Război în Ucraina, ziua 39. Europa, şocată de atrocităţile comise de ruşi. Atacuri cu rachete în Odesa şi Nikolaev

0
0
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Deminarea aşezărilor eliberate din regiunea Kiev va dura cel puţin 10 zile. Până la încheierea operaţiunilor de deminare, locuitorii nu se vor putea întoarce în localităţile eliberate. După retragerea ruşilor, apar tot mai multe dovezi ale masacrului şi execuţiilor comise de soldaţii ruşi care ar fi ucis copii, bătrâni, bărbaţi şi femei. În ziua 39 de război, ruşii au ansat noi atacuri cu rachete în Odesa şi Nikolaev.

GALERIE FOTO


UPDATE 23.38 Forţele de operaţiuni speciale au găsit un Buk SAM rus şi muniţie în apropierea uneia dintre aşezăriLE eliberate. Acest lucru a fost anunţat pe Facebook de comandamentul Forţelor de Operaţiuni Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei.

Descoperirea a fost făcută de un grup al SSO al Ucrainei împreună cu luptători ai mişcării de rezistenţă, în care au ascuns muniţii, arme şi echipamente”, se arată în comunicat.

Anterior, a fost raportat că în nordul Ucrainei, luptătorii Forţelor Armate au confiscat trofee valoroase . Printre acestea se numără sistemul portabil rusesc de comunicaţii prin satelit „Auriga-1.2V”.

UPDATE 23.03 Consilierul preşedintelui ucrainean, Alexei Arestovich, a publicat o listă a unităţilor şi subdiviziunilor ruse care au comis crime de război în Bucha, Gostomel şi Irpen. El a anunţat acest lucru pe pagina sa de Facebook .

Unităţi şi subunităţi unităţi ale forţelor armate ale Rusiei şi Rosguard, care au comis crime de război la Bucha, Gostomel, Irpen”, - a scris Arestovich.

UPDATE 23.01 Şeful OVA Sumii, Dmitri Zhyvytskyi, a anunţat retragerea trupelor ruse din regiune. El a spus asta într-o adresă video de seară.

„Avem veşti bune din regiunea Sumy. Trupele ruse s-au retras activ din regiunea noastră de ieri. În ultimele zile am văzut acumularea de trupe ruseşti de la Bilopillya la Konotop. Au intrat noi coloane, au săpat, au terorizat regiunea . , în comunităţi, au tras în civili, au tras fără discernământ în păduri, case, străzi cu tancuri şi lansatoare de grenade”, a spus Zhyvytskyi.

UPDATE 22.36 Apărătorii ucraineni se aşteaptă la lupte grele cu ocupanţii în zilele următoare în direcţia regiunilor Doneţk, Lugansk şi Harkov. Acest lucru a fost declarat de secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov.

"Un grup mare de trupe ruseşti se adună acolo. Nu se vor opri. Sarcinile pe care Putin le pune ienicerilor săi pentru a ne distruge statul nu dispar. Societatea şi Forţele Armate se pregătesc să învingă inamicul", a spus el.

UPDATE 22.31 Armata rusă a lovit cu rachete rafinăria de petrol din Odesa. Drept urmare, nimeni nu a fost ucis sau rănit. Acest lucru a fost anunţat de şeful administraţiei militare regionale, colonelul Maxim Marchenko.

Potrivit acestuia, a fost afectat şi teritoriul depozitului de petrol, care se află în apropierea rafinăriei Odesa. În acelaşi timp, Marchenko a remarcat că serviciile de contrainformaţi militare au vorbit deja cu unii bloggeri şi jurnalişti care au publicat fotografii şi videoclipuri ale grevei.

Trebuie menţionat că rafinăria Odesa nu a funcţionat de mai mult timp. Compania cu o capacitate de 2,8 milioane de tone de petrol pe an în 2015 a fost declarată în faliment de instanţă. Inventarul uzinei a fost finalizat abia în martie 2019 şi atunci s-a ştiut că multe dintre facilităţile companiei nu mai sunt potrivite pentru lucru.

Potrivit ziarului local Dumska , una dintre rachetele ruseşti a lovit substaţia electrică, care a lăsat temporar casele vecine fără electricitate. În total, zece rachete au fost lansate în Odesa.

UPDATE 21.37 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră crimele în masă ale forţelor de ocupaţie ruse din Ucraina drept genocid. Zelensky a spus acest lucru într-un interviu acordat Face the nation pe CBS News. El a spus că nu ar fi corect dacă doar preşedintele rus Vladimir Putin ar fi pedepsit pentru crimele din Ucraina.

"Cred că toţi comandanţii militari, toţi cei care au dat instrucţiuni şi ordine, ar trebui să fie pedepsiţi corespunzător. Este dificil să se obţină o pedeapsă adecvată pentru aceşti oameni. Acest lucru ar trebui făcut în conformitate cu legea şi cu ceea ce au făcut ei", a spus Zelensky.

UPDATE 21.36 Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat duminică că Uniunea Europeană trebuie să discute despre interzicerea importurilor de gaze ruseşti, după ce oficialii ucraineni şi europeni au acuzat forţele ruse de comiterea de atrocităţi în apropiere de Kiev, transmite Reuters.

UPDATE 21.23 Astăzi, autostrada Jitomir-Kiev,  la 25-30 de kilometri de capitală, este plină de cadavrele victimelor şi de maşini ale celor care au încercat să părăsească regiunea Kiev.

Casele din micul sat Myla, pe drumul de la Kiev la Jitomir, cu câteva sute de locuitori, au fost avariate în urma bombardamentelor. La începutul lunii martie, Statul Major a raportat că aici, Kadyroviţii bombardau civili.

Este încă periculos să te deplasezi pe drum - există posibilitatea de a întâlni muniţii sau fragmente neexplodate. La faţa locului se află poliţişti şi salvatori.

UPDATE 21.15 Forţele Aeriene ale Ucrainei spun că au doborât un alt bombardier rusesc SU-34, potrivit Ukraine World.

UPDATE 21.07 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, la CBS News, că nu poate avea o întâlnire cu liderul rus Vladimir Putin atât timp cât bombardamentele continuă. „Mai întâi armistiţiu. Apoi putem avea o întâlnire cu preşedintele Rusiei”, a afirmat el.

UPDATE 20.30 Anchetatorii ucraineni au găsit peste 400 de cadavre în oraşele din apropierea Kievului, după cum a declarat procurorul general Iryna Venedyktova, potrivit Reuters. Ministerul Apărării din Ucraina a publicat noi imagini cu masacrul din Bucea.

UPDATE 19.54 Republica Moldova va declara zi de doliu naţional după masacrul din oraşul Bucea, unde armata rusă a lăsat în urma sa zeci de cadavre pe străzi. Preşedinta Maia Sandu condamnă „cu fermitate aceste crime împotriva umanităţii”.

Dincolo de arme. Cum arată „războiul cuvintelor” între ruşi şi ucraineni

UPDATE 19.00 Oraşul Cernihiv din nordul Ucrainei este distrus în proporţie de 70% în urma atacurilor trupelor ruse, a declarat duminică primarul oraşului, Vladislav Atroşenko, citat de CNN.

„Consecinţele” atacurilor Rusiei în Cernihiv sunt „grave”, similare celor din alte oraşe devastate, precum Bucha, unde au fost desoperite cadavre ale civililor pe străzi, Harkiv sau Mariupol, a afirmat el.

Primarul mai spune că locuitorii se tem de „concentrarea trupelor ruse la graniţa cu Belarus” şi sunt îngrijoraţi că oraşul va fi lovit cu şi mai multe rachete şi bombe aeriene.

„Ruşii se mută prin Ucraina ca acasă. Iar faptul că au plecat nu înseamnă că nu se vor întoarce mâine. Durează aproximativ o oră şi jumătate să ajungă la noi... Astăzi putem spune că este linişte, e curăţenie, e deminat”, a adăugat primarul din Cernihiv.

UPDATE 18.55 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat, duminică, Rusia, că a comis genocid în Ucraina pentru a elimina o întreagă naţiune, informează cnn.com.

UPDATE 18.30 Conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a vorbit, duminică, în cadrul unei slujbe pentru soldaţi, în care le-a solicitat să-şi protejeze ţara „aşa cum numai ruşii pot” să o facă. Prelegerea Patriarhului Kiril vine în contextul în care Rusia continuă atacul asupra Ucrainei.

UPDATE 18.00 Lideri mondiali au condamnat, duminică, uciderea de către soldaţii ruşi a civililor neînarmaţi la Bucea şi în alte zone din regiunea Kiev, promiţând totodată că vor impune noi sancţiuni împotriva Rusiei.

UPDATE 17.00 Două explozii au fost auzite duminică în oraşul Belgorod, situat în vestul Rusiei, în apropiere de graniţa cu Ucraina, au declarat doi martori pentru Reuters.

Cauza exploziilor nu este cunoscută deocamdată, transmite Reuters, notând că ele sunt anunţate la câteva zile după ce autorităţile ruse au acuzat forţele ucrainene că au atacat un depozit de combustibil de lângă Belgorod.

UPDATE 16.45 Primarul din Irpin, Oleksandr Markushin, a povestit într-un interviu despe atrocităţile din războiul din Ucraina. El a relatat că fetele şi femeile din oraş au fost împuşcate şi apoi călcate cu tancurile de soldaţii ruşi.

UPDATE 15.55 Primarul din Nikolaev, Oleksandr Senkevici, a anunţat în social media că oraşul a fost atacat cu rachete de armata rusă, informează Ukrinform.

“Am avut câteva atacuri cu rachetă asupra oraşului. Culegem acum date. Nu  postaţi fotografii sau filmuleţe până când sursele oficiale vor face asta. Dacă vreţi să împărtăşiţi informaţii, vă rog să îmi scrieţi mesaje private pe Facebook”, a notat primarul.

Duminică dimineaţă a fost atacat cu rachete şi oraşul Odesa, unde ţintele au fost o rafinărie şi depozite de combustibil. Potrivit NEXTA, purtătorul de cuvânt al administraţiei militare din Odesa, Serghei Bratciuk, a spus că atacurile din regiune au venit de pe vasele ruseşti aflate pe Marea Neagră.

UPDATE 15.40 Bilanţul victimelor atacului aerian de marţi asupra clădirii administraţiei regionale din Nikolaev a crescut la 36 de persoane. Salvatorii continuă să caute eventuale victime printre dărâmături.

UPDATE 15.00 Ursula von der Leyen a declarat că este nevoie urgentă de o anchetă independentă în cazul crimelor de război comise de trupele ruseşti, pe care le-a calificat drept ”orori de nedescris”.

„Autorii crimelor de război vor da socoteală”, a mai declarat preşedintele Comisiei Europene.

UPDATE 14.42 Povestea unui jurnalist care a fost tinut captiv timp de 8 zile de către forţele ruse

UPDATE 14.27 Aproape 4,2 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara de la startul ofensivei armatei ruse, la 24 februarie. În ultimele 24 de ore, au plecat din Ucraina aproximativ 40.000 de oameni, a anunţat ONU.

UPDATE 13.00 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat, duminică, armata rusă că a comis “atrocităţi” în regiunea Kiev şi a anunţat că urmează mai multe sancţiuni împotriva Moscovei.

“Şocat de imaginile bântuitoare ale atrocităţilor comise de armata rusă în regiunea Kiev eliberată.

UE ajută Ucraina şi organizaţiile neguvernamentale să strângă dovezi necesare pentru urmărirea în instanţele internaţionale.

Urmează mai multe sancţiuni UE şi mai multă susţinere”, a scris Michel pe Twitter cu hashtag-ul BuchaMassacre.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a distribuit în social media imagini şocante de la Bucea, cu următoarele precizări: “Masacrul de la Bucea a fost deliberat. Ruşii vor să elimine cât de mulţi ucraineni pot. Trebuie să îi oprim şi să îi dăm afară. Cer ACUM noi sancţiuni devastatoare ale G7: embargo în privinţa petrolului, gazelor, cărbuni; închiderea tuturor porturilor pentru navele şi bunurile ruseşti, deconectarea tuturor băncilor ruseşti de la SWIFT”.

UPDATE 12.30 Anonymous a publicat duminică o listă cu soldaţii ruşi care luptă în războiul din Ucraina. Ar fi vorba despre datele personale ale celor 120.000 de soldaţi ruşi care au fost trimişi de Putin în „misiunea specială”.

UPDATE 12.00 Retragerea trupelor ruseşti din jurul oraşului Kiev a lăsat probe de brutalitate înfăptuite împotriva civililor. Suburbiile şi oraşele din jurul capitalei Ucrainei au fost transformate în scene înspăimântătoare de război. Rusia este acuzată de genocid.

UPDATE 11.35 Ministrul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar, Irina Vereşciuk, a anunţat că 11 lideri de comunităţi locale sunt ţinuţi captivi de armata rusă, informează ukrinform.net.

UPDATE 11.25 Mai mulţi soldaţi ruşi au fost răniţi sau ucişi de civilii ucraineni din regiunea Harvok, prin otrăvirea alimentelor şi a băuturilor alcoolice, a precizat Direcţia Principală de Informaţii a Ucrainei.

UPDATE 11.00 Ministerul rus al Apărării a confirmat că loviturile cu rachete ale armatei sale au distrus o rafinărie de petrol şi trei depozite de combustibil în apropierea portului ucrainean de la Marea Neagră, Odesa, potrivit Reuters.

Moscova susţine că rafinăria şi depozitele ar fi fost folosite de Ucraina pentru a-şi aproviziona trupele din apropierea oraşului Nikolaev.

UPDATE 10.00 Armata Ucrainei arată, în raportul transmis sâmbătă, că forţele ucrainene au respins şase atacuri pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk, au distrus patru tancuri şi şase unităţi de vehicule blindate, scrie BBC.

UPDATE 09.00 Ţările baltice au încetat să mai importe gaze naturale ruseşti care "nu au mai fost furnizate în Letonia, Estonia şi Lituania de la 1 aprilie", a indicat sâmbătă şeful companiei letone de stocare Conexus Baltic Grid, notează AFP.

"Dacă noi putem face asta, o poate face şi restul Europei!", a afirmat el. Ţările baltice sunt acum deservite de rezerve de gaz stocate în subteran în Letonia.

UPDATE 08.55 Rusia şi-a revizuit strategia de război. Motivul pentru care Putin vrea să proclame o victorie înainte de 9 mai, indiferent de stadiul invaziei Ucrainei.

UPDATE 08.45 Mai mulţi jurnalişti au semnalat o serie de explozii în oraşul Odesa, duminică dimineaţă, şi au precizat că depozite de combustibil sunt în flăcări, relatează The Guardian.

UPDATE 08.10 Rusia a acceptat „verbal” propunerile Ucrainei, a spus negociatorul ucrainean David Arakhamia, sugerând unde s-ar putea întâlni Vladimir Putin cu Volodimir Zelenski.

UPDATE 08.05 Serviciile militare de informaţii britanice au transmis sâmbătă că apărarea aeriană a Ucrainei continuă să reprezinte o provocare semnificativă pentru aeronavele ruseşti, în pofida eforturilor continue ale forţelor invadatoare de a reduce apărarea antiaeriană a Ucrainei.

UPDATE 08.00 În mai multe oraşe din Ucraina, trupele ruse au lasat un masacru în urma retragerii. Invadatorii au ucis sute de civili.

Imagini cu puternic impact emoţional!

UPDATE 05.10 Kadyroviţii, care, conform agenţiei ucrainiene de ştiri UNIAN sunt angajaţi în terorizarea populaţiei civile din teritoriile ucrainene ocupate temporar de Rusia, au făcut o gafă. Pe canalul său din aplicaţia Telegram, şeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a postat un videoclip TikTok cu luptătorii săi, filmaţi într-unul dintre oraşele ucrainene, care este acum controlat de Rusia. 

În videoclip, kadyroviţii susţin că au adus ajutor umanitar promis celor „eliberaţi” de „naziştii” ucraineni. Luptătorii ceceni au descărcat demonstrativ alimente din maşină, dar în timpul filmării se poate vedea foarte clar un sac cu făină cu ambalaj în ucraineană. Cel mai probabil, cecenii au filmat videoclipul cu produsele capturate din convoiul de autobuze ucrainiene ce mergeau spre Mariupol şi care a fost oprit şi jefuit de ruşi.

UPDATE 04.40 Şeful OVA Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul, a declarat că oraşul a fost bombardat de trupele ruse. El a povestit acest lucru în mesajul său de seară, transmis zilnic. Potrivit acestuia, inamicul a tras cu lansatorul de rachete multiple Tornado. 

În cartierul Ingulets, ocupanţii au lovit obiecte civile, au deteriorat zeci de locuinţe particulare şi o instituţie de învăţământ. Fără victime. 

UPDATE 03.42 În teritoriile ocupate temporar, ruşii colectează date personale de la rezidenţii locali pentru a-i hărţui şi intimida în continuare. Acest lucru a fost raportat de Centrul de Combatere a Dezinformarii din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei .

„În primul rând, sunt vizaţi militarii, membrii familiilor lor, precum şi activiştii publici, jurnaliştii şi personalităţile culturale”, se arată în comunicat.

Datele nu sunt colectate în mod deschis, ci sub pretextul unui „recensământ” sau în timpul distribuirii „umanitare”.

„Există o mare probabilitate ca ocupanţii să încerce să folosească aceste informaţii şi în timpul aşa-ziselor referendumuri, de exemplu, la Herson”, a spus JRS.

Locuitorii sunt rugaţi să nu dea nimănui informaţiile personale şi documentele originale.

UPDATE 02.27 Forţele de ocupaţie ruse şi-au retras unităţile din Sivershchina (regiunea Cernihiv), se precizează în informaţiile operaţionale ale Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei de la ora 24.00 publicate pe reţeaua de socializare Facebook.

„În regiunea Seversk, inamicul a finalizat retragerea unităţilor din teritoriile statului nostru către Federaţia Rusă şi Republica Belarus. Principalele rute ale coloanelor inamice circulă în direcţia aşezărilor din regiunile Gomel şi Mogilev”, s-a arătat în postare.

În special, pe lângă camioane, în coloane au fost înregistrate elemente ale parcului ponton-pod, lansatoare de grenade propulsate de rachete şi lansatoare Iskander OTRK. Echipamentul militar al inamicului este concentrat în gările şi instalaţiile care au şine de cale ferată, ceea ce permite încărcarea şi trimiterea acestuia pe teritoriul Federaţiei Ruse. În plus, se constată retragerea în Federaţia Rusă (prin regiunea Sumy) a unităţilor din Armata a 2-a Generală a Districtului Militar Central, care operează în direcţia oraşului Brovary. Retragerea trupelor este asigurată de batalionul-gruparea tactică a Armatei 1 Tancuri a Districtului Militar de Vest.

În timpul retragerii trupelor, inamicul minează rutele de înaintare şi aşezările individuale.

UPDATE 01.43 Sâmbătă, 2 aprilie, Forţele Aeriene Ucrainene a lovit opt ​​ţinte aeriene ale armatei ruse, a raportat Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate. Printtre ţintele doborâte se numără două avioane (inclusiv un avion de luptă-bombardament Su-34); un elicopter; un UAV (OTR); patru rachete de croazieră.

Pentru prima dată în războiul cu Rusia, Forţele Armate Ucrainiene au folosit cu succes Starstreak, care loveşte ţinte cu trei rachete cinetice simultan.

UPDATE 01.39 În regiunea Luhansk, un paraşutist ucrainean a distrus un post de comandă şi control al Federaţiei Ruse cu o lansare de la un anti-RPG.

UPDATE 01.15 Doar 150 de câini din aproape 500 au supravieţuit în adăpostul de animale din Borodyanka, regiunea Kiev, care a fost mult timp ocupată de invadatorii ruşi, a transmis mişcarea pentru drepturile animalelor UAnimals.

„Ieri, 1 aprilie 2022, de îndată ce Borodyanka a fost eliberată de ocupanţi, doi voluntari au reuşit să ajungă la adăpost... Astăzi, voluntarii au mers la adăpost pentru a ridica cei mai grei câini şi a hrăni restul supravieţuitori. 150 ", - au declarat activiştii pentru drepturile animalelor.

Se observă că încă de la începutul războiului, animalele au rămas închise în incinte fără hrană şi apă. În tot acest timp nu a existat niciun management pe teritoriul adăpostului, iar reprezentanţii acestuia nu au luat parte la salvarea animalelor.

„Din fericire, unii dintre câini au supravieţuit, deşi sunt în stare gravă... 27 de animale, în cea mai proastă stare au fost duse la clinici private pentru tratament”, se arată în comunicat.

UPDATE 00.52 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, subliniază că forţele de ocupaţie ruse doresc acum să captureze întregul Donbas şi sudul Ucrainei.

"Ne întărim apărarea în direcţia estică şi în Donbass. Suntem conştienţi că inamicul are rezerve pentru a creşte presiunea în estul ţării. Care este scopul trupelor ruseşti? Vor să cucerească Donbasul şi sudul Ucrainei. Care este scopul nostru? Să protejăm libertatea noastră, pământul nostru, oamenii noştri. Să facem totul pentru protecţie ", - a subliniat Zelensky.

"Eroicul nostru Mariupol continuă să reţină o parte semnificativă a forţelor inamice. Datorită acestei rezistenţe, graţie curajului şi rezistenţei celorlalte oraşe ale noastre, Ucraina a câştigat timp nepreţuit, timp pentru a oferi tactici inamice şi pentru a-şi slăbi capacităţile", a mai spus Zelensky.

UPDATE 00.39 Deminarea aşezărilor eliberate din regiunea Kiev va dura cel puţin 10 zile. Acest lucru a fost anunţat pe canalul său Telegram de şeful sediului umanitar al regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba. 

Armata ucraineană a eliberat deja complet regiunea Kiev, iar regiunea Cernihiv este în curs de curăţare. Din cauza eşecului de a ataca capitala, Rusia regrupează trupe pentru a lovi în direcţia estică.

UPDATE 00.17 „Veşti triste. Trupurile Olgăi Sukhenko, şeful satului Motyzhyn, şi ale soţului ei Igor Sukhenko, care au fost capturaţi de orci în urmă cu 10 zile, au fost găsite. Până astăzi, soarta lor este necunoscută", a scris şeful comunităţii din satul Makariv, Vadym Tokar, pe canalul său Telegram.

După cum a raportat UNIAN, pe 23 martie, militarii Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse au venit la casa Olgăi Sukhenko, au reţinut-o ilegal pe ea, dar şi pe soţul şi fiul ei . Ocupanţii i-au dus într-o direcţie necunoscută.

ŞTIRE INIŢIALĂ Statele Unite vor ajuta la facilitarea transferului tancurilor sovietice în Ucraina. Acest lucru a fost raportat de CNN care citează un înalt oficial american. Astfel, Statele Unite va preda Ucrainei tancuri T-72 din epoca sovietică, pe care armata ucraineană are experienţă operaţională. Aceste tancuri vor fi livrate „în câteva zile, nu în săptămâni”, a spus oficialul, şi vor fi livrate din ţările partenere ale NATO.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite