NATO va înfiinţa două comandamente noi în estul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jens Stoltenberg FOTO Mediafax
Jens Stoltenberg FOTO Mediafax

NATO analizează posibilitatea de a-şi consolida prezenţa în estul Europei, prin suplimentarea Forţei de reacţie rapidă până la 40.000 de militari şi înfiinţarea a două noi comandamente de tip NFIU (NATO Force Integration Unit), a anunţat astăzi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Viitoarele două comandamente vor fi instalate în Ungaria şi în Slovacia, pe lângă cele deja funcţionale, din 2015, în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria şi România.

Anunţul a fost făcut la Bruxelles, cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO. Vorbind despre cea mai importantă mobilizare de la „sfârşitul Războiului Rece“, Stoltenberg şi-a exprimat „speranţa“ că miniştrii Apărării din NATO vor aproba înfiinţarea celor două comandamente noi.

Decizia privind înfiinţarea de comandamente de tip NFIU a fost luată la summitul NATO din Ţara Galilor, desfăşurat în 2014.

În plus, potrivit agenţiilor de informaţii Itar-Tass şi RIA Novosti, Forţa de reacţie rapidă ar putea fi sporită la 40.000 de bărbaţi.

În opinia lui Stoltenberg, alianţa militară se confruntă cu numeroase provocări, între care criza imigranţilor, un „rezultat tragic al turbulenţei din Sud“.

Michael Fallon: Marea Britanie va trimite militari în ţările baltice

Totodată, ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a anunţat că ţara sa va trimite aproximativ 100 de militari în Estonia, Letonia şi Lituania, pentru a combate agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi a oferi siguranţă statelor est-europene din NATO în faţa expansiunii ruse.

Ministrul britanic a declarat că decizia luată vine ca o măsură de „reasigurare a aliaţilor noştri din NATO“ (statele baltice şi Polonia).

Michael Fallon, care se află la reuniunea NATO de la Bruxelles, a solicitat Rusiei să-şi schimbe strategia de luptă din Siria, unde efectuează raiduri aeriene începând de miercurea trecută, în sprijinul regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Alţi 25 de militari vor fi implicaţi într-o misiune de antrenare continuă în Ucraina, a precizat Fallon, citat de BBC News online.

Aproximativ 1.600 de membri ai Forţelor Armate Ucrainene (UAF) au fost antrenaţi de 19 echipe militare britanice în opt locaţii stabilite în acest scop.

Încă 2.000 de militari ucraineni ar trebui să mai fie antrenaţi până la finalul anului prin acest program militar al Marii Britanice, urmând să acorde şi ajutor financiar Ucrainei în acest domeniu, transmite Mediafax.

Peskov: Apropierea infrastructurii NATO de Rusia va antrena măsuri de răspuns

Apropierea infrastructurii militare a Alianţei Nord-Atlantice de graniţele Rusiei este regretabilă şi va antrena măsuri de răspuns, a avertizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă la Moscova, potrivit agenţiei de stat Itar-Tass.

„Falsul pretext despre o ameninţare imaginară care ar proveni din partea Rusiei este tocmai acel gen de camuflaj destinat să mascheze planurile de extindere a NATO în continuare înspre graniţele noastre“, a afirmat Peskov, adăugând că „acest proces nu este unul nou, el durând de zeci de ani“.

„Desigur, planurile de apropiere a infrastructurii militare a NATO de Rusia vor antrena măsuri de răspuns pentru a restabili paritatea necesară“, a subliniat Peskov, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite