Valonia blochează acordul de liber schimb între UE şi Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul valon Paul Magnette la tribuna Parlamentui regional de la Namur FOTO AFP
Premierul valon Paul Magnette la tribuna Parlamentui regional de la Namur FOTO AFP

În pofida presiunilor internaţionale, Parlamentul regiunii fracofone Valonia şi-a folosit vineri dreptul de veto pentru a bloca semnarea, de către Guvernul federal belgian, a controversatului Tratat de liber schimb UE-Canada (CETA), relatează AFP. Valonia vrea garanţii suplimentare pentru a-şi proteja locurile de muncă.

Parlamentul Valoniei este una dintre cele şapte instituţii ale Belgiei, un stat federal, care trebuie să aprobe CETA, pentru ca Guvernul de la Bruxelles să poată vota în favoarea acestui acord la reuniunea ministerială din Luxemburg, pe 18 octombrie.

„Nu voi conferi puteri depline Guvernului federal şi Belgia nu va semna CETA pe 18 octombrie“, a declarat premierul socialist valon Paul Magnette, înainte de adoptarea unei rezoluţii în acest sens cu o largă majoritate.

La rândul ei, Olga Zrihen, liderul majorităţii de centru-stânga din Parlamentul valon, spune că îşi doreşte aprofundarea schimburilor comerciale cu Canada, dar nu în forma actuală a textului CETA, care a fost negociat timp de şapte ani.

Valonia se teme pentru securitatea sa economică, pe fondul deschiderii tot mai mari a pieţelor. Această temere a fost amplificată recent de închiderea uzinei  din Charleroi a fabricantului american de echipamente pentru minerit şi construcţii Caterpillar.

Cuba Europei

„Nu aveţi simţul statului, luaţi ostatice Belgia şi Europa“, i-a răspuns Olgăi Zrihen colega sa liberală Virginie Defrang-Firket, care consideră că Valonia riscă să devină „Cuba Europei“.

Joi, Noua Alianţă Flamandă (N-VA, naţionalistă) a acuzat la rândul  ei „Republica Sovietică Valonia“ că pune în pericol interesele comerciale ale Flandrei.

Şi ministrul de Externe al Belgiei, Didier Reynders, a avertizat asupra riscului izolării Belgiei. „Mă îngrijorează viitorul Europei, de ce să mai adăugăm o criză?“, s-a întrebat el.

Însă Paul Magnette le-a răspuns că preferă o „izolare diplomatică“ decât să aibă probleme cu societatea civilă valonă, care în mare parte se opune formei actuale a acordului CETA.

Toate cele 28 de state din blocul comunitar trebuie să îşi dea acordul, pentru ca reprezentanţii UE şi premierul Canadei, Justin Trudeau, să poată semna CETA pe 27 octombrie, la Bruxelles.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite