Portrete ale lui Stalin au început să împânzească Doneţkul rebel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portretele cu Stalin din Doneţk au fost plasate în piaţa centrală şi au ataşate şi un citat din marele lider comunist: „Cauza noastră este dreaptă. Duşmanul va fi înfrânt. Vom obţine victoria“
Portretele cu Stalin din Doneţk au fost plasate în piaţa centrală şi au ataşate şi un citat din marele lider comunist: „Cauza noastră este dreaptă. Duşmanul va fi înfrânt. Vom obţine victoria“

Trei portrete care îl reprezintă pe fostul dictator sovietic Iosef Stalin sunt afişate în centrul oraşului Doneţk, capitala rebelă din estul Ucrainei. Autorităţile separatiste alimentează o dispoziţie nostalgică faţă de epoca sovietică.

Portretele cu Stalin din Doneţk au fost plasate în piaţa centrală şi au ataşate şi un citat din marele lider comunist: „Cauza noastră este dreaptă. Duşmanul va fi înfrânt. Vom obţine victoria“, notează „The Guardian“.

Imaginile cu Stalin au prins la tineret. „Cred că portretele lui Stalin sunt un lucru bun. Este istoria noastră şi mulţi oameni au uitat că el a existat“, spune Ecaterina, o studentă în vârstă de 22 de ani.

Ororile din timpul lui Stalin şi moartea a aproape cinci milioane de ucraineni, în anii '30, din cauza foametei provocată de colectivizarea forţată, nu sunt menţionate. Liderul din Doneţk, Alexander Zaharacenko, spune că el a regretat ruperea de Uniunea Sovietică. „Uniunea Sovietică a fost o ţară mare şi a fost o greşeală imensă că a fost distrusă de CIA şi de alte servicii secrete. Europa şi alte ţări erau speriate de moarte de noi“, spune liderul Zaharacenko, în vârstă de 39 de ani.

Portretele lui Stalin sunt la modă şi în birourile oficialilor rebeli din estul Ucrainei, unde conflictul separatist a ucis peste 8.000 de persoane. De exemplu, viceministrul Apărării, Eduard Basurin, pe uniforma sa, poartă o insignă cu profilul lui Stalin. 

Acest nou cult pentru Stalin retrezeşte amintiri în Doneţk, un oraş minier care era cunoscut înainte ca „Stalino“. A fost redenumit la începutul anilor '60, după ce Nikita Hruşciov, care a devenit lider după moartea lui Stalin, a condamnat cultul personalităţii practicat de predecesorul său.

În oraşul Novoazovsk, de la Marea Azov, rebelii au reinstaurat, cu ceremonie, o statuie a lui Lenin, după ce au preluat controlul din mâinile forţelor guvernamentale. În crearea unei noi identităţi pentru regiunea separatistă, rebelii s-au orientat spre trecutul sovietic.

Teritoriile separatiste sunt denumite „republici populare“, aducând aminte de numele din epoca sovietică a ţărilor-satelit ca Bulgaria, Mongolia şi România. Rebelii chiar încearcă să reînfiinţeze gruparea „Pionierilor“.

Admirând imagini cu mineri şi muncitori la fabrică, Galina, o femeie în vârstă de 73 de ani, şi-aduce aminte trecutul. „Lucrurile erau mai bune atunci, era o viaţă complet diferită“, spune femeia.

Însă o asemenea idealizare a epocii sovietice vine la pachet cu o negare a tot ceea ce strică această imagine. În august, autorităţile rebele din Doneţk au decis să dea jos un monument ridicat în onoarea victimelor foametei din anii '30, din Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite