Războiul vaccinurilor anti-Covid. Exporturile serurilor produse în UE vor necesita autorizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UE a cerut control la fabrica AstraZeneca din Belgia
UE a cerut control la fabrica AstraZeneca din Belgia

Comisia Europeană va detalia vineri un mecanism prin care se va solicita atât notificarea, cât şi autorizarea exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 din blocul comunitar, după ce producătorii de vaccinuri au diminuat livrările de doze programate pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, relatează Reuters.

Statele UE au comandat colectiv vaccinuri prin contracte semnate de Comisia Europeană cu companiile producătoare. Dar compania AstraZeneca, al cărei vaccin ar putea fi autorizat vineri de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a anunţat că în primul trimestru va putea livra numai 60%, apoi numai un sfert, din cantitatea de vaccin ce urma să fie furnizată blocului comunitar, din cauza unor probleme de producţie şi semnării tardive a contractului. S-au înregistrat deficienţe şi în privinţa livrării vaccinului Pfizer/BioNTech, numărul dozelor livrate scăzând aproximativ la jumătate în cazul unor ţări din UE.

Prin urmare, Comisia Europeană a anunţat joi că va propune ca societăţile farmaceutice să-şi înregistreze exporturile de vaccinuri, ca măsură de transparenţă. ”Mâine va fi luată decizia de implementare a acestui mecanism”, a declarat joi la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Comisiei. Atât compania britanico-suedeză AstraZeneca cât şi cea americană Pfizer, asociată în producţia vaccinului cu cea germană BioNTech, deţin unităţi de fabricaţie în UE.

În luna martie anul trecut, o altă decizie de acest fel a impus ca autorităţile naţionale din statele membre să decidă în privinţa autorizării exporturilor de măşti şi alte materiale sanitare de protecţie.

Măsura s-a aplicat timp de două luni, până la jumătatea lunii mai, dar în aprilie lista de produse vizate de această restricţie a fost restrânsă. În cazul măştilor, circa un sfert din cererile de export au fost respinse.

Milioane de doze de vaccin ar putea rămâne blocate la graniţele Marii Britanii, neputând să mai fie transportate din UE în Regatul Unit, ca urmare a răspunsului pe care Bruxelles-ul l-ar putea da în criza majoră de vaccinuri cu care se confruntă ţările membre, relatează The Guardian.

În cazul în care Regatul Unit ar fi nevoit să se bazeze doar pe vaccinurile pe care le fabrică pe teritoriul său, imunizarea a 75 la sută din populaţie ar putea fi întârziată cu aproape două luni, potrivit calculelor experţilor.

În Marea Britanie a început deja vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, eveniment descris de ministrul Sănătăţii drept un „moment de cotitură” în lupta cu noul coronavirus. Între timp, însă, compania britanico-suedeză a anunţat că nu va putea să livereze către ţările UE cantităţile de vaccin la care s-a angajat iniţial, ceea ce i-a înfuriat pe oficialii europeni.

AstraZeneca, companie britanico-suedeză, a spus săptămâna trecută că va putea livra doar 25 la sută din cele 100 de milioane de doze pe care le-a promis UE până la sfârşitul lunii martie. AstraZeneca fabrică vaccinuri la Oxford şi în Staffordshire, dar şi în Belgia.

Pe de altă parte, deşi a anunţat că livrările pentru UE vor fi reduse, compania a dat asigurări guvernului britanic că va continua producţia de 2 milioane de doze pe săptămână pentru a-şi putea îndeplini obligaţia contractuală de a livra 100 de milioane de doze în Marea Britanie.

În urma acestor declaraţii şi anunţuri, Comisia Europeană a pus la îndoială explicaţia firmei anglo-suedeze şi vrea să afle dacă nu cumva dozele care ar fi trebuie să fie livrate spre Europa au fost „deviate” spre Regatul Unit. De aceea, autorităţile de reglementare belgiene au demarat miercuri o investigaţie la fabrica de vaccinuri a AstraZeneca din această ţară.

Totodată, oficialii europeni au spus că „speră” să nu fie nevoiţi să oprească exporturile de vaccinuri din UE către Marea Britanie, dar au admis că au această posibilitate. Tot în Belgia se află şi fabrica pentru vaccinuri Pfizer/BioNTech. Iar decizia guvernului britanic de a bloca exporturile de anumite medicamente folosite în tratarea COVID ar fi un alt motiv pentru care Bruxelles-ul ar putea să recurgă, la rândul său, la acţiuni de protecţionism, a explicat un oficial UE citat de The Guardian.

Criteriile pentru blocarea exporturilor vor fi publicate vineri, iar adoptarea mecanismului este aşteptat în următoarele zile, susţine sursa citată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite