Preşedintele Finlandei: Sondajele demonstrează existenţa sprijinului necesar pentru aderarea la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Preşedintele Finlandei spune că nu crede că Rusia ar lansa un atac militar chiar dacă Finlanda ar începe procesul de solicitare a aderării la NATO.

Preşedintele Sauli Niinistö consideră că recentele sondaje de opinie care arată în mod constant o majoritate în favoarea aderării Finlandei la NATO demonstrează sprijinul publicului popular, o condiţie prealabilă pentru ca naţiunile să depună cereri la alianţă.

"NATO trebuie să ştie că există sprijin popular. Avem deja asta, în opinia mea", a spus Niinistö în timpul unui interviu în limba suedeză cu Svenska Yle miercuri, adăugând că rezultatele sondajului arată un sprijin clar pentru apartenenţa finlandeză.

„Dacă acest punct de vedere este acceptat, atunci este acceptat că: da, majoritatea gândeşte aşa [în favoarea aderării]”, a spus el.

Într-un sondaj Yle publicat în urmă cu două săptămâni, aproximativ 62% dintre respondenţi au declarat că sunt în favoarea aderării Finlandei la NATO. La începutul acestei săptămâni, un sondaj similar realizat de cel mai mare cotidian din Finlanda, Helsingin Sanomat, a ajuns la o concluzie similară: 61 la sută susţin calitatea de membru.

Niinistö: Situaţie diferită de aderarea la UE
În timpul interviului Svenska Yle, Niinistö a spus că până la sfârşitul anului trecut s-a întrebat despre sprijinul public şi politic pentru aderarea la NATO, de exemplu dacă este posibilă o majoritate de două treimi în Parlament.

„Ar reuşi fără referendum”, a mai considerat el, adăugând că „ar părea acum o altă situaţie dacă partidele afirmă clar că se poate găsi o majoritate de două treimi în parlament”.

Situaţia actuală pare să fie destul de diferită de cea din 1994, a spus Niinistö, când Parlamentul Finlandei a votat aderarea la Uniunea Europeană în urma unui referendum consultativ. Sprijinul pentru apartenenţa la UE în rândul publicului era atunci la 56,9% dintre alegători.

Sprijinul majoritar pentru aderare a ajutat în mod semnificativ Finlanda să devină membră a UE, consideră Niinistö.

„În caz contrar, calitatea de membru ar fi fost un mare semn de întrebare”, a spus el.

Atacul rusesc este puţin probabil dacă Finlanda ar solicita aderarea la NATO
Întrebat despre posibilitatea ca Rusia să lanseze un atac militar asupra Finlandei dacă ar fi început procesul de solicitare a aderării la NATO, Niinistö a spus că nu crede că acest lucru se va întâmpla. Cu toate acestea, el a spus că posibilele consecinţe ar putea include influenţare hibridă, atacuri cibernetice şi încălcări ale spaţiului aerian.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a ameninţat, a adăugat Niinistö, să atace Finlanda în timpul discuţiilor lor frecvente. „Niciodată”, a subliniat el.

Niinistö şi-a amintit totuşi de o vizită a lui Putin la reşedinţa de vară a preşedintelui, Kesäranta în Naantali, în 2016 – când preşedintele rus a fost întrebat despre posibila aderare a Finlandei la NATO.

După cum şi-a amintit Niinistö, Putin a spus că Rusia vede acum un prieten când priveşte peste graniţă. Dacă Finlanda s-ar alătura NATO, Rusia ar vedea în schimb un inamic.

Războiul ucrainean: bombardarea „crudă” a oraşelor, spitalelor
Când a vorbit despre războiul aflat în desfăşurare în Ucraina, Niinistö a spus că, el consideră bombardarea oraşelor şi spitalelor ucrainene un atac oribil al Rusiei.

„Imaginile cu oraşele şi spitalele distruse vorbesc despre o cruzime care nici măcar nu ar putea fi imaginată”, a spus Niinistö, adăugând că mai întâi doreşte să vadă trupele ruseşti retrăgându-se de la Kiev înainte de a crede vreuna dintre promisiunile Rusiei cu privire la retragerea din zona din jurul capitalei Ucrainei.

„Sper că ţările sunt la începutul discuţiilor de pace, dar încă nu sunt sigur”, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus deja posibilitatea definirii statutului Ucrainei drept neutru, iar Niinistö a spus că există multe alte întrebări mari: statutul Crimeei şi accesul la pământ şi mare în regiune, precum şi soarta regiunilor Doneţk şi Lugansk. .

Preşedintele, premierul discută cu secretarul general al NATO
Niinistö a discutat luni prin telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg , despre dezvoltarea continuă a relaţiilor dintre Finlanda şi alianţă, precum şi despre procesul de aprobare a aderării noilor state membre.

În urma conversaţiei, Niinistö a scris marţi pe Facebook că, pe lângă raportul de securitate transmis Parlamentului, „vor fi explorate toate posibilităţile şi perspectivele. În acest scop, discuţia de ieri cu secretarul general Stoltenberg a trecut în revistă temeinic principiile şi procedurile NATO pentru acceptarea de noi membri. ."

Prim-ministrul Sanna Marin (SDP) a vorbit şi cu Stoltenberg săptămâna aceasta, printr-un apel video.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite