Surpriza lui Viktor Orban

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rupert Colville, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului a avertizat guvernul de la Budapesta că încalcă, în mod repetat, Convenţia Europeană în acest domeniu.
Rupert Colville, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului a avertizat guvernul de la Budapesta că încalcă, în mod repetat, Convenţia Europeană în acest domeniu.

Ex-diplomatul militar Cătălin-Marius Târnăcop - azi general în rezervă, dar care a activat ani buni şi la sediul ONU - mi-a semnalat o informare specială, pentru presă, a unui diplomat britanic, Rupert Colville. Acesta este purtătorul de cuvânt al doamnei Navanethem "Navi" Pillay, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului.

Informarea menţionată a fost emisă la Geneva, taman pe 15 martie 2013 şi vizează situaţii anacronice din Kenya, Thailanda şi…Ungaria. Aţi citit bine.

Cum 15 martie este una dintre cele trei sărbători naţionale maghiare, marcând aniversarea izbucnirii revoluţiei de la 1848, prima întrebare firească ar fi: Rupert Colville a aplicat, ca orice diplomat abil, unul dintre principiile lui Sun Tzu?

Nimeni altul decât cel care afirma, în Arta războiului, printre altele, referitor la modul de relaţionare cu un oponent:”Atacă-l acolo unde nu este pregătit, acţionează când el nu se aşteaptă".

Sigur că Rupert Colville nu a avut decât rolul diamantului care taie cu exactitate sticla – aici fiind vorba de developarea unor evoluţii anacronice la Budapesta -, iar demersul său nu este unul personal, ci doar o atenţionare venită de la un for autorizat, în domeniul drepturilor omului, la nivelul Naţiunilor Unite.

Recapitulăm?

 Pe 15 martie, în unele localităţi din România, la manifestaţii publice se clamau drepturi suplimentare, ca să nu scriu provocatoare, pentru cetăţenii români de naţionalitate maghiară, iar un vicepremier de la Budapesta călărea alături de lideri locali, visând, probabil, la postura fermierilor americani, cei de la graniţa SUA, cu Mexicul, în Transilvania fiind în vizor – după unele minţi mai degrabă înfierbântate – delimitarea Fâşiei Secuieşti (precum Fâşia Gaza, nu-i aşa?), de restul României.

Exact în aceeaşi zi, guvernul tuturor ungurilor era sever atenţionat de la Geneva!

În informarea pentru presă, Rupert Colville scrie negru pe alb:"Suntem preocupaţi de adoptarea rapidă, a celei mai recente modificări la Legea Fundamentală (Constituţia), prin Parlamentul maghiar, la 11 martie 2013. Amendamentul a fost adoptat fără o dezbatere publică corespunzătoare, cu privire la aspectele care pot avea un efect profund, asupra exercitării drepturilor omului, de către populaţia maghiară."

Prin urmare, Parlamentul din Budapesta a adoptat un amendament, care va afecta drepturile ungurilor din statul lor naţional!

Comedie mare...

Diplomatul britanic mai precizează că "acest al patrulea amendament, la Legea Fundamentală, ridică probleme serioase, într-o varietate de domenii, inclusiv posibile ameninţări la adresa independenţei sistemului judiciar, la  autoritatea şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi, prin extensie, a statului de drept."

Rupert Colville a mai remarcat, tot cu îngrijorare, faptul că noua modificare ar putea consolida şi mai mult competenţele - deja extinse - asupra sistemului judiciar deţinute de către preşedintele Oficiului Naţional Judiciar. Hopa!

Un exemplu? Modificarea susţine dreptul preşedintelui menţionat de a realoca unele  cazuri la o instanţă diferită.

Şi ce-i cu asta?

Păi, aici este vorba de o dispoziţie adoptată, anterior, doar ca o măsură de tranziţie. Ulterior, aceasta a fost declarată ca neconstituţională, de către Curtea Constituţională. Carevasăzică...

Şi ca tacâmul să fie complet, noua modificare oferă, de asemenea, Procurorului General, dreptul de a transfera cazuri la o altă instanţă, decât  aceea legal desemnată.

Corect? Nu.

Deoarece şi această dispoziţie anterioară a fost declarată, de către Curtea Constituţională, ca fiind neconstituţională, ca o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Ó, Istenem!/ O, Doamne!

Ca la orice aniversare, mesajul final contează:”guvernul (maghiar, evident) recunoaşte aparent (sublinierea îmi aparţine ) rolul Comisiei de la Veneţia, care se ocupă de problemele juridice constituţionale, ale Consiliului Europei, şi oferă consiliere cu privire la respectarea normelor internaţionale şi regionale."

Motiv pentru care, purtătorul de cuvânt al doamnei Navanethem "Navi" Pillay, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, îi atenţionează pe guvernanţii de la Budapesta, că structura pe care o reprezintă va continua "să urmărească îndeaproape, modul în care această situaţie se dezvoltă".

Asta îi lipsea lui Viktor Orban, tocmai pe 15 martie! 

Milyen igazságtalanság!/Ce nedreptate!

Iată însă, că la drepturile noi, inventate de premierul maghiar, cu ajutoarele sale, din ţară şi statele vecine Ungariei, nu rămâne deloc indiferentă lumea civilizată. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite