NATO: Rusia nu a retras militarii staţionaţi la frontiera cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin a cerut de sâmbătă retragerea trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina. FOTO: mirror.co.uk
Vladimir Putin a cerut de sâmbătă retragerea trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina. FOTO: mirror.co.uk

Organizaţia Tratatului Atalnticului de Nord (NATO) nu a constatat „mişcări masive şi semnificative” care să confirme anunţul de sâmbătă al preşedintelui Vladimir Putin privind retragerea a 17.600 de militari staţionaţi de-a lungul frontierei cu Ucraina, a anunţat un oficial NATO, citat de Agence France Presse (AFP).

„Ne-ar fi plăcut să salutăm retragerea trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina, pentru că acest lucru ar fi fost un pas în direcţia cea bună. Dar, deocamdată, nu am observat mişcări majore şi semnificative de trupe”, a precizat oficialul militar NATO, a cărui identitate nu a fost făcută publică de AFP.

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat sâmbătă retragerea trupelor ruse staţionate la frontiera cu Ucraina. Potrivit conducerii de la Moscova, ordinul de retragere are în vedere 17.600 de militari implicaţi în ultimele în manevre în regiunea Rostov, situată în sudul Rusiei, în apropierea frontierei cu Ucraina

De asemenea, Rusia este acuzată de mai multe state occidentale, dar mai ales de NATO, că a trimis soldaţi bine înarmaţi să lupte alături de separatiştii proruşi din această regiune.

„Există în continuare o forţă importantă şi capabilă, poziţionată la frontiera cu Ucraina; militarii şi echipamentele grele trebuie retraşi”, a adăugat oficialul NATO. În plus acesta a cerut Rusiei să înceteze susţinerea insurgenţilor separatişti din estul Ucrainei.

Putin urmează vineri să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko pe marginea summitului ASEM de la Milano.

În pofida armistiţiului din 5 septembrie încheiat între cele dou părţi aflate în conflict în Ucraina, sepratiştii şi conducerea de  la Kiev, confruntările armate au loc în puncte considerate strategie de separatiştii din estul Ucrainei: oraşul Mariupol şi aeroportul din Doneţk, construit integral cu ocazia Campionatului Mondial la Fotbal din 2012, dar devastat în ultimele luni de confruntări armate intense.

Citeşte şi:

Hipsterii lui Putin: „Suntem alături de tata şi una cu el“

Biroul „Set“ - Reţeaua seamănă cu cel al unei publicaţii online sau al unei firme IT: tineri de 20 şi ceva de ani care lucrează la computere mari, pe scaune confortabile, verificându-şi mereu smartphone-urile. Însă manifestul grupării din Rusia seamănă mai degrabă cu o mişcare politică a secolului trecut, sau chiar cu regulile unei secte religioase, notează „Foreign Policy“.

Generaţia Putin. Tinerii în ochii cărora fostul KGB-ist este perfect

O generaţie întreagă de ruşi acum adultă n-a avut alt model politic decât Putin. Cu primele două mandate la Kremlin, apoi perioada în care a fost prim-ministru şi, din 2012, al treilea mandat de preşedinte, fostul KGB-ist a modelat o întreagă generaţie, acordând dintotdeauna o atenţie sporită tineretului care, acum, îl sprijină fără să clipească.

Ruşii nu mai iubesc Republica Moldova

Mai puţin de 1% din ruşi consideră Republica Moldova o ţară prietenoasă, ceea ce o plasează pe ultimul loc în studiul realizat de Centrul Rus de Studiere a Opiniei Publice (CRSOP) "Prieteni şi duşmani" ai Rusiei: epoca sancţiunilor". Chiar şi pentru Ucraina acest indice este mai mare, fiind de 1%, transmite Infotag.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite