Summit-ul UE-Turcia, unul istoric?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul turc, Ahmet Davutoglu, cu liderii europeni FOTO picture-alliance/dpa/O. Hoslet
Premierul turc, Ahmet Davutoglu, cu liderii europeni FOTO picture-alliance/dpa/O. Hoslet

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, consideră summit-ul drept unul istoric. Liderii UE îl numesc un succes. Pentru cine este rezultatul cu adevărat bun, se întreabă jurnalista Seda Serdar.

La prima vedere, summit-ul UE-Turcia pare un succes uriaş pentru ambele părţi. Un progres. UE a acceptat să ajute financiar Turcia, care se chinuie cu refugiaţii de una singură, de ani de zile. În acelaşi timp, părţile au fost de acord să rezolve împreună problema refugiaţilor şi să extindă dialogul în domeniile economie, energie şi chestiuni politice.

În plus, ambele părţi au decis să deschidă un nou capitol de negocieri la mijlocul lui decembrie. Dacă totul merge bine, cetăţenii turci nu vor mai avea nevoie de viză pentru a intra în spaţiul Schengen, începând cu octombrie 2016. Prea frumos ca să fie adevărat? Probabil.

Liderii europeni şi-au formulat mesajul clar. Problema vizelor este strâns legată de reacceptarea refugiaţilor de către Turcia.

Promisiuni peste promisiuni

Turcilor le este prezentată o soluţie minunată, în schimbul înţelegerii referitoare la refugiaţi: vor putea să călătorească spre Europa fără viză şi au o oarecare perspectivă de a renegocia statutul de membru UE. Fiecare cetăţean turc dornic să călătorească în Europa sau care are acolo rude, va aprecia această înţelegere.

Dar aceasta este numai o perspectivă, nu şi o garanţie. În primul rând, Europa trebuie să se asigure că planul ca refugiaţii sirieni să rămână în Turcia funcţionează. Declaraţiile preşedintelui Franţei, Francois Hollande, cum că teroriştii au pătruns în rândurile refugiaţilor pentru a ajunge în Europa, explică de ce se grăbesc europenii.

Rezultatul pozitiv al acestei înţelegeri este că Turcia va rezolva în sfârşit problema refugiaţilor într-un mod mai sistematic. În momentul de faţă, din 2,2 milioane de refugiaţi, numai 14 la sută trăiesc în centre de primire. Ceilalţi sunt împrăştiaţi prin ţară şi deşi cei mai mulţi sunt înregistraţi oficial, sunt departe de a fi integraţi.

Prin semnarea acestei înţelegeri, Turcia înţelege că refugiaţii sirieni vor deveni parte a societăţii lor şi că vor rămâne acolo. Europa, pe de altă parte, face tot ceea ce este posibil pentru ca această realitate să rămână una turcă şi să nu devină, progresiv, una europeană.

Aderarea la UE nu e în plan

Acum 16 ani, când Turcia a primit statutul de candidat la UE, era clar că negocierile încep, dar că acest proces va avea un final deschis. Ceea ce însemană că şi dacă toate capitolele negocierilor se încheie cu bine, nu există nicio garanţie că Turcia va fi acceptată în UE.

Cancelara Angela Merkel a subliniat din nou acest lucru înainte de summit, dar poate nu atât de clar ca în trecut. De asemenea, Jean-Claude Junker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat la o conferinţă de presă după summit, că cele două părţi au viziuni diferite în ceea ce priveşte libertatea presei. Aceste declaraţii sunt indicatori subtili ai intenţiilor UE.

Dar faptul că UE nu vorbeşte direct despre democraţia deficitară din Turcia, pierde credibilitate şi arată că de fapt nu are intenţii serioase de a integra vreodată Turcia. Dacă intenţia există, atunci de ce UE lasă tot greul pe umerii Turciei şi nu vorbeşte deschis despre valorile pe baza cărora a fost înfiinţată?

Cu alte cuvinte, victoria acestui summit ”istoric” este numai o iluzie, dacă ţelul final îl reprezintă aderarea Turciei. Dar dacă ţelul este de a reduce fluxul de refugiaţi către Europa şi de a vinde visul european electoratului turc de către premierul Ahmet Davutoglu, atunci da, summit-ul a fost un succes uriaş.

Articol semnat de Seda Serdar.

Materialul a fost publicat pe dw.de.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite