VIDEO Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene asupra migranţilor din Lesbos care aruncau cu pietre
0Poliţiştii au tras sâmbătă, 12 septembrie, cu gaze lacrimogene asupra migranţilor care protestau pe insula Lesbos, Grecia, în timpul unei manifestaţii în care oamenii au cerut azil după incendiile care au distrus cea mai mare tabăra de refugiaţi din Europa. Câţiva dintre protestatari au aruncat cu pietre în forţele de ordine.
Mii de solicitanţi de azil dormeau în stradă, în ultimele patru nopţi, din cauza incendiului care se presupune că a fost pus intenţionat şi în urma căruia a ars tabăra de refugiaţia Moria, iar eforturile ca aceştia să fie mutaţi nu s-au materializat, potrivit AFP.
Ciocnirile între migranţi şi poliţişti au avut loc sâmbătă, lângă o tabără temporară construită de autorităţile din Grecia unde sute de tineri s-au adunat să protesteze, aruncând câteva pietre în forţele de ordine care au răspuns cu gaze lacrimogene.
Un foc pus mai devreme în cursul acestei zile lângă o blocadă a poliţiei a fost stins de către pompieri, mai relatează sursa citată.
„Libertate“ era scris pe o pancartă a unuia dintre protestatari. „Vrem să plecăm din Moria“, indică o altă pancartă.
„Protestam paşnic împotriva noii tabere improvizate şi poliţia a aruncat în noi cu gaze lacrimogene. Bebeluşul meu a avut iritaţii la ochii din cauza gazelor“, a spus, pentru AFP, Zola, o femeie congoleză care îşi ţinea în braţe bebeluşul în vârstă de cinci luni.
„În Moria putea veni şi pleca liber, însă această nouă tabără improvizată este ca o închisoare“, a adăugat femeia.
Unele persoane prezintă probleme respiratorii din cauza gazelor lacrimogene şi au fost transportate la ambulanţe, potrivit migranţilor. „Trei oameni au leşinat şi au fost duşi la spital“, a declarat un bărbat congolez pe nume Papouch, pentru AFP.
Notis Mitarachi, ministrul grec al Imigraţiei, a afirmat sâmbătă că noua tabără, aflată la câţiva kilometri de Moria şi într-un loc apropiat de mare, se va deschide cel târziu sâmbătă, având o capacitate de 3.000 de persoane.
„Teste rapide pentru coronavirus vor fi făcute la intrarea în tabără“, a precizat Mitarachi, pentru Skai TV.
Alexandros Ragavas, un purtător de cuvânt al Ministerului Imigraţiei, a adăugat că migranţii din categoriile vulnerabile care caută azi vor fi primiţi prioritar în noua tabără temporară.
„Vom acorda prioritate familiilor. Vor fi corturi de şase persoane iar tabăra va fi separată pe criterii etnice. Procesul de mutare a oamenilor va începe astăzi“, a spus Ragavas, pentru AFP.
Grupurile locale de voluntari au avut dificultăţi în a alimenta migranţi care caută azil cu mâncare şi apă.
„Dormim în ţărână sau pe drum, sub cerul liber“, arată o postare pe un grup de Facebook al migranţilor care locuiau în fosta tabări, precizând că unii oameni şi-au găsit adăpost sub copacii din zona unui cimitir local.
Dormind pe marginea drumului sau în parcări, bărbaţi, femei şi copii s-au folosit de ce au putut găsi în zonă, cum ar fi prelate fixate de crengile copacilor pentru a se putea adăposti de soarele puternic, a conchis sursa menţionată.
Zece state membre ale Uniunii Europene (UE) s-au angajat să primească 400 de minori neînsoţiţi, evacuaţi de pe Insula Lesbos în Grecia continentală, după incendiul care a devastat tabăra insalubră şi suprapopulată de la Moria, a anunţat ministrul german de Interne Horst Seehofer, relatează AFP.