Grecia înăspreşte regulile pentru acordarea azilului, în contextul unei creşteri a numărului de imigranţi
0Guvernul conservator de la Atena vrea adoptarea unei legislaţii mai dure privind acordarea de azil, în contextul în care Grecia se confruntă cu un număr în creştere al refugiaţilor şi migranţilor care ajung pe ţărmurile sale.
Vineri dimineaţă, Parlamentul grec a votat în favoarea unui proiect controversate de lege, care introduce schimbări majore în sistemul naţional de azil al ţării, inclusiv eliminarea unor opţiuni pentru apel şi facilitarea deportărilor celor care nu obţin azil. Partidul de la guvernare, Noua Democraţie, şi partidul „Mişcarea Schimbării” au susţinut noua lege.
Iniţiatorii spun că legea va simplifica şi scurta procesul de acordare a azilului, dar organizaţiile internaţionale - inclusiv Agenţia pentru refugiaţi a ONU (UNHCR) - avertizează că măsurile vor reduce siguranţa pentru oamenii care caută ajutor internaţional.
Michalis Chrysochoidis, ministrul pentru ptotecţia cetăţenilor, a declarat pentru Politico că noile reguli sunt „pur şi simplu adoptarea şi implementarea precisă a directivei europene şi a legislaţiei privind acordarea de azil a Uniunii”.
Philippe Leclerc, reprezentantul UNHCR în Grecia, a avertizat că noua lege „ar putea să nu fie în concordanţă” cu legea europeană, adăugând că reforma introduce obstacole nedoriite pentru primirea protecţiei internaţionale.
Doar în primele 10 luni ale acestui an, peste 55.000 de oameni au ajuns în Grecia, mulţi venind dinstre Turcia şi Marea Egee şi ajungând pe insulele din extremitatea estică a ţării. Numărul este mai mare decât cel al refugiaţilor din Italia şi Spania la un loc, aici ajungând în jur de 35.000 de oameni în aceeaşi perioadă de timp.