În Austria vor fi reduse la jumătate ajutoarele sociale pentru refugiaţi
0Refugiaţii instalaţi în Austria Superioară vor mai avea dreptul doar la jumătate din ajutoarele sociale la care poate pretinde restul populaţiei, cel puţin în primii ani ai şederii lor, a decis joi executivul acestui land din nordul Austriei, transmite AFP.
După importantul flux migrator din 2015 în Austria, Partidul Popular (OeVP, conservator) şi Partidul Libertăţii (FPOe, extremă dreapta), care se află împreună la conducerea landului, au decis să reducă, numai pentru refugiaţi, principala alocaţie destinată celor mai defavorizate persoane.
Alocaţia, atribuită în funcţie de venituri, se va reduce de la 914 euro la maxim 520 de euro, dintre care un ajutor automat de 365 de euro completat cu o alocaţie de 155 de euro, dacă beneficiarul acesteia urmează cursuri de germană şi de iniţiere în "valorile" propuse în cadrul parcursului de integrare.
Majoritatea refugiaţilor, cărora pe viitor li se va acorda azil pentru o "perioadă de încercare" de trei ani, vor fi afectaţi de noile reglementări. Vor putea pretinde alocaţia integrală, la fel ca restul populaţiei, numai dacă azilul lor este prelungit.
La începutul anului, Austria a decis să nu mai acorde azil decât pentru o perioadă de trei ani, la finalul căreia acest statut trebuie să fie reexaminat în funcţie de evoluţia situaţiei din ţara de origine.
Beneficiarii protecţiei subsidiare — un statut mai puţin favorabil decât azilul şi care îi priveşte în special pe afgani — vor primi, de asemenea, ajutoare sociale înjumătăţite, informează Agerpres.
Executivul landului Austria Superioară a motivat această măsură prin creşterea cheltuielilor sociale legate de majorarea numărului de refugiaţi.
Social-democraţii, Verzii şi mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au acuzat că această decizie este discriminatorie şi au avertizat în legătură cu riscul pauperizării refugiaţilor.
Austria, condusă de o mare coaliţie între social-democraţi şi conservatori, a primit anul trecut aproape 90.000 de solicitanţi de azil, peste 1% din totalul populaţiei sale de 8,7 milioane de locuitori.