NATO risipeşte speranţele de aderare ale Georgiei şi ale Muntenegrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul NATO. FOTO The News Doctor
Sediul NATO. FOTO The News Doctor

NATO a respins posibilitatea aplicării procedurilor formale de pregătire a intrării Georgiei în rândul ţărilor membre şi a decis amânarea deciziei de admitere a Muntenegru pentru încă un an,au declarat oficiali din cadrul alianţei nord-atlantice, miercuri.

În schimb reprezentanţii ţărilor membre NATO au trasat un program de cooperare cu Georgia, menit să „o ajute să se apropie de NATO”, a precizat Anders Fogh Rasmussen, secretarul-general al NATO. Astfel, ţările aliate au respins aplicarea Planul de acţiune în vederea obţinerii calităţii de membru al NATO (Membership Action Plan), un pas formal înainte de admiterea în cadrul NATO, aşa cum Georgia spera.

De asemenea, aşteptările Muntenegrului de a primi o invitaţie de a participa la reuniunea membrilor alianţei la summitul din septembrie, în Ţara Galiilor, au fost spulberate. „În ceea ce priveşte Muntenegru, vom iniţia dialoguri mai active şi mai concrete şi vom hotărî cel târziu la finalul lui 2015 dacă Muntenegru se va alătura alianţei sau nu”, a adăugat Rasmussen, citat de agenţia Reuters.

Problematica aderării Georgiei la NATO este în continuare controversată în cadrul alianţei, încă de la summitul din 2008 organizat la Bucureşti. La doar câteva luni după această reuniune, Georgia a intrat într-un război de patru zile împotriva Rusiei.

Ţările membre NATO se tem că ar putea fi nevoite să se confrunte cu Rusia, în cazul în care Georgia s-ar angaja în noi lupte împotriva armatei ruse. Federaţia Rusă este totodată un important partener economic al ţărilor occidentale, ceea ce a determinat un răspuns reţinut al liderilor europeni în timpul crizelor recente care au străbătut continentul european.

Un sondaj recent realizat în Germania demonstrează că aproape trei sferturi dintre cetăţeni se opun înfiinţării unei baze militare permanente a NATO în estul Europei. Statele baltice au făcut în ultima perioadă mai multe presiuni pentru a se proteja de influenţa Rusiei.

În contextul crizei ucrainene, NATO şi-a triplat numărul de avioane de luptă mobilizate pe teritoriul statelor  baltice, iar  cerinţele lor au fost consolidate de declaraţia generalului Forţelor Aeriene ale Statelor Unite Philip Breedlove, care a declarat luna trecută că NATO va trebui să ia în considerare staţionarea permanentă a unor trupe în estul Europei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite