Jean-Claude Juncker cere statelor europene să-şi asume cote de refugiaţi ca urmare a crizei din Marea Mediterană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean-Claude Juncker, pre;edintele Comisiei Europene
Jean-Claude Juncker, pre;edintele Comisiei Europene

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spune că ţările Uniunii Europene trebuie să-şi asume fiecare cote obligatorii de refugiaţi şi să sporească semnificativ ajutorul pentru dezvoltare destinat statelor de unde provin aceşti imigranţi.

Vorbind la o dezbatere în Parlamentul European, Juncker a spus că o propunere privind aceste cote va fi făcută de Comisia Europeană în curând. 

Potrivit agenţiei EFE, eurodeputaţii din grupurile popular şi social-democrat ar fi ajuns la un compromis privind stabilirea unor astfel de cote, iar o rezoluţie în acest sens a fost votată miercuri de Parlamentul European.

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au participat joi la un summit convocat de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru adoptarea unui plan concret de măsuri în faţa crizei generate de valul de refugiaţi ce sosesc în porturile italiene traversând Marea Mediterană. Dar singurul acord concret la care au ajuns a fost triplarea fondurilor pentru operaţiunile de patrulare maritimă.

„Răspunsul Consiliului European a fost imediat, dar nu şi suficient. A fost inferior nivelului de ambiţie pe care liderii europeni ar fi trebuit să-l arate“, a spus Juncker în timpul unei dezbateri pe tema imigraţiei, organizată miercuri de Parlamentul European. În opinia sa, la summitul de joi ar fi trebuit să existe o „voinţă colectivă pentru a încerca să găsim o repartizare geografică solidară“ a refugiaţilor. „Trebuie să dăm dovadă de solidaritate“, a insistat el.

image

Pe de altă parte, liderul executivului comunitar a cerut statelor blocului comunitar să sporească ajutorul pentru dezvoltare, întrucât în viziunea sa o astfel de strategie ar permite pe termen lung diminuarea numărului celor care, împinşi de sărăcie, vor dori să caute un refugiu în Europa.

De asemenea, Juncker a solicitat stabilirea unor formule de legalizare a imigraţiei şi acordarea de vize europene nu doar solicitanţilor de azil, ci şi refugiaţilor care doresc un loc de muncă în Europa. „Dacă nu le deschidem uşa, imigranţii clandestini vor intra pe fereastră“, a spus preşedintele CE, afirmaţie ce a stârnit imediat critici chiar din partea liderului propriului său grup popular, Manfred Weber, care i-a amintit că în prezent „unul din cinci tineri europeni nu are loc de muncă“.

Parlamentul European a votat miercuri o rezoluţie prin care cere Uniunii Europene să facă tot ce poate pentru a preveni pierderea altor vieţi omeneşti pe mare, după tragedia de pe Mediterana de la mijlocul lui aprilie, când sute de imigranţi s-au înecat în urma scufundării ambarcaţiunii lor.

Potrivit unui comunicat al PE, printre măsurile propuse se numără extinderea mandatului operaţiunii Triton în Mediterana, ca să includă "operaţiuni de căutare şi salvare la nivel UE". PE a cerut şi un număr obligatoriu pentru repartizarea între statele UE a celor care cer azil, contribuţii mai mari pentru reintegrare, o cooperare mai bună cu state terţe şi măsuri mai dure împotriva traficanţilor de persoane. 

Parlamentul cere UE şi statelor membre să stabilească un mandat clar pentru Triton, "astfel încât aria sa de operare să fie extinsă, iar mandatul său să cuprindă şi operaţiuni de căutare şi salvare la nivel UE". Triton este coordonat de agenţia de control a graniţelor UE, Frontex, şi acoperă în prezent doar 30 de mile distanţă faţă de coasta italiană.

Europa se confruntă cu un val masiv de refugiaţi din ţările Africii şi Orientului Mijlociu, aceştia profitând de lipsa unei autorităţi statale în Libia pentru a încerca să ajungă din această ţară pe continentul european traversând Marea Mediterană, adesea la bordul unor ambarcaţiuni improvizate.

Anul trecut, 3.000 de refugiaţi au murit în timpul unor asemenea călătorii, iar pentru anul în curs această cifră a trecut de 1.600, numai într-un naufragiu din noaptea de 18 spre 19 aprilie înregistrându-se peste 800 de victime, catastrofă ce a determinat şi convocarea summitului european de săptămâna trecută.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite