FOTO VIDEO Refugiaţii şi-au făcut tabără pe tărâmul „no man's land“. Nimeni nu vrea să se înregistreze în Serbia. Baricada de la poarta Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimeni nu mai poate trece ilegal în Ungaria, în spaţiul Schengen, în Uniunea Europeană. Mii de persoane şi-au întins corturile noaptea trecută în zona numită „no man's land”, aflată între graniţele dintre Serbia şi Ungaria.

Circulaţia pe austostrada care leagă Serbia şi Ungaria, prin punctul de trecere Horgoş-Roszke, a fost paralizată. Frontiera ungară a fost închisă încă de marţi, iar în judeţele Csongrad şi Bacs-Kiskun a fost instaurată situaţia de urgenţă. Armata Ungară păzeşte întreaga linie de frontieră cu Serbia, pe o lungime de aproximativ 140 de kilometri. La fiecare 20 de metri poţi vedea un soldat înarmat lângă gardul înalt de patru metri, iar maşinile de teren ale armatei se plimbă non-stop.

Refugiaţii din Asia Mică, ajunşi în localitatea sârbă Horgoş au drumul blocat. Nimeni nu mai poate trece ilegal în Ungaria, în spaţiul Schengen, în Uniuna Europeană. Mii de persoane şi-au întins corturile noaptea trecută în zona numită “no mens land”, aflată între graniţele dintre Serbia şi Ungaria. Refugiaţii sunt prinşi într-o capcană. Ei nu se mai pot întoarce în Serbia, dar în faţa lor se află baricada ridicată de Ungaria.  


 

Aseară, numeroşi refugiaţi s-au urcat pe uriaşa poartă ridicată la frontiera maghiară, cerând, zgomotos, să fie lăsaţi să treacă. “Deschideţi, deschideţi!”, “Germania, Germania”, “Siria, Siria”, se auzeau din voceile oamenilor. S-au revoltat, au organizat veritabile mitinguri şi au făcut o gălăgie infernală cu sticle de plastic. Unul dintre sirieni, implora autorităţile să deschidă poarta. “Please, open the door!”, cere acseta în limba engleză. 

image


De-a lungul graniţei, au fost montate câteva containere pe post de birouri, unde refugiaţii se pot înregistra, unde sunt amprentaţi şi primesc statut de refugiat oficial al statului sârb. Toţi cei care se supun acestor reguli au liber să îşi continue drumul în Ungaria, apoi să plece unde şi-au stabilit destinaţia. Însă nimeni nu “rupe” uşa pe cale oficială. Noaptea trecută, în jurul orei 1, am întâlnit o singură persoană era la uşa taberei. “Sunt din Camerun şi aştepăt să intru pentru a rezolva problema. Eu vreau să primesc statutu de refugiat din partea Serbiei”, ne spune femeia, care ne arată şi documentele primite din partea Greciei, pentru a putea ajunge până în Serbia.

image


 

Majoritatea refugiaţilor fug însă de autorităţi, caută posibilităţi de a trece ilegal frontiera.

"Nu vor să se înregistreze în Serbia, nu vor să fie primiţi ca refugiaţi aici, pentru că dacă ţara în care vor să ajungă îi refuză, ori nu sunt eligibili pentru diverse motive, ei sunt trimişi înapoi în ţara unde s-a făcut prima înregistrare. De asta ei vor să facă acest lucru cât mai departe, în Germania dacă se poate. Nu ştim ce se va întâmpla. Ungaria îi primeşte pe cei care s-au înregistrat, dar nimeni nu vrea să facă acest lucru. Nu ştim ce urmează să facă. Nici Croaţia nu îi lasă în ţară, prin Bosnia e dificil de mers", a spus Istvan Bacskulin, primarul localităţii Horgăş.

Pe vechea linie de cale ferată, folosită de două luni de zile pentru a trece graniţa în Ungaria, a fost blocată cu un vagon. Mulţi refugiaţi încearcă să găsească diferite căi de a trece în Ungaria, refuzând din start varianta de a merge în tabăra de înregistrare.

image

În acest timp, în Serbia continuă să sosească refugiaţi şi se aşteaptă ca recordul de 8.000 de persoane, din 14 septembrie, să fie doborât. În Macedonia se află deja în jur de 20.000 de refugiaţi care se îndreaptă spre Serbia.

O parte din refugiaţi s-au oprit la Kanija, acolo unde autorităţile din Serbia au ridicat una din noile tabere din provincia Voivodina. 


Citiţi şl:
 

Gardul Ungariei face un iad din viaţa refugiaţilor: „Ceea ce se întâmplă acum este inuman. Nu sunt criminali, nu sunt animale“ - corespondenţă din Serbia

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite