Ucraina, Georgia şi Kosovo primesc veşti bune de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a recomandat vineri să se renunţe la vizele obligatorii de care cetăţenii Ucrainei, Georgiei şi Kosovo au nevoie pentru sejururi de scurtă durată în Uniunea Europeană, a anunţat preşedintele CE Jean-Claude Juncker, relatează AFP în pagina electronică.

„Comisia a fost în măsură să propună în această (vineri) dimineaţa Consiliului (care reprezintă cele 28 de state emembre ale UE) să ia decizii rapide în domeniul liberalizării vizelor pentru cele trei ţări“, a declarat Juncker al finalul summitului european de la Bruxelles.

Comisia „a adoptat avize pozitive cu privire la liberalizarea vizelor în Georgia, Kosovo şi Ucraina“, a precizat el.

Libera circulaţie către UE în vederea unor sejururi pentru o perioadă de până în trei luni este o măsură aşteptată de câteva luni de către Ucraina, Georgia şi Kosovo.

Aceste trei ţări întreţin relaţii complexe cu Rusia, aflată într-o perioadă de relaţii reci cu liderii europeni, care au impus sancţiuni unor sectoare întregi ale economiei ruse, din cauza conflictului din Ucraina.

Războiul din estul Ucrainei cu separatişti proruşi s-a soldat cu peste 9.000 de morţi, începând din mai 2014.

De asemenea, tensiuni cu privire la republicile separatiste Abhazia şi Osetia de Nord au degenerat într-un scurt război, între Georgia şi Rusia, în august 2008.

Totodată, Moscova refuză să recunoască independenţa proclamată în 2008 de Kosovo, o fostă provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză.

În ceea ce priveşte Kosovo, Comisia va solicita unele „ajustări“, înainte să lanseze procedura, a declarat o sursă europeană pentru AFP.

Comisia urmează înainteze în vederea adoptării - la începutul lui 2016 - propunerile legislative privind liberalizarea vizelor pentru sejururi de scurtă durată în cele trei ţări.

Pentru a intra în vigoare, este necesar ca aceste propuneri să primească undă verde şi din partea Parlamentului European.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite