Tratatul de liber-schimb UE-Canada, susţinut în unanimitate de miniştrii europeni ai Comerţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO adamsmith.org
FOTO adamsmith.org

Miniştri europeni ai Comerţului, reuniţi vineri la Bratislava, şi-au exprimat „în unanimitate“ susţinerea pentru Tratatul de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Canada (CETA), punând capăt ultimelor reticenţe privind acest acord controversat, potrivit unei surse europene citate de AFP.

„A existat o susţinere în unanimitate pentru CETA“ vineri dimineaţă, a spus aceeaşi sursă, citată sub acoperirea anonimatului.

Miniştrii urmează să valideze oficial acordul pe 18 octombrie, în cursul unei reuniuni la care va fi prezentată o „declaraţie comună“ UE-Canada.

Comisia Europeană, mandatată de statele membre să negocieze tratatul, „a promis să clarifice o serie de aspecte importante: serviciile publice, principiul precauţiei, protecţia angajaţilor, a consumatorilor, imparţialitatea curţilor de arbitraj“, a declarat ministrul german al Economiei, social-democratul Sigmar Gabriel.

Executivul UE va negocia această declaraţie cu Guvernul canadian, „pentru a avea un document cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic“, aprobat de toate cele 28 de state membre, a precizat sursa europeană.

Tratatul în sine va trebui apoi semnat de UE şi Canada pe 27 octombrie, în cursul unui summit la Bruxelles, în prezenţa premierului Justin Trudeau. „Justin Trudeau nu se va deplasa pentru a se întoarce cu mâinile goale“, a subliniat oficialul.

Următoarea etapă este ca CETA să fie aplicată temporar, până când va fi ratificat de Parlamentele tuturor ţărilor UE, o procedură care poate dura ani de zile.

„Este un test pentru credibilitatea Uniunii Europene, în calitate de partener comercial, deci trebuie să încheiem acest acord“, a adăugat această sursă.

„Dacă nu încheiem (un acord - n .red.) cu (Guvernul - n. red.) canadian, care este deosebit de apropiată de UE, cu cine putem spera să încheiem acorduri?“, a declarat ministrul belgian de Externe, Didier Reynders.

Miniştrii dezbat vineri şi viitorul Tratatatului de liber-schimb cu Statele Unite (TTIP), aflat încă în curs de negociere şi extreme de criticat în Europa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite