LIVE TEXT | Război în Ucraina. Putin vrea să ofere cetăţenia rusă tuturor ucrainenilor. Bilanţul victimelor atacului rus de la Ceasiv Iar creşte la 26 de morţi
0ISW consideră că utilizarea rachetelor S-300 pentru a ataca ţinte terestre indică faptul că Moscova rămâne fără rachete sol-sol sau fără piese pentru sistemele de ghidare a rachetelor aer-aer.
UPDATE 21.03 Kievul condamnă „cu fermitate” decretul lui Putin privind accesul la cetăţenia rusă pentru ucraineni
Autorităţile de la Kiev „condamnă cu fermitate” decretul preşedintelui Vladimir Putin care facilitează accesul la cetăţenia rusă pentru toţi ucrainenii, considerându-l drept „o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei".
„Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate decretul preşedintelui Federaţiei Ruse. Decizia constituie încă o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, incompatibilă cu normele şi principiile dreptului internaţional”, se arată în comunicatul citat de lefigaro.fr.
UPDATE 20.43 Un lider pro-rus a fost ucis într-un „atentat terorist planificat”, susţine administraţia de ocupaţie din Harkov
Un atentat ar fi provocat moartea unui responsabil al autorităţilor de ocupaţie ruse în regiunea ucraineană Harkov, parţial cucerită de Moscova, într-un moment în care acest tip de atacuri se înmulţesc în zonele de ocupaţie, relatează AFP.
Citată de agenţia de ştiri rusă TASS, administraţia de ocupaţie din regiunea Harkov a anunţat luni că şeful administraţiei oraşului Veliki Burluk, Evgheni Iunakov, a murit în explozia unei bombe instalate sub maşina sa.
Ucrainenii care s-au oferit voluntari în cadrul Forţelor de Apărare Teritorială, unităţi de rezervă ale armatei au primit iniţial sarcini relativ nepericuloase în părţi liniştite din vestul Ucrainei neinvadate de ruşi. Apoi, după pierderile mari de forţă de luptă în regiunea Donbas, unde Rusia avansează prin atacuri continue, a obligat Ucraina să extragă întăriri din aceste zone, relatează NYT.
„S-a dus acolo pentru a ne proteja noi cei de aici. Dar este o tragedie pentru noi – e atât de dureros – că cei mai buni cetăţeni ai naţiunii urmează să moară în acest război”, spune Vira Datsko, 52, sora unui voluntar, Yurii Brukhal, electrician de profesie, care a fost ucis în luptele crâncene din est pe 10 iunie.
Deşi Ucraina a impus legea marţială şi a interzis bărbaţilor între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara, nu a impus înrolări obligatorii şi mulţi cetăţeni s-au înscris ca voluntari în cadrul Forţelor de Apărare Teritorială.
Cei mai mulţi fără experienţă militară anterioară, au parte de o instruire de două săptămâni sau chiar mai puţin şi sunt în general insuficient pregătiţi pentru a face faţă genului de lupte intense din est, relatează NYT.
Deşi nu sunt constrânşi să se deplaseze în linia întâi a frontului alături de unitatea lor mulţi aleg să o facă, îmboldiţi de sentimentul patriotismului sau al datoriei, sau chiar de dorinţa de a nu-şi lăsa la greu camarazii.
„Sunt oameni cu profesii paşnice, din teritorii paşnice”, spune colonelul Valeri Kurko, comandantul brigăzii a 103-a Apărării Teritoriale, din care a făcut parte Brukhal, explicând că majoritatea voluntarilor care s-au alăturat unităţii sale nu au servit niciodată în armată.
Experţii în război sugerează că Rusia a lansat o „mobilizare ascunsă” cu scopul de a recruta mai mulţi soldaţi fără a anunţa o mobilizare generală, care ar permite recrutarea populaţiei.
Experţii cred că este puţin probabil ca Rusia să poată cuceri întreaga Ucraină fără a recunoaşte public acest război, dar Moscova a refuzat să facă acest lucru de teama reacţiilor din partea propriilor cetăţeni. Până acum, a descris conflictul drept o „operaţie militară specială” şi a refuzat să-l numească război sau invazie, scrie Sky News.
UPDATE 17.52 Ocupanţii ruşi anunţă dejucarea unui atentat la Herson şi uciderea unui „sabotor” într-un oraş din sudul Ucrainei
Atacuri vizând reprezentanţi puşi în funcţie de către Moscova se multiplică, în ultimele săptămâni, în teritoriile ocupate din regiunile Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei.
Administraţia ocupaţiei de la Herson a anunţat luni că şeful său, Vladimir Saldo, a scăpat unui atentat.
Ocupaţia din Zaporojie a anunţat anterior că a ucis prin împuşcare un „sabotor” ucrainean care a mitraliat locuinţa unui funcţionar în Melitopol.
La sfârşitul lui iunie, un funcţionar din cadrul administraţiei ocupaţiei a fost ucis la Herson.
Rusia denunţă acţiuni de „terorism” urzite de Ucraina.
După cucerirea unei mari părţi a regiunii ucrainene Herson şi a unei părţi a regiunii Zaporijjea, Kremlinul poartă în acestea o politică de rusificare în vederea unei anexări.
Moscova a impus rubla şi încurajează locuitorii să primească paşapoarte ruseşti.
UPDATE 16.53 Bilanţul victimelor atacului rus la Ceasiv Iar creşte la 26 de morţi; nouă persoane salvate dintre dărâmături
Bilanţul victimelor unui atac aerian care a vizat duminică un bloc la Ceasiv Iar, în estul Ucrainei, a crescut luni la 26 de morţi, anunţă salvatori ucraineni, relatează AFP.
Un bilanţ anterior anunţa 15 morţi.
„În total, 26 de persoane au fost găsite şi scoase dintre dărâmături de la începutul operaţiunii, iar nouă persoane au fost salvate”, anunţă într-un mesaj postat pe facebook filiala locală a Serviciului ucrainean pentru situaţii de urgenţă.
UPDATE 16.22 Putin vrea să ofere cetăţenia rusă tuturor locuitorilor Ucrainei
Vladimir Putin a semnat luni un decret privind înlesnirea procedurii de obţinere a cetăţeniei ruse pentru toţi ucrainenii.
„Cetăţenii Ucrainei dispun de dreptul de a solicita cetăţenia Federaţiei Ruse conform procedurii simplificate”, se arată într-un decret prezidenţial semnat luni de Putin.
Măsura era valabilă până acum doar pentru locuitorii din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.
Noul decret survine la aproape cinci luni de la declanşarea agresiunii militare ruse în Ucraina.
Armata ucraineană adună o forţă de luptă de până la un milion de persoane pentru a recupera teritoriile din sud ocupate de ruşi, a declarat ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, într-un interviu acordat pentru „The Times”.
Potrivit lui Oleksii Reznikov, preşedintele Volodimir Zelenski a dat ordin pentru recuperarea zonelor de coastă ale Ucrainei, care sunt vitale pentru economia ţării.
„Înţelegem că, din punct de vedere politic, este foarte necesar pentru ţara noastră. Preşedintele a dat ordin şefului armatei să elaboreze planuri. După aceea, Statul Major General îşi face temele şi va spune că pentru a atinge acest obiectiv avem nevoie de XYZ”, a spus ministrul ucrainean, adăugând că treaba sa este să facă rost de oameni şi de arme.
UPDATE 14.52 Uniunea Europeană, îngrijorată de un trafic de armament din Ucraina, îşi consolidează cooperarea cu Republica Moldova
Uniunea Europeană şi-a consolidat luni cooperarea cu Republica Moldova, cu scopul de a o ajuta să-şi controleze mai bine frontiera cu Ucraina şi a preveni riscul unui trafic de armament provenind din această ţară aflată în război, exprimându-şi îngrjorarea faţă de deturnarea unor materiale militare livrate de Occdent, relatează AFP.
Comisarul europan însărcinat cu Afaceri Interne Ylva Johansson anunţă înfiinţarea unui „hub de susţinere a securităţii interne şi gestionare a frontierelor Republicii Moldova”, un standidat la aderarea la Uniunea Europeană, într-o reuniune, la Praga, a miniştrilor europeni ai Afacerilor Interne cu omologii lor moldovean şi ucrainean.
UPDATE 13.48 Apeluri la evacuări în teritoriile ocupate de ruşi în sudul Ucrainei în vederea lansării contraofensivei
Locuitorii din teritoriile ocupate de ruşi Herson şi Zaporojie au fost îndemnaţi luni să se deplaseze către alte zone pentru a nu afectaţi de contraofensiva preconizată în curând pentru recucerirea celor două regiuni din sudul Ucrainei.
Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk le-a transmis locuitorilor din teritoriile ocupate de ruşi în regiunile Herson şi Zaporojie „să se evacueze cât mai curând posibil cu orice mijloace disponibile”.
Regiunile Herson şi Zaporojie, învecinate cu Peninsula Crimeea, au fost ocupate parţial de ruşi în primele zile ale invaziei din Ucraina. Unele localităţi din aceste regiuni sunt conduse deja de administraţii numite de Moscova.
„Nu ştiu în ce interval de timp va fi (contraofensiva, n. red.). Dar ştiu sigur că nu ar trebui să existe femei şi copii acolo. Este necesar ca oamenii să fie evacuaţi pentru ca forţele armate să nu pună în pericol populaţia civilă în timpul operaţiunilor. Lansăm un apel către cetăţeni să plece în orice direcţie, inclusiv prin Crimeea ocupată”, a declarat Vereşciuk.
Consiliul regional din Herson a făcut apel, de asemenea, la părăsirea teritoriului capturat de ruşi. Cei care nu pot să părăseasc regiunea sunt sfătuiţi să se ascundă în adăposturi şi să-şi facă stocuri de apă şi hrană.
UPDATE 13.35 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să-şi reconfigureze cabinetul şi să reducă numărul miniştrilor la aproape jumătate în contextul în care urmăreşte câştigarea încrederii la nivel global pentru a finanţa reconstrucţia ţării. Printre alte obiective ar fi diminuarea corupţiei, risipei guvernamentale şi pregătirea ţării pentru aderarea la UE, potrivit Bloomberg citat de The Hill.
Numărul miniştrilor din cabinet ar putea fi redus la 12 de la 20, iar reconfigurarea cabinetului ar putea aduce modificări în structura Ministerului de Externe. Sâmbătă, Zelenski a demis ambasadorii ucraineni în Republica Cehă, Germania, Ungaria, Norvegia şi India, motivând faptul că „rotaţia este o parte firească a practicii diplomatice”. Totodată, a anunţat că urmează să vină veşti „importante” săptămâna următoare de la oficialii guvernamentali.
UPDATE 11.20 Ofensiva rusă în Ucraina. Moscova lansează atacuri pe trei fronturi
Atacurile ruseşti din ultimele zile indică faptul că după eşecurile importante suferite la începutul războiului apetitul Moscovei pentru conflict rămâne nedomolit, ofensiva continuând cu lovituri cu rachete pe trei fronturi, în nord-est, est şi sud. În plus, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că campania sa în Ucraina se află abia la început, relatează New York Times.
În teritoriile cucerite din nord Rusia a acţionat pentru a-şi consolida controlul politic. În est, a efectuat o serie de atacuri, în timp ce mai la sud a fost obligată să-şi apere propriile poziţii.
În urma eşecului de a captura capitala Kiev, în primele zile ale războiului, Rusia şi-a folosit puterea superioară de foc pentru a câştiga teren în regiunea estică Donbas. Ultimul oraş din provincia Luhansk a căzut joi în mâinile forţelor ruseşti iar de atunci Moscova şi-a înteţit atacurile asupra oraşelor şi satelor din provincia Doneţk. Cel puţin cinci centre urbane s-au aflat sub artileria rusească începând de sâmbătă.
UPDATE 11.14 Gerhard Schröder, fostul cancelar al Germaniei, a declarat că nu va renunţa la relaţia cu Vladimir Putin. Acesta a transmis că-şi doreşte în continuare să păstreze legătura cu liderul de la Kremlin şi acuză Kievul că e de vină pentru eşecul negocierilor de pace, transmite agenţia de ştiri dpa.
„Nu voi renunţa la oportunităţile mele de a discuta cu preşedintele Putin", a declarat Schröder pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung într-un interviu publicat duminică.
Schröder a fost cancelarul Germaniei între 1998 şi 2005. Ulterior s-a implicat în afaceri cu giganţii energetici Gazprom şi Rosneft, fiind prieten de-o viaţă cu Putin.
Fostul cancelar a fost criticat aspru pentru păstrarea relaţiei apropiate cu preşedintele rus de când Rusia a invadat Ucraina. Mulţi aşteptau ca Schröder să condamne rolul pe care-l joacă Rusia în Război, dar o asemenea poziţionare se lasă încă aşteptată.
Recent, el a demisionat din funcţia sa din consiliul de supraveghere al companiei Rosneft şi a respins o nominalizare în consiliul Gazprom, scrie dpa, citată de Agerpres.
Comentând pe fondul dezbaterii din Germania cu privire la furnizarea de armament pentru Ucraina, Schröder a întrebat: „De ce să ne concentrăm pe livrarea de arme?”
El a spus că nu crede într-o soluţie militară. "Războiul poate fi încheiat doar prin negocieri diplomatice. Soarta soldaţilor şi a civililor ucraineni poate fi uşurată doar printr-o soluţie diplomatică".
După ce războiul a început pe 24 februarie, Schröder a călătorit la Moscova în martie pentru a se întâlni cu prietenul său Vladimir Putin. „Pe cât l-am înţeles eu [pe Putin] din conversaţie, există un interes din partea lui pentru o soluţie negociată”, a declarat Schröder pentru ziarul german. „Cum arată o astfel de soluţie? Acest aspect poate fi clarificat doar în cadrul unei negocieri”.
Schöder a făcut clar faptul că, în opinia sa, Ucraina este de vină pentru negocierile eşuate de până acum.
După legea care a ridicat vârsta la 65 de ani pentru îndeplinirea misiunilor militare, canalele ruseşti de Telegram difuzează frecvent videoclipurile de instruire ale personalului nu este foarte tânăr.
Potrivit unei astfel de relatări din interior, „Informatorul militar”, în teritoriul Primorski, din Orientul Îndepărtat al Rusiei, Kremlinul a alcătuit un batalion de voluntari numit „Tigru”, care va participa la războiul din Ucraina. Va fi alcătuit din bătrâni şi prizonieri, scrie Mediafax.
Detaşamentul va intra în componenţa Brigăzii 155 Marină, iar voluntarii care vor să participe la război vor face două stagii de pregătire în taberele militare Bamburovo şi Gornostai.
UPDATE 07.45 La doar cinci ani, un copil şahist din Vinnîţea vrea să strângă fonduri ca să cumpere un tanc pentru armată
Artem Kucher, un copil de cinci ani din Vinnîţea, caracterizat de Ukrinform ca fiind o minune a şahului, a decis să strângă fonduri jucând meciuri de şah pentru a cumpăra un tanc pentru armata Ucrainei.
“Joc şah de nouă luni şi mă descurc bine. Cred că persoanele care joacă împotriva mea sunt interesate, pentru că eu am categoria a doua pentru adulţi. Vreau să ajut Forţele Arrmate şi de aceea joc pentru bani. Vreau ca banii să fie folosiţi pentru a se cumpăra un tanc pentru soldaţi. Şi veste antiglonţ”, a spus micuţul şahist, potrivit ukrinform.net.
Băiatul a precizat că nu se teme de niciun adversar, indiferent dacă acesta este copil sau adult, şi este sigur să îi va învinge pe toţi.
UPDATE 07.32 Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs către ucraineni, că pedeapsa este inevitabilă pentru toţi ruşii care au comis crime de război în Ucraina. El a vorbit şi despre situaţia din Ceasiv Iar, oraş atacat în urmă cu o noapte de ruşi.
“Am primit toată ziua informaţii din oraşul Ceasiv Iar din regiunea Doneţk. Au fost distruse două clădiri înalte. Zeci de oameni sunt sub dărâmături. Şase au fost salavaţi. Din nefericire, sunt 15 nume pe lista celor morţi şi nu este numărul definitiv. A fost un atac cu rachetă. Şi oricine comandă astfel de atacuri, oricine le comite luând ca ţintă oraşele noastre obişnuite, zonele rezidenţiale, ucide absolut deliberat. După astfel de atacuri, ucigaşii nu vor putea spune că nu au ştiut ceva sau că nu au înţeles ceva... Toţi cei care au bombardat, toţi cei care ne-au lovit oraşele cu rachete, cum a fost în regounea Harkiv, în Zaporojie, Krivoi Rog, Siversk şi Vuhledar în regiunea Doneţk – ei vor fi găsiţi toţi”, a spus Zelenski.
“ Criminalii nazişti sunt găsiţi şi aduşi în faţa justiţiei chiar şi la 90 sau 100 de ani. Sunt prinşi oriunde în lume. Bineînţeles, noi nu vrem să aşteptăm atât de mult. Însă dau acest exemplu ca să arăt că pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare criminal rus. Pentru absolut toţi. Aşa cum este şi pentru nazişti. Şi ar trebui să nu se aştepte ca statul lor să îi protejeze. Rusia va fi prima care îi va abandona atunci când circumstanţele politice se vor schimba”, a precizat preşedintele Ucrainei.
El a menţionat că este o chestiune de securitate globală pedepsirea Rusiei, “un stat terorist”, pentru tot ce a făcut împotriva Ucrainei. “Programul meu pentru săptămânile viitoare include exact astfel de negocieri şi apeluri care vor contribui la refacerea dreptăţii, la pedepsirea criminalilor de război ruşi”, a mai spus Zelenski.
UPDATE 06.19 Forţele armate au distrus baza Gărzii Ruse din Herson: unul dintre ofiţerii de top ar fi putut muri
Duminică, 10 iulie, artileria Forţelor Armate ale Ucrainei a distrus baza Gărzii Ruse din Hersonul ocupat. Unul dintre ofiţerii de top ai Federaţiei Ruse ar fi putut muri, a transmis comunitatea internaţională de informaţii InformNapalm .
„Conform datelor neconfirmate până acum, colonelul Gărzii Ruse Oleksandr Nechypurenko ar fi putut muri (sau a fost rănit) la această bază”, se arată în mesaj.
În aprilie a acestui an, comunitatea a vorbit în detaliu despre activităţile lui Nechypurenko. Acest colonel a fost de obicei activ pe reţelele de socializare în fiecare zi, dar a fost ultima dată online pe Russian VK aseară la 01:57. După cum menţionează InformNapalm, acest fapt „poate indica indirect unele probleme cu colonelul”.
Oleksandr Nechypurenko a fost şef adjunct al Direcţiei Rosgvardia a Republicii Inguşeţia. Potrivit InformNapalm, el a condus unităţile de poliţie ocupante ale Federaţiei Ruse din sudul Ucrainei, în regiunea Zaporijia. Nechypurenko împreună cu propagandistul Chicherina au dărâmat steagul ucrainean la Energodar.
Potrivit informaţiilor disponibile, unul dintre domeniile de responsabilitate şi o direcţie de lucru a colonelului Oleksandr Nechypurenko a fost organizarea punctelor de control/filtrare pe teritoriul ocupat din regiunea Zaporijia. Sub conducerea sa, violenţa, jefuirea şi abuzul asupra ucraineanilor paşnici au înflorit.
UPDATE 05.57 Analiştii explică de ce ruşii au început să folosească sistemul de apărare aeriană S-300 împotriva ţintelor terestre
Ocupanţii din Ucraina folosesc sisteme de rachete antiaeriene S-300, care sunt folosite pentru apărarea aeriană, dar şi pentru lovituri împotriva ţintelor terestre. În acelaşi timp, ruşii nu se pot proteja de atacurile aeronavelor şi rachetelor ucrainene, consideră analiştii Institutului pentru Studiul Războiului .
Potrivit analiştilor, o astfel de utilizare a rachetelor antiaeriene este ineficientă, deoarece aceste rachete poartă o sarcină mică de luptă şi sunt concepute pentru a distruge avioanele.
„Informaţiile despre utilizarea de către Rusia a rachetelor S-300 pentru atacuri la sol sunt, de asemenea, notabile pe fondul rapoartelor şi indicaţiilor că ruşii întâmpină dificultăţi în a se proteja de operaţiunile aeriene cu echipaj ucrainean şi de loviturile cu rachete în direcţia sudică”, se arată în raport.
În acest sens, ISW consideră că utilizarea rachetelor S-300 pentru a ataca ţinte terestre indică faptul că Moscova rămâne fără rachete sol-sol sau fără piese pentru sistemele de ghidare a rachetelor aer-aer.
UPDATE 03.59 Un apărător ucrainean al drepturilor omului a fost capturat de ocupanţii ruşi
Apărătorul ucrainean al drepturilor omului Maksym Butkevich a fost capturat de Rusia. Problema eliberării sale este tratată de Centrul Unit pentru căutarea şi eliberarea prizonierilor, a relatat publicaţia rusă „RIA-Novosti”.
Propagandiştii ruşi au anunţat capturarea lui Butkevici pentru prima dată în iunie. S-a susţinut că Butkevici ar fi fost „predat lângă Gorskyi” împreună cu alţi militari ucraineni.
Potrivit Zminei, părinţii apărătorului drepturilor omului au fost informaţi despre capturarea acestuia, dar mama lui Butkevich a spus că a aflat despre soarta fiului ei dintr-un videoclip apărut pe reţelele de socializare la sfârşitul lunii iunie. Mama sa nu a primit încă nicio informaţie direct de la fiul ei.
Potrivit Ministerului Justiţiei din Ucraina, au fost create peste 50 de secţii în instituţiile Serviciului de Stat de Execuţie Penală pentru a ţine prizonierii de război. Ei sunt ţinuţi în camere separate, izolaţi, de alţi prizonieri ucraineni.
Prizonierii care nu au perspective de a face obiectul unui schimb rapid sunt duşi în vestul Ucrainei, într-un lagăr de prizonieri de război, unde sunt implicaţi în prelucrarea lemnului.
UPDATE 02.23 Un câmp de grâu din regiunea Harkiv a fost complet ars după bombardarea sa de Federaţia Rusă
Videoclipul incendiului a fost publicat de jurnalistul ucrainean Yuriy Butusov.
UPDATE 00.47 Vereshchuk a numit regiunile ai căror rezidenţi trebuie să evacueze imediat
Viceprim-ministrul şi ministrul Reintegrării Ucrainei, Iryna Vereşciuk a numit regiunile ţării ai căror rezidenţi trebuie să evacueze imediat.
"Acest lucru se datorează faptului că armata noastră lansează o contraofensivă. Nu ştiu în ce interval de timp va fi. Dar ştiu sigur că acolo nu ar trebui să fie femei şi copii. Şi nu ar trebui să devină un" scut uman" între armata noastră, forţele noastre armate şi inamic. Inamicul trebuie distrus", a subliniat Vereshchuk. Ea a declarat că apelul adresat locuitorilor de a părăsi teritoriile ocupate temporar este legat de preocuparea pentru viaţa oamenilor şi siguranţa acestora.
"Este evident că vor exista bătălii, vor exista bombardamente de artilerie, iar civilii nu ar trebui să sufere din cauza asta. Prin urmare, solicităm o evacuare urgentă", a explicat Vereshchuk.
Viceprim-ministrul a vorbit despre problema evacuării din regiunea Doneţk, din zonele Kramatorsk, Sloviansk şi Bakhmut.
"Ascultaţi recomandările conducerii administraţiilor militare regionale. Ştiu că Pavlo Kyrylenko (şeful OVA Doneţk) acordă constant atenţie măsurilor de evacuare. Şi faceţi ceea ce vă cer autorităţile locale”, a subliniat Vereshchuk. Ea a adăugat că locuitorii regiunii Doneţk trebuie să evacueze, chiar şi având în vedere situaţia cu posibile probleme din regiune cu lipsă de energie electrică, gaze şi încălzire în sezonul rece.
„Ocupantul rus întrerupe în mod deliberat electricitatea, întrerupe cablurile şi sursele de alimentare, conductele de gaz şi conductele de apă, pe care apoi serviciile noastre de utilităţi nu le vor putea repara. Toate acestea indică faptul că trebuie să evacuăm, realizând că iarna va fii foarte greu", a subliniat ea. Vereshchuk
Şeful OVA Doneţk a remarcat că procesul de evacuare a locuitorilor din regiunea Doneţk din cauza bombardamentelor constante a început să se accelereze. El a subliniat că este necesară evacuarea în număr mai mare, deoarece situaţia din regiune rămâne dificilă şi nu există un loc sigur în regiunea Doneţk unde să nu aibă loc bombardamentele.
Pe 9 iulie, şeful OVA din Zaporizhzhya i-a sfătuit cu fermitate pe locuitori să părăsească zona de război cât mai curând posibil , dar a menţionat că decizia privind evacuarea în masă va fi luată exclusiv de comandamentul militar. El a adăugat că luptele cele mai active au loc acum în regiunea Doneţk şi regiunea Lugansk, precum şi în comunităţile de est din regiunea Zaporijia.
ŞTIRE INIŢIALĂ 30% dintre oameni nu trec „filtrarea” în teritoriile ocupate: ce soartă îi aşteaptă
30% din populaţia locală nu trece de aşa-numita filtrare în teritoriile Ucrainei care sunt ocupate temporar de Federaţia Rusă, a declarat viceprim-ministrul şi Ministrul Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar din Ucraina Iryna Vereşciuk în emisiunea unui teleton de informare.
Invadatorii duc oamenii pe care îi consideră „periculoşi” „la subsol” (în arest, n.ed.), a subliniat Vereshchuk.
„Şi atunci, dacă nu trec filtrarea, sunt returnaţi în lagăre sau în arestul preventiv împreună cu alţi prizonieri de război. Din câte ştim din sondajul persoanelor care au fost deportate şi returnate, acesta este o a treia opţiune. Şi în mare parte sunt bărbaţi", a spus Vereşciuk.
Federaţia Rusă a creat cel puţin 18 tabere de filtrare prin care trec locuitorii teritoriilor ocupate.