Italia şi Austria, în vizorul ONU privind creşterea rasismului
0ONU va trimite în Italia o echipă pentru a face evaluări asupra creşterii violenţei şi rasismului împotriva migranţilor, persoanelor de origine africană sau romilor", a anunţat luni la Geneva Michelle Bachelet, noul Înalt Comisar pentru Drepturile Omului, în deschiderea lucrărilor Consiliului ONU pentru drepturile omului, reunit până pe 28 septembrie, precizând că o echipă va fi trimisă, din motive similare, şi în Austria.
"Avem intenţia să trimitem personal în Italia pentru a evalua creşterea puternică a actelor de violenţă şi a rasismului împotriva migranţilor, persoane de origine africană şi romi", a spus Bachelet.
"Este în interesul fiecărui stat să adopte politici migratorii fondate pe realitate, nu pe panică, care să ofere oportunitate de circulaţie în siguranţă şi să reglementeze, şi nu să constrângă persoanele să rişte în mod fatal", a subliniat Înaltul Comisar ONU, prezentând priorităţile Biroului său şi principalele preocupări pentru respectarea drepturilor fundamentale în lume şi vorbind, în special, despre fluxurile migratorii şi despre situaţia din Italia.
"Guvernul italian a refuzat intrarea navelor de salvare ale ONG-urilor. Acest tip de atitudine politică are consecinţe devastatoare pentru multe persoane deja vulnerabile", a adăugat Michelle Bachelet. "Chiar dacă numărul migranţilor care traversează Marea Mediterană a scăzut, rata mortalităţii pentru cei care traversează a fost în primele luni ale anului şi mai mare decât în anul trecut". Bachelet a îndemnat Uniunea Europeană "să întreprindă operaţiuni de căutare şi de salvare umanitare pentru persoanele care traversează Marea Mediterană şi să garanteze accesul la azil şi la protecţia drepturilor omului în Uniunea Europeană".
Nu numai Italia şi Austria sunt în vizorul lui Michelle Bachelet, care în discursul său a definit "iraţionale" separările copiilor de migranţi de familii lor puse în aplicare de Administraţia Trump la graniţa cu Mexicul. Fostul preşedinte din Chile a indicat, apoi, printre priorităţile mandatului său şi situaţiile aşa-zişilor Rohingya din Myanmar, dar şi situaţiile de urgenţă din Venezuela, Nicaragua, China, Yemen şi Siria, exprimându-şi îngrijorarea pentru "operaţiunile militare în curs" din provincia Idlib şi impactul asupra populaţiilor civile.
Salvini ameninţă cu tăierea fondurilor ONU
Ministerul de Externe de la Roma a transmis, marţi, că a spune că Italia are o problemă legată de rasism este „necorespunzător, nefondat şi nedrept“. MAE italian evidenţiază eforturile Italiei de a salva migranţi pe mare, ajutorul pentru ţările africane şi apelul său la o mai mare implicare din partea UE şi a ONU în criza migraţiei din Mediterana.
Ministrului italian de Interne şi vicepremier, Matteo Salvini, care a ameninţat că va răspunde prin tăierea finanţării alocate Naţiunilor Unite de către Roma.
"Italia acordă peste 100 de milioane de euro pe an drept contribuţie şi va analiza cu aliaţii utilitatea de a oferi în continuare aceste 100 de milioane pentru a finanţa risipa, delapidarea şi furtul din cadrul unei organizaţii care vrea să le dea lecţii italienilor, având în acelaşi timp ca membri ţări care folosesc tortura şi pedeapsa cu moartea", a spus Salvini, citat de agenţia italiană de presă ANSA.
De la instalarea, la 1 iunie, a noului guvern populist din Italia, Roma şi-a înăsprit semnificativ politica privind migraţia, interzicând de facto accesul în porturile sale a vaselor de salvare a migranţilor, în timp ce Salvini foloseşte constant o retorică dură împotriva migraţiei.