Vizita lui Donald Trump pune Italia şi Belgia pe jar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toate forţele de securitate italiene, mobilizate pentru vizita lui Donald Trump în Peninsulă FOTO EPA
Toate forţele de securitate italiene, mobilizate pentru vizita lui Donald Trump în Peninsulă FOTO EPA

Autorităţile italiene şi cele belgiene au luat măsuri draconice de securitate pe timpul prezenţei preşedintelui american, Donald Trump, în Peninsulă şi în Belgia, pentru summit-ul NATO.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, este aşteptat marţi după-amiază, la Roma, prima escală a liderului american în Europa. Autorităţile italiene au luat măsuri de securitate sporite, ministrul de Interne, Marco Minitti, a convocat până şi Comitetul Anti-Terorism.  

Au fost instalate camere de supraveghere de-a lungul traseului pe care îl va parcurge cuplul prezidenţial, iar traficul este oprit temporar pe câteva dintre arterele principale ale capitalei Italiei. 

Circulaţia este monitorizată şi dintr-un elicopter al Poliţiei de Stat. Sub atentă monitorizare este şi zona în care se află sediul Ambasadei Statelor Unite la Roma, unde preşedintele Trump şi Prima Doamnă vor fi găzduiţi peste  noapte.  Pe teren au fost mobilizate şi trupele antitero, care vor face controale la toate obiectivele importante.

Cu doar câteva ore înainte de sosirea lui Trump la Roma, Piaţa Sfântul Petru din Vatican a fost evacuată în urma descoperirii unui pachet suspect.

Air Force One va aterizat, astăzi, după ora 18.00 pe Aeroportul Fiumicino, iar  prima întâlnire oficială a şefului de la Casa Albă va avea loc mâine dimineaţă. Cuplul prezidenţial american va fi primit de Papa Francisc, va vizita Capela Sixtină şi Biserica Sfântul Petru.

Vor urma o întrevedere cu preşedintele italian Sergio Mattarella şi,  miercuri în jurul prânzului, apoi o discuţie cu premierul Paolo Gentiloni la Villa Taverna.

Măsuri de securitate draconice au fost luate de autorităţile italiene şi în localitatea Taormina, unde la sfârşitul săptămânii are loc summit-ul G7 şi unde preşedintelui SUA i se vor alătura liderii celor mai puternice şase state cel mai puternic industrializate din lume. 

Bruxelles-ul în stare de asediu 

Bruxelles, împrejurimile capitalei, ba chiar şi o bună parte a spaţiului aerian al Belgiei vor fi parţial blocate miercuri şi joi, odată cu reuniunea la vârf nord-atlantică NATO la care participă pentru prima oară preşedintele SUA Donald Trump, transmite Europa Liberă.

Cu această ocazie, liderii NATO vor inaugura şi noul sediu sal Alianţei, situat exact vizavi de cel actual, în afara oraşului, pe şoseaua spre aeroport, care va fi cu totul blocată.

Belgia a mobilizat cu această ocazie circa 3.500 de poliţişti şi forţe speciale, făcând apel pentru asta chiar şi la ţările vecine din Benelux, Olanda şi Luxemburg.

Securitatea este maximă, întrucât sunt prevăzute manifestaţii în Bruxelles atât împotriva lui Trump, cât şi împotriva celuilalt contestat lider din NATO, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Anarhişti din ţările vecine au început să vină la Bruxelles încă de luni, miercuri unde se pregătesc să participe la o manifestaţie intitulată „Trump not welcome”, pe care primarul din Bruxelles Ville Yvan Mayeur a permis-o, pe un traseu prestabilit, care nu ar putea în nici un caz să ajungă până la perimetrul de securitate stabilit în jurul NATO sau al instituţiilor europene şi în zona ambasadei SUA, unde s-ar putea ca Trump să doarmă, restul suitei de 1.000 de oameni care îl însoţesc pe Trump fiind cazaţi într-unul din cele mai mari hoteluri din oraş, rechiziţionat cu această ocazie.

La fel de îngrijorate sunt forţele de ordine belgiene şi în legătură cu manifestaţiile împotriva lui Erdogan, la care vor participa kurzi şi militanţi de stânga turci exilaţi in occident. De mai multe ori, înfruntările între militanţi turci pro- şi anti-Erdogan au dus la mari violenţe în Bruxelles. 

Summitul NATO, o reuniune ce va căuta să îl impresioneze pe Trump 

„Let's make Trump happy!“ (Să-l facem fericit pe Trump!), acesta pare a fi obiectivul summitului NATO ce se va desfăşura joi la Bruxelles, scrie marţi agenţia Reuters, preluată de agerpres.ro, într-un comentariu despre atmosfera şi agenda acestei reuniuni, parafrazând sloganul de campanie electorală al noului preşedinte al SUA (Let's make America great again). 

 Prima reuniune a Alianţei supă alegerile prezidenţiale din SUA beneficiază de această dată de o coregrafie menită să-l impresioneze pe Donald Trump, care a descris NATO drept o organizaţie 'depăşită'.

Responsabilii NATO au grăbit mutarea în noul sediu, deşi construcţia nu este încă finalizată, şi au renunţat la agenda densă de dezbateri ce caracterizează de obicei aceste reuniuni, singurul moment semnificativ în program fiind acum un dineu de lucru. Nu va exista un comunicat final al summitului şi s-a renunţat la sesiunile de lucru cu statele partenere nemembre, cum ar fi Suedia şi Ucraina.

„Este momentul să-i amintim lui Trump că el este liderul lumii libere“, explică un diplomat de rang înalt din cadrul NATO. La intrarea în noul sediu al Alianţei, Trump va dezveli un monument ridicat în memoria victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001.

Oficialii NATO speră astfel că noul lider de la Casa Albă îşi va aminti că după acele atacuri a fost singura dată în istoria Alianţei când a fost activată clauza apărării colective cuprinsă în articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite