Marea Britanie nu vrea directive de la UE privind exploatarea gazelor de şist
0
Premierul britanic David Cameron a avertizat, marţi, Comisia Europeană împotriva unei legislaţii la nivelul întregii Uniuni Europene care să reglementeze industria extracţiei gazelor de şist prin fracturare hidraulică, susţinând că o astfel de iniţiativă ar crea nesiguranţă şi ar afecta investiţiile, relatează Reuters.
Într-o scrisoare trimisă preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi dată publicităţii marţi, Cameron susţine că Uniunea Europeană ar putea submina investiţiile în extracţia gazelor de şist din Marea Britanie dacă alege să reglementeze această industrie.
„Nu sunt în favoarea unei legislaţii noi, în condiţiile în care termenele lungi şi nesiguranţa semnificativă pe care le implică sunt cauze majore de îngrijorare“, a scris premierul britanic în scrisoarea datată 4 decembrie.
„Industria din Marea Britanie ne-a spus că o nouă legislaţie a UE ar duce imediat la amânarea unor investiţii iminente“, se mai arată în scrisoarea citată de Reuters şi preluată de agerpres.ro.
Cameron susţine de mai mult timp o reformă la nivelul Uniunii Europene, argumentând că reglementările europene încetinesc creşterea economică şi costă continentul miliarde de euro.
În ianuarie 2014, executivul european urmează să publice un pachet de propuneri legate de strategia sa privind mediul şi energia pentru 2030, care vor acoperi şi extracţia gazelor de şist.
Un oficial al UE, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a indicat că s-a decis ca propunerile privind gazele de şist să nu facă obiectul unui act legislativ cu caracter obligatoriu, menţionează Reuters.
„Nu va exista o propunere legislativă nouă cu privire la gazele de şist sau reglementarea fracturării hidraulice sub acest mandat“, a declarat acest oficial, referindu-se la actualul cabinet al Comisiei Europene, al cărui mandat expiră în octombrie anul viitor.
„Comisia va face, în schimb, propuneri cu privire la modul în care statele membre ar trebui să interpreteze şi să aplice regulile UE deja existente“, a adăugat acesta.
citeşte şi:
Europa se întoarce spre gazele de şist
Parlamentari din toate taberele politice ale Franţei şi-au unit eforturile şi au elaborat un raport care militează pentru explorarea gazelor de şist. Un senator conservator şi un deputat socialist pledează în document pentru forarea a zeci de puţuri şi experimentarea fracturării hidraulice ameliorate şi a altor tehnici alternative, scrie „Le Monde“.
STUDIU Producţia gazelor de şist în UE ar putea crea peste 1 milion de locuri de muncă. Ce impact va avea asupra economiei europene
Dezvoltarea tehnologiei extracţiilor gazelor de şist în Europa ar putea genera aproximativ un milion de locuri de muncă economiei europene, intensificând competitivitatea industriei, anunţă un nou studiu elaborat despre impactul gazelor de şist în spaţiul UE.
Oraşe americane vs. fracturarea hidraulică: scor 4-3 la referendumuri
Acum câteva ore s-au încheiat în SUA o serie de alegeri la nivel local şi de stat. În şapte localităţi din Ohio şi Colorado, pe buletinul de vot a fost introdusă şi o întrebare în legătură cu necesitatea reglementării sau chiar interzicerii extragerii gazelor de şist prin metoda fracturări hidraulice (“fracking”).
Ucraina dă verde gazelor de şist
Guvernul de la Kiev a acordat companiei americane Chevron licenţă de exploatare pentru resursele de gaze de şist din regiunea vestică Oleska.