Serviciile secrete germane acuză Rusia de un nou atac informatic. Şeful BfV îndeamnă la contraatacuri cibernetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile de informaţii germane susţin că Rusia s-ar fi aflat în spatele unui atac informatic împotriva Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) care monitorizează eforturile de pace în Ucraina. În acest context, şeful serviciului german de informaţii interne, Hans Georg Maasen, îndeamnă la contraatacuri cibernetice.

Anchetatorii germani au prezentat dovezi că un cunoscut grup de hackeri ruşi, despre care se crede că ar avea legături cu Kremlinul, a atacat luna trecută computerele OSCE, informează „The Guardian“.

Anunţul a fost făcut de Hans Georg Maasen, şeful serviciului de informaţii interne din Germania, BfV. Maasen a precizat că gruparea responsabilă este APT28, un alt nume pentru Fancy Bear, care a fost implicată şi în furtul de documente de pe serverele Partidului Democrat din SUA, în timpul campaniei prezidenţiale, în efortul de a-l ajuta pe Donald Trump să câştige alegerile.

Serviciile secrete germane mai cred că acest grup a comis o serie de atacuri cibernetice împotriva Parlamentului de la Berlin, în 2015.

Anterior, un purtător de cuvânt al OSCE a anunţat că serverele organizaţiei au fost vizate de un atac informatic „serios“ la finalul anului trecut, însă a spus că nu are idee cine este responsabil.

Şeful serviciului german de informaţii interne  a declarat că Germania ar trebui să fie capabilă să contracareze atacurile din partea hackerilor prin propriile atacuri cibernetice.

„Considerăm necesar să nu ne angajăm doar în operaţiuni defensive“, a spus Maasen. „Trebuie să fim în poziţia de a ataca, pentru ca inamicul să-şi înceteze pe viitor atacurile“, a explicat el.

Maassen a avertizat că alegerile din acest an pentru camera inferioară a parlamentului german, Bundestag, ar putea fi supuse "tentativelor externe de exercitare a influenţei".

Există tot mai multe temeri cu privire la o ingerinţă externă în alegerile din acest an din Germania şi în alte ţări din Europa, pe fondul informaţiilor conform cărora guvernul rus a întreprins atacuri cibernetice care au influenţat rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, din 8 noiembrie anul trecut.

În acest context, Maassen a îndemnat la contramăsuri în eventualitatea unor atacuri cibernetice, la unison cu declaraţiile ministrului de interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, care a propus recent o structură federală de securitate mai puternică.

„Imediat ce am identificat de unde provine atacul cibernetic, trebuie să fim capabili să luptăm activ împotriva lui“, a declarat Maassen.

El a cerut mai multe atribuţii pentru BfV, inclusiv permisiunea de a şterge informaţii de pe serverele sale. În prezent, BfV nu poate să şteargă datele pe care le-a stocat după ce a fost comis un atac cibernetic. „Există un mare pericol ca prejudiciul să fie mult mai mare dacă o terţă parte obţine acces la informaţii“, a atenţionat Maassen.

El a cerut, de asemenea, „directive clare pentru a anihila infrastructurile de atac de la care pornesc pericolele la adresa securităţii cibernetice“. Şeful BfV a declarat că în ultimele luni s-a înregistrat „o creştere puternică“ a aşa-ziselor atacuri spear-phishing asupra partidelor parlamentare germane. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite