UPDATE Donald Trump la summit-ul NATO. Alianţa trebuie să se concentreze asupra „terorismului, imigraţiei“ şi „ameninţărilor Rusiei“ FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste anti-Trump, la Bruxelles
Proteste anti-Trump, la Bruxelles

Proteste la adresa preşedintelui SUA, Donald Trump, şi faţă de şeful statului turc, Recep Erdogan, au loc în capitala Belgiei, Bruxelles, unde urmează să înceapă, astăzi, summit-ul NATO, la care cei doi vor lua parte. Măsurile de securitate sunt draconice, cei 28 de lideri aliaţi fiind păziţi inclusiv de vulturii poliţiei olandeze, dresaţi să doboare drone.

UPDATE Şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de state membre NATO au ajuns la Bruxelles la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Alianţei Nord-Atlantice. Acum va fi inaugurat şi noul sediu al Aliantei şi se va face o analiză a implementarii deciziilor din 2016, de la Varşovia.

Cel mai aşteptat moment al reuniunii a fost discursul noului preşedinte american Donald Trump, de la care liderii NATO aşteaptă un mesaj pozitiv, după criticile aduse Aliantei în timpul campaniei electorale şi în contextul solicitarilor SUA de creştere a gradului de implicare a NATO în operaţiunile antiteroriste.

În timpul discursului său, liderul de la Casa Albă a cerut respectarea unui „moment de reculegere“ pentru victimele atacului de la Manchester.

Apoi, Trump a spus că NATO trebuie să se concentreze asupra „terorismului, imigraţiei“ şi „ameninţărilor Rusiei“.

 „Terorismul trebuie oprit sau oroarea pe care aţi văzut-o la Manchester şi în atât de multe locuri va fi repetată pentru totdeauna (...). Trebuie să fim duri, trebuie să fim puternici şi trebuie să fim vigilenţi”, a adăugat el.

Potrivit lui, NATO trebuie să se concentreze asupra „terorismului şi imigraţiei”, făcând, în mod clar, o legătură între cele două dosare. Salman Abedi, autorul atentatului de luni, s-a născut la Manchester din părinţi libieni.

Trump a profitat de ocazie şi pentru a le cere din nou membrilor NATO să crească cheltuielile pentru apărare, acuzând 23 dintre cele 28 de state din blocul militar că nu plătesc atât cât ar trebui.

 „Acest lucru nu este corect pentru contribuabilii din Statele Unite”, a atras el atenţia. Mai mult, a subliniat liderul de la Casa Albă, unele ţări datorează încă bani din anii precedenţi. 

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a anunţat că NATO se va alătura coaliţiei internaţionale împotriva grupării jihadiste Stat Islamic, dar „aceasta nu înseamnă că NATO se va angaja în operaţiuni de luptă“, a precizat secretarul general al Alianţei . 

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat joi la Bruxelles că decizia NATO de a se alătura formal coaliţiei internaţionale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic este „un semnal puternic“, dar a precizat că această decizie nu implică vreo contribuţie suplimentară a Germaniei la această luptă.

 În declaraţiile date presei înaintea începerii summitului NATO, Angela Merkel a susţinut acest pas făcut de Alianţă în condiţiile în care toţi partenerii îşi aduc contribuţia.

Şefa guvernului de la Berlin a subliniat însă că această implicare „nu presupune vreo nouă contribuţie din partea Germaniei“, ţară care în prezent participă la coaliţia antijihadistă cu avioane de realimentare în zbor şi cu avioane Tornado ce desfăşoară misiuni de recunoaştere. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Bruxelles, înaintea reuniunii NATO, că este o "abordare bună" ca Alianţa să se concentreze mai mult pe lupta împotriva terorismului, fără ca acest lucru să afecteze proiectele din Flancul estic al NATO.

Şeful statului a mai spus că, pentru România, prioritare sunt relaţia cu SUA şi consolidarea Flancului estic şi a zonei Mării Negre.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, scurte discuţii cu lideri ai NATO între care preşedintele SUA, Donald Trump, cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul Canadei, Justin Trudeau. 

 Scurtele discuţii au avut loc înaintea dineului de lucru al şefilor de stat şi de guvern din statele membre NATO care se desfăşoară la Bruxelles.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său polonez, Andrzej Duda. 

Manifestaţii anti-Trump şi anti-Erdogan

Peste 1000 de persoane au început protestele anti-Trump încă de miercuri, de la sosirea preşedintelui american la Bruxelles, pentru a participa la o reuniune NATO şi au continuat şi astăzi.

Trump s-a trezit joi dimineaţa, la Bruxelles, iar unul dintre primele lucruri pe care le-a văzut a fost un steag uriaş al Greenpeace, care-i critică politicile în domeniul mediului.

Către ora locală 7.00 (8.00, ora României), reprezentanţi ai ONG-ului s-au urcat pe o macara situată în apropiere de sediul reşedinţei ambasadorului american în Belgia, unde Trump a înnoptat, şi au desfăşurat un banner uriaş cu mesajul "#RESIST".

Doi activişti se aflau pe macara, pentru a se asigura că steagul este drept şi se va vedea bine.

Greenpeace este unul dintre cei mai duri critici ai opiniilor lui Trump cu privire la modificările climatice şi încălzirea globală.

Joi, în jurul prânzului, liderul de la Casa Albă a fost primit de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi de şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în prima sa întâlnire cu liderii instituţiilor Uniunii Europene. 

Nici preşedintele Turciei, Recept Erdogan, nu a fost primit prea bine, mii de kurzi şi militanţi de stânga turci exilaţi în Occident au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de politicile liderului de la Ankara.

De mai multe ori, înfruntările între militanţi turci pro- şi anti-Erdogan au dus la mari violenţe în Bruxelles.


Bruxelles: manifestation Recep Tayyip Erdogan de sudpresse

Reuniunea de la Bruxelles nu este un summit obişnuit, fiind mai mult o reuniune a şefilor de stat şi de guvern aliaţi la un dineu de lucru, pentru a face o evaluare a implementarii deciziilor luate la Varşovia, în 2016, pentru a inaugura noul sediu al Alianţei, din Bruxelles, şi pentru a primi Muntenegru ca membru oficial al NATO.

Îainte de reuniunea propriu-zisa, la ora ... la Bruxelles va fi inaugurat noul sediu NATO, aflat peste drum de actualul Cartier General. Noua construcţie nu gata definitiv, însa va fi organizată o ceremonie cu această ocazie.

Odată cu inaugurarea noului sediu, vor fi dezvelite şi două monumente: unul dedicat Articolului 5, privind apărarea colectivă, invocat în premiera în 2001, după atacurile din 11 septembrie, şi unul dedicat Zidului Berlinului.

Un moment aşteptat de către toţi participanţii la summit va fi mesajul transmis de noul preşedinte al SUA, Donald Trump.

Liderii NATO păziţi şi de vulturi

     

Peste 4000 de poliţişti asugură  securitate liderilor aliaţi prezenţia la Bruxelles, inclusiv poliţişti veniţi din Luxembourg şi Olanda. Olandezii au trimis şi o echipă specializată în supravegherea dronelor. Şi armata franceză dispune şoimi pentru a doborâ dronele. 

Intitulată „Guard from Above", această echipă poliţiei olandeze lucrează cu vulturi dresaţi. Aceştia sunt pregătiţi să atace şi să doboare orice tip de dronă. 

În cazul dronelor de mari dimensiuni, misiunea vulturului poate fi sinucigaşă, din pricina forţei elicei. 

Este pentru prima oară că această echipă participă la o misiune de protecţie şi pază a unor lideri,în jurul sediului NATO şi al aeroportului Zaventem din Bruxelles.

Două elicoptere de tip Agusta A-109 zboară înpermanenţă deasupra sediului NATO, iar pe aeroportul militar din apropiere sunt prezente gata de decolare avioane de tip F-16.

Şi, desigur, pe tote acoperişurile sunt prezenţi trăgători de elită antrenaţi în doborârea dronelor, în cazul în care vulturii eşuează, noteză europa liberă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite