„Sinucidere economică“: Grecia se oferă să crească TVA pentru hoteluri ca să-şi liniştească creditorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grecia a făcut o concesie privind TVA şi s-a oferit să discute reformele în sectorul pensiilor, încercând astfel să-şi convingă creditorii că va îndeplini planul pentru un buget echilibrat
Grecia a făcut o concesie privind TVA şi s-a oferit să discute reformele în sectorul pensiilor, încercând astfel să-şi convingă creditorii că va îndeplini planul pentru un buget echilibrat

Grecia s-a oferit să crească TVA pentru hoteluri într-un efort de a-i linişti pe creditorii Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar şi pentru a pune capăt unei analize a falimentului care o opreşte să renunţe la un program de ajutorare nepopular, au anunţat luni oficialii Guvernului.

Discuţiile dintre cele două părţi (Grecia şi UE/FMI) au început săptămâna trecută la Paris, Atena disputând poziţia creditorilor cum că Grecia se confruntă cu o criză de buget anul următor, dacă nu va lua noi măsuri de austeritate. Atenei îi expiră timpul pentru o înţelegere, pe 8 decembrie, astfel existând îndoieli cu privire la ieşirea din criză până la sfârşitul anului, aşa cum era plănuit, notează „Reuters“.

În cursul weekendului, Grecia a făcut o concesie privind TVA şi s-a oferit să discute reformele în sectorul pensiilor, încercând astfel să-şi convingă creditorii că va îndeplini planul pentru un buget echilibrat până anul viitor, au declarat oficiali din ministerele Finanţelor şi Muncii.

„Am trimis un document în care ne detaliem argumentele, oferim date“, a spus un oficial senior din partidul socialist PASOK, aflat în coaliţia de guvernământ.

Liderul unei organizaţii ce reprezintă industria turistică, ce reprezintă cam o cincime din economia Greciei, a numit planul de creştere a TVA de la 6,5% la 13% pentru hoteluri „o sinucidere economică“. 

În plus faţă de creşterea TVA pentru hoteluri, guvernul grec s-a oferit să îngheţe pensia minimă pentru 2016 şi 2017, a declarat oficialul PASOK. De asemenea, ţara este dispusă să discute creşterea graduală a nivelului solicitat de plăţi sociale de care este nevoie pentru a se califica pentru o pensie, la 20 de ani, de la 15, pentru grecii născuţi după 1975, şi să interzică plata completă a unei pensii pentru oricine se pensionează înainte de 62 de ani.

Răspunsul creditorilor UE şi FMI ar putea sosi cel mai devreme luni, spuneau oficialii ministerelor. Creditorii spun că bugetul Greciei pe 2015 este mai mic cu două miliarde de euro din cauză că pun la îndoială predicţiile Atenei privind profitul din impozite şi cele provenite dintr-un nou plan de a permite plata restanţelor impozitelor de-a lungul a 100 de rate, notează Reuters.

Premierul Antonis Samaras şi-a pus la bătaie supravieţuirea politică în cazul în care nu va pune capăt falimentului mai devreme. El are nevoie de susţinerea opoziţiei pentru a supravieţui unui vot prezidenţial din februarie 2015, fiind forţat să solicite alegeri anticipate dacă dă greş.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite