Orban recurge la practici murdare pe măsură ce alegerile din Ungaria se apropie, publicând înregistrări secrete cu critici ai guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban FOTO Shutterstock
Viktor Orban FOTO Shutterstock

Orban recurge la vechi practici murdare pe măsură ce alegerile din Ungaria se apropie, publicând din nou înregistrări secrete menite să discrediteze societatea civilă şi mass-media independentă, scrie Politico.

Cotidianul pro-guvernamental „Magyar Nemzet” susţine că a primit noi înregistrări-video ce arată modul în care ONG-uri legate de finanţatorul şi filantropul american George Soros „manipulează” acoperirea mediatică a politicii Ungariei peste hotare. Potrivit cotidianului, acestea sunt dovezi cum că „majoritatea ONG-urilor, inclusiv Amnesty International, controlează jurnalişti străini”, iar aceştia „înfăţişează o imagine distorsionată a Ungariei”.

Materialele ar fi sosit pe mail, săptămâna trecută, de la un destinatar necunoscut, şi conţin înregistrări în limba engleză ale declaraţiilor lui Andrej Nosko, fostul manager al Fundaţiilor Societatea Deschisă, respectiv ale videojurnalistului Mátyás Kálmán.

Conversaţiile au fost preluate pe canalul oficial de You Tube al guvernului maghiar şi ulterior distribuite pe portalurile media pro-guvernamentale.

Clipurile par să fie fragmente scoase din context - o persoană neidentificată se aude pe fundal punând întrebări în limba engleză.

Într-un clip de 43 de secunde, Nosko spune: „Cred că partea prezentată eronat - cu mici modificări - este că acest guvern se bucură de susţinere populară autentică. Varianta prezentată în străinătate este că acest guvern nu are susţinere populară şi că se află la putere doar prin tactici înşelătoare şi limitarea libertăţilor”.

Într-o înregistrare de 35 de secunde, Noko admite că, în timp ce era angajat al fundaţiei, se întâmpla ca, atunci când jurnaliştii cereau recomândări ale unor persoane cu care „să stea de vorbă”, „persoane cu un anumit bias îşi recomandau prieteni sau colegi sau persoane cu convingeri similare”.

La rândul său, Kálmán poate fi auzit comentând despre jurnaliştii „încrezători” în ONG-uri.

Într-un al doilea clip, spune: „Este acel jurnalist suficient de independent sau a primit o invitaţie atractivă la un hotel bun, aşa că întrebarea este: cât de multe i-ai oferit pentru scrie ce ai vrea să audă media? Nimeni nu poate avea un control real asupra acestor lucruri, prin urmare este foarte dificil să fii transparent.

Am fost invitat la Bruxelles şi Strasbourg să relatez despre evenimente specifice şi, de obicei, în astfel de cazuri, jurnaliştii primeau într-adevăr instrucţiuni despre unde să se ducă şi cu cine să stea de vorbă”, spune el.

Atât Nosko, cât şi Kálmán au refuzat să comenteze oficial pentru articolul din Politico.

„Este scandalos”, a reacţionat Márta Pardavi, copreşedintele Comitetul maghiar Helsinki, catalogând înregistrările ca făcând parte dintr-o campanie electorală în curs.

Politico a identificat patru alte exemple de tactici ale guvernului din anii precedenţi (2017, 2018) în care membri ai societăţii civile au fost ademeniţi în conversaţii de persoane cu identitate falsă şi înregistraţi în secret.

Doar că, de data asta, s-au făcut înregistrări video.

Un individ care a cerut să nu fie numit a dezvăluit că a fost protagonistul unui apel video în 2020 - cineva s-a prezentat drept un „donator interesat în a susţine societatea civilă”. Ulterior, au apărut extrase ale conversaţiei „scoase din context şi prezentate într-un mod înşelător”.

O doua persoană a dezvăluit că a fost contactată de doi indivizi via LinkedIn şi email în septembrie 2o21, sub motivul unei „oportunităţi de consultanţă” pentru un investitor străin neprecizat.

I s-a făcut o ofertă într-o discuţie pe Zoom: un onorariu de 3.000 de euro pentru o prezentare şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Apoi conversaţia a virat brusc spre „cu cine am contact” şi „influenţarea Bruxelles-ului” în privinţa politicii Ungariei, apărând şi întrebări cu privire la o „atenţie mai pronunţată” acordată Ungariei versus alte ţări.

Sunt indicii că aceste persoane care se prezintă cu experienţă în multinaţionale de renume şi educate la instituţii prestigioase nu există în realitate.

„Prin editarea selectivă amplă, în scopul de a distorsiona interviurile, care au fost clar înregistrate sub pretexte false, „Magyar Nemzet” încearcă să discrediteze şi să intimideze societatea civilă  şi mass-media independentă din Ungaria”, a declarat un purtător de cuvânt al Open Society Foundations.

 Guvernul maghiar a refuzat să răspundă la întrebările despre înregistrări, trimiţând în schimb spre postările pe blog ale purtătorului de cuvânt al guvernului, Zoltán Kovács, care a rezumat relatarea din Magyar Nemzet.

Premierul maghiar însuşi a menţionat înregistrările într-un interviu, vineri dimineaţă, la postul de stat Kossuth Rádió: „vin tot felul de jurnalişti care, referindu-se la prietenii lor maghiari, scriu tot felul de aiureli, lucruri de tip ştiri false. Şi asta îi înfurie pe oameni.” 

„Faptele contează”, a conchis Viktor Orbán,

   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite