Problemele urgente pe care trebuie să le rezolve noul preşedinte al Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petro Poroşenko, împreună cu soţia, la vot FOTO Reuters
Petro Poroşenko, împreună cu soţia, la vot FOTO Reuters

Miliardarul prooccidental Petro Poroşenko, a câştigat din primul tur alegerile prezidenţiale din Ucraina iar greul acum urmează pentru el. Principala urgenţă este de a pune capăt insurecţiei separatiştilor rusofoni şi de a gestiona relaţiile tensionate cu Rusia. În plus,trebuie să i-a măsuri pentru a evita ca Ucraina să intre în faliment.

Conform datelor preliminare, milionarul Petro Poroşenko a obţinut peste 55 la sută din sufragii, după numărarea a două procente din voturi. La distanţă mare, pe locul doi se află Iulia Timoşenko, creditată cu 12,5 la sută din sufragii. Surpriza scrutinului a fost însă preşedintele Partidului Radical, Oleg Liaşko. El a obţinut peste opt la sută din voturi. Restul candidaţilor, printre care Anatoli Griţenko şi Serghei Tighipko, au acumulat mai puţin de 6 la sută din sufragii.

În prima sa declaraţie publică, Petro Poroşenko le-a mulţumit ucrainenilor că i-au acordat un mandat pentru a continua cursul de integrare europeană. Totuşi, miliardarul în vârstă de 48 de ani a subliniat că în primul rând va merge în estul Ucrainei pentru a pune capăt conflictului provocat de separatiştii proruşi.

"La începutul preşedinţiei, primii paşi vor fi îndreptaţi spre oprirea războiului, haosului, dezordinii şi restabilirii păcii pe pământul ucrainean", a mai adăugat proaspătul preşedinte, Petro Poroşenko.

Prima vizită, în Polonia

El şi-a confirmat, luni,  într-o conferinţă de presă, voinţa de "integrare europeană" a ţării şi a declarat că vrea să îl menţină pe Arseni Iaţeniuk în funcţia de prim-ministru.  a anunţat, de asemenea, că va rezerva "foarte probabil" prima sa vizită în străinătate Poloniei, unde preşedintele Bronislaw Komorowski l-a invitat la 4 iunie.

Poroşenko a promis ucrainenilor că va lupta împotriva corupţiei şi că îşi va canaliza întreaga activitate pentru integrarea Ucrainei şi apropierea de Uniunea Europeană. Preşedintele ales a spus că speră că va coopera cu premierul interimar, Arseni Iaţeniuk, pe care l-a caracterizat ca fiind un prim-ministru foarte eficient.

Viitorul preşedinte ucrainean a anunţat că nu îi va lăsa pe separatiştii proruşi să transforme estul ţării, devastat de o insurgenţă armată, "în Somalia".

"Cei care refuză să depună armele sunt terorişti şi nu negociem cu teroriştii. Lor nu le pasă de federalizare, nu le pasă de limba rusă, obiectivul lor este să transforme Donbasul în Somalia", o ţară devastată de un război civil din 1991, a declarat Poroşenko într-o conferinţă de presă.

"Nu voi lăsa pe nimeni să facă acest lucru pe teritoriul statului nostru. Sper că Rusia va susţine abordarea mea", a continuat Poroşenko, creditat cu 54% din sufragii în primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit unor rezultate parţiale.

"Susţin continuarea (operaţiunii militare în est), dar cer o schimbare de format. Ea trebuie să fie mai scurtă şi mai eficientă", a subliniat el.

"Unităţile trebuie să fie mai bine echipate", a continuat el, promiţând că militarii ucraineni vor fi mai bine plătiţi şi asiguraţi. Într-un gest de calmare, el a declarat că va accepta "orice referendum" în est, imediat ce ordinea va fi restabilită.

Alături de Vitali Kliciko
 
La conferinţa de presă, preşedintele ales a ieşit împreună cu primarul ales al Kievului, liderul partidului UDAR, Vitali Kliciko. Acesta făcut aple cătres că brigăzile de pe Maidan, cărora le-a spus că şi-au îndeplinit misiunea şi trebuie desfiinţate, astfel încât Kievul să revină la un mod de viaţă obişnuit. Politicianul s-a adresat şi brigăzilor similare celor de pe Euromaiodan din alte oraşe, îndemnându-le să strângă corturile.

Vitali Kliciko a mai declarat că se va adresa Parlamentului pentru a comasa funcţiile primarului capitalei şi cele ale şefului administraţiei orăşeneşti.


Rusia este "dispusă la dialog" cu noile autorităţi din Ucraina

Rusia este "dispusă la dialog" cu noul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, ales duminică din primul tur la conducerea ţării, a declarat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a cerut încetarea operaţiunii "antiteroriste" din estul Ucrainei, relatează AFP.

"Suntem cu toţii pregătiţi pentru dialogul cu reprezentanţii Kievului, cu Petro Poroşenko", a declarat Lavro. El a apreciat, de asemenea, că ar fi o "eroare colosală" ca autorităţile de la Kiev să continue operaţiunea împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

Prim vice-premierul Vitali Iarema a anunţat, duminică, reluarea operaţiunii forţelor ucrainene împotriva separatiştilor din estul ţării.

„Fortele armate au blocat complet parţi ale acestor regiuni. Pentru a crea condiţiile pentru o soluţionare paşnică a chestiunii alegerilor, operaţiunile active ale armatei ucrainene şi forţelor de ordine au fost suspendate duminică, în aşa fel încât localnicii din regiunile estice să meargă la urne şi să voteze", a spus Iarema. Totuşi, incidente armate au avut loc, duminică, în mai multe localităţi din estul Ucrainei.

Condiţiile pentru negocieri cu Rusia

Magnatul-preşedinte a mai promis că va restabili ordinea în provinciile separatiste din est şi va normaliza în trei luni relaţiile cu Rusia. „Îl cunosc bine pe Putin, este un negociator redutabil şi dificil“, a declarat el pentru AFP, declarându-se încrezător că va reuşi să ajungă la un compromis cu liderul de la Kremlin în toate problemele, mai puţin în ce priveşte „orientarea pro-europeană a Ucrainei“ şi Crimeea, despre care a spus că „este şi va rămâne ucraineană“.

Separatiştii îl sfidează pe noul preşedinte

Preşedintele prezidiului Consiliului Suprem al  autoproclamatei Republici populare Doneţk, Denis Pusilin, a proclamat, luni, legea marţială în această regiune. „Legea marţială a fost introdusă pe teritoriul Republicii Populare Doneţk. Scopul principal este de a curăţa teritoriul republicii de unităţi militare", a declarat Pusilin citat de Itar Tass. Cât despre intenţia lui Petro Poroşenko de a face o primă vizită oficială ca preşedinte al Ucrainei în regiunea Donbas, liderul separatist i-a transmis că nu este bine venit. Pusilin susţine că dialogul Dobasului cu Kievul „este posibil doar cu participarea intermediarilor“.

În plus, aeroportul din Doneţk a fost închis după un atac al separatiştilor proruşi, a anunţat un purtător de cuvânt al aeroportului, relatează AFP.

"Mai multe persoane înarmate se află în faţa aeroportului şi altele sunt în interior", a declarat Dmitro Kossinov, purtătorul de cuvânt al aeroportului.

El a adăugat că atacul a fost lansat de zeci de persoane, care s-au prezentat drept "reprezentanţi ai Republicii Doneţk". Nu au avut loc confruntări armate, a mai afirmat purtătorul de cuvânt. Aeroportul a fost evacuat şi închis, iar zborurile anulate.

Criticii lui Poroşenko îi reproşează că nu are o echipă, nici partid şi amestecă afacerile cu politica. Dar mulţi cred că experienţa sa administrativă şi în mediul privat este un atu care-l va ajuta să găsească soluţii pentru relansarea unei economii aflate în cădere liberă şi pentru reunificarea Ucrainei scindate.

Dar sprijinul pe care l-a primit din partea unor oligarhi precum fostul şef al administraţiei lui Ianukovici, Serghei Liovociki, ori din partea magnatului gazului Dmitri Firtaş ar putea submina poziţia lui Poroşenko pe termen lung, cred analiştii. Nici ucrainenii nu sunt prea încrezători. Victoria lui Poroşenko în alegerile prezidenţiale nu a fost prilej de sărbătoare pentru ei.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite