Premierul Spaniei, victima unei farse radio. Rajoy credea că vorbeşte la telefon cu liderul separatist al Cataloniei

Premierul Spaniei, victima unei farse radio. Rajoy credea că vorbeşte la telefon cu liderul separatist al Cataloniei

Mariano Rajoy FOTO AFP

Premierul spanion Mariano Rajoy a fost victima unei farse realizate de un post de radio în care a fost făcut să creadă că vorbeşte la telefon cu Carles Puigdemont, proaspăt ales lider al regiunii separatiste Catalonia.

Ştiri pe aceeaşi temă

După patru ani de relaţii îngheţate cu Catalonia, Rajoy, în prezent premier interimar după ce partidul său nu a reuşit să îşi asigure majoritatea după alegerile de anul trecut, a fost surprins să primească un telefon de la liderul provinciei separatiste.
 
Pretinsul Puigdemont i-a spus premierului spaniol că este nevoie să aibă o discuţie în următoarele 48 de ore, iar Rajoy i-a replicat: „Agenda mea este destul de goală în acest moment”, relatează The Guardian.
 
Rajoy a continuat prin a-i mulţumi lui Puigdemont pentru telefon şi i-a amintit că cei doi s-au întâşnit cu ocazia inaugurării unei linii de cale ferată de mare viteză către Girona, oraş unde liderul catalan a fost primar. 
 
„Cred că trebuie să începem discuţiile acum”, a spus Rajoy, iar imitatorul liderului catalan i-a răspuns: „Ştim deja ce o să spunem, dar trebuie să facem asta oficial”.
 
„Da, trebuie să facem asta”, a spus Rajoy.
 
Din păcate pentru premierul spaniol, totul a fost doar o farsă realizată de un program radio de comedie. Autorul farsei s-a demascat după ce Rajoy a acceptat să se întâlnească cu cel care credea că este Puigdemont în următoarele două zile.
 
Agenda puţin încărcată a liderului de la Madrid este explicabilă prin faptul că el este, în prezent, doar premier interimar. Spania nu are un guvern de la alegerile din 20 decembrie, când Partidul Popular, condus de Rajoy, nu a reuşit să îşi asigure din nou majoritatea.
 
PP a obţinut doar 123 dintre cele 350 de mandate ale legislativului. Milioane de votanţi au ales două partide noi, Ciudadanos şi Podemos, acest lucru ducând la un parlament foarte fragmentat cu puţine posibilităţi de a forma un guvern stabil.
 
De cealaltă parte, noul lider catalan Carles Puigdemont s-a angajat că provincia pe care o conduce se va separa de Spania în următoarele 18 luni.
citeste totul despre: