VIDEO Bilanţul violenţelor de la graniţa ungaro-sârbă: 300 de răniţi din rândul refugiaţilor şi al poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia ungară a anunţat că un grup „agresiv“ de migranţi a străpuns gardul construit la graniţa cu Serbia şi a fost întâmpinat de scutieri, potrivit Reuters. Imigranţii au atacat poliţia ungară cu pietre şi cu sticle, iar aceasta a ripostat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.  Cel puţin două persoane au fost grav rănite, iar alte 200-300 au primit îngrijiri medicale.

 UPDATE 11.56 Situaţia era calmă joi dimineaţa la frontiera sârbo-ungară după violentele confruntări de miercuri dintre imigranţi şi forţele de ordine ungare, transmite AFP. 

Potrivit AFP, aproximativ 400 de imigranţi erau încă prezenţi joi dimineaţa la punctul de trecere a frontierei Horgos 2—Roszke 2. Cei mai norocoşi dintre aceştia au dormit în corturi instalate de-a lungul drumului către Ungaria, în timp ce alţii şi-au întins sacii de dormit chiar pe asfalt.

Cele două căi de acces către Ungaria, pe care circulă de obicei automobilele, sunt acum blocate de panouri metalice din sârmă ghimpată care înlocuiesc grilajul pe care imigranţii au reuşit să-l scoată în timpul confruntărilor de miercuri, primele de la blocarea, de către Budapesta, în noaptea de luni spre marţi, a graniţei cu Serbia. 

UPDATE 10.20 Bilanţul confruntărilor:  300 de răniţi şi arestarea unui terorist

 Cel puţin două persoane au fost grav rănite, iar alte 200-300 au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat gaze lacrimogene sau au suferit tăieturi, echimoze şi arsuri, în timpul confruntărilor de miercuri dintre imigranţi şi poliţia ungară, în urma cărora un terorist a fost arestat.

Poliţiştii ungari dotaţi cu bastoane au folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă, miercuri, împotriva sutelor de imigranţi care au rupt gardul metalic de la frontiera cu Serbia şi au încercat să pătrundă ilegal în Ungaria, relatează Associated Press.

Bărbaţi furioşi - cei mai mulţi refugiaţi din Siria şi Irak - au aruncat cu pietre şi sticle de plastic spre poliţişti, scandând "Deschideţi!" în limba engleză. Numeroşi copii şi femei plângeau în timp ce bărbaţii, cu feţele acoperite de eşarfe, se îndreptau spre forţele de ordine în pofida gazelor lacrimogene şi a fumului degajat de cauciucurile incendiate de mulţime.

"Am fugit de război şi violenţe şi nu ne aşteptam la asemenea brutalitate şi tratament inuman în Europa", a afirmat un irakian, Amir Hassan. "Ruşine să vă fie, ungarilor", a strigat el în direcţia poliţiştilor.

În jurul lui, mai multe femei ţipau, acoperindu-şi feţele cu eşarfe şi turnând apă pe ochii copiilor, pentru a înlătura efectul gazelor lacrimogene. Mai multe persoane au leşinat din cauza gazelor, inclusiv o femeie care avea în braţe un copil.

Cel puţin două persoane au fost grav rănite, iar alte 200-300 au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat gaze sau au suferit tăieturi, echimoze şi arsuri, a declarat doctorul Margit Pajor, care i-a tratat la un centru medical din Kanjiza, Serbia.

Şeful ONU, şocat de comportamentul poliţiei

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat şocat de comportamentul poliţiei ungare, calificându-l drept inacceptabil. 

Autorităţile ungare au insistat însă că au acţionat în legitimă apărare, afirmând că imigranţii erau violenţi şi periculoşi.

După confruntările cu poliţia, scene haotice au izbucnit când grupuri private au livrat ajutoare cu camioanele. Oamenii s-au bătut pe mâncare, apă şi haine.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a cerut autorităţilor sârbe să ia măsuri urgente pentru a opri imigranţii agresivi care încearcă să pătrundă cu forţa în Ungaria.

Serbia a anunţat că va trimite mai mulţi poliţişti la frontieră, pentru a separa imigranţii de poliţia ungară. Dar premierul sârb, Aleksandar Vucici, aflat în vizită în SUA, a condamnat "tratamentul brutal" aplicat imigranţilor de poliţia ungară. "Nu vom permite nimănui să ne umilească şi să lanseze gaze lacrimogene pe teritoriul Serbiei", a precizat el.

Între timp, televiziunea sârbă de stat RTS a anunţat că trei dintre membrii personalului său au fost bătuţi de poliţia ungară la frontieră, iar echipamentul lor a fost distrus.

RTS a precizat că poliţia ungară a împins un cameraman la zid şi l-a bătut pe cap şi pe spate, apoi i-a spart camera, iar un reporter a fost rănit la braţ.

În urma confruntărilor de la frontieră, autorităţile ungare au arestat 29 de persoane, inclusiv un "terorist", relatează Reuters în pagina electronică.

"Poliţia a prins de asemenea un terorist identificat", a declarat pentru postul public de televiziune M1 Gyorgy Bakondi, consilier de securitate al premierului ungar Viktor Orban. Potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului, bărbatul se afla "în baza de date a serviciilor de securitate".

UPDATE 01.00 Şi Germania reacţioneză dur la acţiunile Ungariei de la graniţa cu Serbia. 

„Nu este acceptabil şi este împotriva regulilor europene. Este foarte important să respectăm aceste reguli când vine vorba de demnitatea umană şi drepturile omului”, a declarat ministrul Apărării din Germania, Ursula von Der Leyen, la CNN.

„Refugiaţii au dreptul să fie trataţi decent. Acesta este un subiect despre care avem mult de discutat în Europa”, a mai precizat oficialul german. 

UPDATE 00.30 Premierul sârb cere Uniunii Europene să reacţioneze faţă de comportamentul „brutal” şi „neeuropean” al Ungariei la graniţa dintre cele două ţări.

„Nu vom permite nimănui să ne umilească. Cer Uniunii Europene să reacţioneze pentru ca statele membre să se comporte în linie cu valorile europene”, a declarat şeful Guvernului de la Belgrad în timpul unei vizite în Statele Unite.

„Dacă Uniunea Europeană nu reacţionează, vom găsi o cale să ne protejăm graniţele şi, de asemenea, valorile europene”, a adăugat acesta, citat de Reuters.

UPDATE 00.00

Un nou gard a fost instalat în locul porţiuni deteriorate în urma ciocnirilor violente dintre migranţi şi autorităţile maghiare. De data aceasta, este vorba de un gard temporar, din sârmă ghimpată. Între timp, mai multe autobuze au transportat o parte dintre migranţi către tabăra de refugiaţi temporară de la Kanjiza (Serbia). Cei care au ales să rămână au primit mâncare, apă şi tratament medical de urgenţă. Medicii de pe ambulanţe susţin că au identificat cel puţin 30 de cazuri de influenza în rândul migranţilor, transmite reporterul special Mircea Barbu, aflat la graniţa Serbiei cu Ungaria.

UPDATE 23.00 Ungaria a anunţat miercuri că a arestat 29 de migranţi în timpul ciocnirilor de la frontiera sa din sud cu Serbia, inclusiv unul pe care l-a descris drept "terorist identificat".

Anunţul a fost făcut de Gyorgy Bakondi, consilier de securitate al premierului Viktor Orban, la televiziunea de stat M1, notează Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE 21.30 Ungaria se confruntă cu "imigranţi agresivi" şi situaţia este "inacceptabilă", afirmă ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, precizând că punctul vamal Roszke va fi închis pentru 30 de zile după violenţele de miercuri, relatează MTI.

"Imigranţii atacă forţele de ordine, nu sunt refugiaţi paşnici", a declarat ministrul ungar de Externe. "Ungaria se confruntă cu un val masiv şi agresiv de imigranţi. Atitudinea imigranţilor este şocantă, inacceptabilă", a spus Szijjarto.

UPDATE 19.50 Ungaria va construi gard metalic pe segmente ale frontierei cu Croaţia 

Premierul maghiar Viktor Orban a anunţat că va ridica un gard şi la frontiera cu Croaţia, după ce a securizat graniţa cu Serbia iar mulţi imigranţi şi-au schimbat ruta spre Germania prin Croaţia. 

„Vom construi gard metalic pe unele segmente ale frontierei cu Croaţia", a spus Viktor Orban. "Oricum, puterea reală nu constă într-un gard", a subliniat Orban, referindu-se la noile măsuri legislative mai dure luate de Ungaria împotriva imigranţilor.

UPDATE 19.30 Douăzeci de poliţişti ungari şi doi copii au fost răniţi în ciocnirile cu migranţii ce încercau să intre în Ungaria, dinspre Serbia, pe la punctul de trecere de la Roszke-Horgos, relatează Reuters şi AFP.

Potrivit agenţiei franceze de presă, zeci de migranţi au reuşit să intre pe teritoriul ungar, după mai bine de o oră de confruntări cu poliţiştii ungari. Ei au reusit să smulgă grilajul pus de-a latul celor două căi de acces către Ungaria, după care au avansat, iar fortele de ordine ungare s-au retras 50 de metri si au ripostat cu gaze lacrimogene, notează Agerpres.

UPDATE 19.00 „Momentan, s-au calmat spiritele. 20 de poliţişti au fost răniţi, susţin surse neconfirmate. Gardul e deteriorat, dar nu rupt. Protestatarii par să se regrupeze, în timp ce autorităţile fac tot posibilul să aducă autobuze pentru a-i transporta pe migranţi spre Croaţia. Am vorbit cu cel puţin 15-20 de persoane - nimeni nu vrea să se urce în acele autobuze. „Germany!“, „Open the doors!“, „Merkel!, Merkel!“, strigă circa 2000 de oameni prinşi în „no man's land-ul“ de la graniţa cu Ungaria. Urmează o noapte plină de evenimente aici“, transmite reporterul special Mircea Barbu, aflat la graniţa Serbiei cu Ungaria.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a cerut autorităţilor sârbe să ia măsuri urgente pentru a opri imigranţii agresivi care încearcă să pătrundă cu forţa în Ungaria, informează MTI. Peter Szijjarto l-a sunat pe omologul său sârb, Iviţa Dacici, după violenţele produse miercuri la frontiera dintre Serbia şi Ungaria. Szijjarto a cerut acţiuni urgente din partea autorităţilor sârbe.

Ca reacţie la violenţe, Ministerul ungar de Externe a trimis o notă diplomatică de protest Guvernului Serbiei, notează Mediafax.


Violentele au izbucnit în jurul orei 16.30 (17.30 ora României), în momentul în care un grup de migranţi aflaţi în apropierea gardului ce separă cele două frontiere a început să arunce cu sticle de apă şi pietre spre cordonul de poliţişti aflaţi pe partea ungară. Autorităţile maghiare au răspuns prompt cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Majoritatea celor aflaţi în vecinătatea gardului au fost afectaţi de gazele lacrimogene, mai mulţi civili necesitând asistenţă medicală. Protestele continuă. Momentan, forţele de ordin au adus întăriri, inclusiv suport aerian cu două elicoptere“, notează jurnalistul Adevărul, Mircea Barbu, aflat la faţa locului. Potrivit lui, autorităţile vor aduce autobuze pentru migranţi ca sa fie transferaţi în Croatia. 

Un grup de imigranţi agresivi a doborât poarta metalică instalată în gard la punctul vamal Roszke, încercând să intre forţat în Ungaria, anunţă Poliţia ungară. Imediat, în locul porţii a fost creat un cordon al forţelor de ordine ungare.

Imigranţii extracomunitari aflaţi practic pe teritoriul Serbiei au atacat forţele de ordine ungare cu pietre şi sticle.

Poliţia ungară a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva imigranţilor. 

Violenţe la graniţa ungaro-sârbă: imigranţii „agresivi“ au pătruns prin gard

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat miercuri pentru Associated Press că gardul din sârmă ghimpată pe care l-a construit ţara pe 175 de kilometri la graniţa cu Serbia este necesar deoarece „doar o graniţă fizică“ poate opri refugiaţii să intre în Uniunea Europeană.

Potrivit unui jurnalist AFP, forţele de poliţie ungare au folosit gaze lacrimogene după ce au fost atacate de migranţi cu pietre şi sticle la punctul de trecere a frontierei de la Roszke. La faţa locului au sosit mai multe ambulanţe.

„Poliţia ia măsuri legale şi necesare pentru a proteja frontiera Ungariei şi frontiera externă a Uniunii Europene“, a precizat poliţia într-un comunicat. 

Ungaria a informat Serbia că a dispus închiderea pentru 30 de zile a punctului de trecere a frontierei de la Roszke-Horgos, a anunţat miercuri Ministerul de Externe sârb, după ce în zonă au avut loc ciocniri între migranti si politia ungară, transmite Reuters. 

Tensiuni în Ungaria

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite