Parlamentul European a respins bugetul UE! Ce urmează?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Era previzibil ca şefii grupurilor parlamentare aveau să-şi impună voinţa deja anunţată, în termeni lipsiţi de orice ambiguitate, de a refuza formula de compromis la care, după nenumarate runde de negocieri, ajunseseră şefii de state şi guverne.

Prezentat de aceştia drept o victorie a raţiunii, echilibrului şi dorinţei de a merge mai departe, bugetul a fost imediat catalogat de reprezentanţii Parlamentului European că fiind rezultatul mai degrabă al unei târguieli între nişte vânzători de covoare decât o construcţie realizată de oameni care gândesc cu responsabilitate la viitorul Europei. Un buget de criză, gândit în cei mai restrictivi termeni din întreagă istorie a UE, anunţând 7 ani în care ideea creşterii economice este exclusă... Iată în continuare doar câteva dintre acuzaţiile recurente ale europarlamentarilor.

Ce anume cer aceştia? În primul rând, Comisia Europeană trebuie să genereze în regim de urgenţă o altă formulă de buget. Spre deosebire de formulă adoptată prin precedenta încercare, acum negocierile nu se vor mai purta doar între Consiliu şi Comisia Europeană, ci vor implică şi Parlamentul. Votul final va avea loc în vară, poate în iunie sau iulie ca ultima şansă, existând atunci posibilitatea ca Parlamentul să accepte sau nu formula ce urmează să fie negociată în următoarea perioadă. Dacă Parlamentul va folosi dreptul de veto, atunci Comisia Europeană va trebui s-o ia din nou de la capăt, numai că, în acest caz, Parlamentul va avea dreptul să aducă amendamente proprii.

O bătălie politică extrem de dură şi care începe cu un foarte puternic semnal de poziţionare: votul PE vine cu doar o zi înainte de deschiderea lucrărilor Summitului (14-15 martie), punând şefii de state şi guverne dacă nu într-o postură jenantă, atunci cel puţin într-una care le slăbeşte considerabil poziţia, foarte neplăcut în momentul în care multe din statele membre se pregătesc pentru alegeri în cursul acestui an sau în 2014. Aceasta, în paralel cu decizia de a se devansa alegerile europarlamentare, prevăzute să aibă loc conform noii formule în cea de-a treia săptămină a lunii mai. Ceea ce înseamnă că doamnele şi domnii europarlamentari au intrat deja în linie dreaptă pentru campania de realegere, la orizont fiind un mandat ce le asigură un venit lunar net de 7.500 EURO, plus multe alte avantaje adiţionale.

Dar vor să se aleagă şi ceilalţi, politicienii partidelor din care provin actualii şefi de state şi guverne, aşa că ceea ce s-a declanşat acum pe tema bugetului este un reflex direct al celeilalte mari bătălii - cea care, foarte probabil, va duce la o schimbare radicală a echilibrului politic existent la nivelul UE, analiştii estimând o victorie confortabilă a socialiştilor şi o pierdere destul de importantă de locuri de PPE şi liberali (din cauza alianţei lor cu conservatorii lui Cameron în Marea Britanie şi cu creştin - democraţii doamnei Merkel în Germania, printre altele).

Deocamdată, fiecare grup încearcă să fie cât mai vocal şi mai vizibil în dărâmarea bugetului UE, sperând să poată ieşi în alegeri cu un mesaj pozitiv privind grija şi responsabilitatea auto-asumate faţă de bunăstarea contribuabilului european. Va fi posibil dacă actuala criză nu va atinge un prag critic, generându-se astfel situaţia ca UE să funcţioneze doar pe baza unui buget anual îngheţat la nivelul celui din anul trecut, în aşteptarea unei formule oarecare de acord.

Este însă posibil că acest acord să fie deja schiţat şi ca sperietură de acum să nu fie altceva decât ultimul şi cel mai important episod care să demonstreze cât de urgent este necesar să se pună capăt actualului sistem de luare a deciziilor şi trecerea foarte rapidă la o modificare sau rectificare a Tratatelor existente.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite