Scandalul firmelor de brokeraj atinge guvernul Orbán

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opoziţia cere lămurirea tuturor aspectelor acestei probleme, sancţionarea vinovaţilor inclusiv demisia premierului Viktor Orbán, a guvernului sau chiar dizolvarea parlamentului FOTO Bloomberg
Opoziţia cere lămurirea tuturor aspectelor acestei probleme, sancţionarea vinovaţilor inclusiv demisia premierului Viktor Orbán, a guvernului sau chiar dizolvarea parlamentului FOTO Bloomberg

De aproximativ o lună de zile Ungaria este cuprinsă de un imens scandal financiar care, în ultimă instanţă, ar putea ameninţa integritatea guvernului Orbán.

Trei companii specializate în servicii financiare au dat faliment în ultimele săptămâni. La sfârşitul lui februarie s-a înregistrat falimentul firmei Hungária Értékpapír Zrt, de mai mică anvergură, urmată de firma de brokeraj Buda Cash care şi-a declarat incapacitatea de plată, afectând o serie de oameni obişnuiţi. 

Conducerea acestei instituţii financiare a fost acuzată de falsificarea datelor reale ale afacerilor care a dus la pierderi în valoare de 60 de miliarde de forinţi (aproximativ 200 de milioane de euro). Patru persoane au fost arestate şi se continuă cercetările pentru a dezvălui toate aspectele afacerii, deoarece se pare că falsificările durează de mai mulţi ani.

Dar scandalul cel mare, cu consecinţe politice s-a declanşat la firma de borkeraj Questor.  Questor este acuzată de emiterea unor acţiuni false care au fost vândute deponenţilor şi de dispariţia a 150 de miliarde de forinţi (aproximativ 500 milioane de euro).

Cetăţenii nu pot fi legal despăbubiţi

Nefiind vorba de depuneri în diferite conturi, aceste sume nu sunt acoperite de fondurile de garanţie ale băncii, în concluzie, cei care au cumpărat acţiuni nu pot fi legal despăgubiţi. În cazul măsurilor luate împotriva acestei firme se nasc numeroase semne de întrebare. Primul se referă la întârzierea  începerii cercetătilor atât de către poliţie cât şi de către Procuratură. Deşi  în urmă cu cinci ani s-au efectuat controale ( verificări detaliate se fac din cinci în cinci ani), nu s-au descoperit erori serioase.

Cu toate acestea, organele de control au atras atenţia asupra unor nereguli cerând eliminarea lor, numai că firma nu s-a conformat. În schimb, un control efectuat în urmă cu căteva săptămâni a dezvăluit faptul că Questor se găseşte în pragul falimentului, consecinţele fiind dintre cele mai grave pentru miile de depunători care, de bună credinţă, au cumpărat acţiunile emise de firmă.

Într-o primă etapă guvernul, căruia i s-a reproşat că nu a dat dispoziţii Băncii Naţionale, reprezentând organul de supraveghere, să urmărească cu atenţie activitatea firmei ca şi în cazul Buda Cash, a vrut să învinovăţească fostul guvern socialist care ar fi stabilit controale numai din cinci în cinci ani. S-a dovedit că acuzaţia nu stă în picioare deoarece trecuse un termen mai mare de la ultimul control. 

MAE ungar şi-a retras banii din timp

Dar cea mai gravă acuzaţie adusă actualului guvern Fidesz şi premierului Viktor Orbán este că aceştia ar fi ştiut că firma Questor va da faliment şi nu au adus la cunoştinţa publicului situaţia reală. Însuşi premierul Orbán a recunoscut că a avut informaţii şi că a dat dispoziţii diferitelor ministere să-şi retragă banii depuşi la firmă.

Acest ultim aspect este de asemenea citicat de opinia publică în condiţiile în care, potrivit legislaţiei în vigoare, guvernul, ministerele sau alte organe de stat nu au voie să investească în firme de brokeraj. În primul rând, spun specialiştii, dacă au fonduri în plus, acelea trebuiesc investite pentru a crea noi locuri de muncă sau pentru a stimula investiţiile. În ultimă instanţă, fondurile necheltuite pot fi depuse la Trezorerie, dar în nici un caz riscate prin cumpărarea de acţiuni care se joacă la bursă.

Pornindu-se de la declaraţiile premierului, opoziţia cere lămurirea tuturor aspectelor acestei probleme, sancţionarea vinovaţilor inclusiv demisia premierului, a guvernului sau chiar  dizolvarea parlamentului, în ultimă instanţă un vot de încredere. Aceste cerinţe au fost formulate atăt în parlament unde opoziţia a venit cu amendamente, dar şi în stradă unde zilnic sunt organizate demonstraţii pentru soluţionarea radicală a chestiunii. În afara unor măsuri politice, se cere şi găsirea unor soluţii pentru despăgubirea celor care au fost induşi în eroare de către firma Questor, al cărei director general a fost, în sfărşit, după multe tergiversări, arestat preventiv.

  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite