Un lider pro-rus a fost ucis într-un „atentat terorist planificat”, susţine administraţia de ocupaţie din Harkov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Un atentat ar fi provocat moartea unui responsabil al autorităţilor de ocupaţie ruse în regiunea ucraineană Harkov, parţial cucerită de Moscova, într-un moment în care acest tip de atacuri se înmulţesc în zonele de ocupaţie, relatează AFP.

Citată de agenţia de ştiri rusă TASS, administraţia de ocupaţie din regiunea Harkov a anunţat luni că şeful administraţiei oraşului Veliki Burluk, Evgheni Iunakov, a murit în explozia unei bombe instalate sub maşina sa, conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, acest "act terorist" a fost comis de un grup de sabotori ucraineni infiltrat în spatele liniilor ruseşti. Data atacului nu a fost precizată. 

Pe 6 iulie, media de stat ruseşti au evocat pentru prima dată crearea unei administraţii de ocupaţie în regiunea Harkov, situată în estul Ucrainei şi frontalieră cu Rusia. 

Responsabilul acestei noi administraţii de ocupaţie, Vitali Gancev, a dat atunci asigurări că circa 20% din această regiune este sub controlul forţelor ruse, în special oraşele Izium, Volceansk şi Kupiansk. 

Capitala regională Harkov rezistă de patru luni de zile forţelor Kremlinului, în pofida bombardamentelor aproape cotidiene. Armata ucraineană a trecut la câteva contraofensive, cu un oarecare succes, în jurul acestui oraş, al doilea cel mai mare din Ucraina. 

Alte două administraţii de ocupaţie ruse au fost instaurate în sudul Ucrainei, în regiunea Herson şi într-o parte din cea a Zaporojie, cucerite din primele zile ale ofensivei declanşate pe 24 februarie. 

Ca şi în teritoriile separatiste din estul Ucrainei, Kremlinul desfăşoară aici o politică de rusificare în vederea unei posibile anexări. Moscova a introdus rubla şi îi încurajează pe locuitori să primească paşapoarte ruseşti.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite