Fruntaşele euroscepticismului deschid joi alegerile europarlamentare. Cum se votează în următoarele patru zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nigel Farage şi Geert Wilders, doi eurosceptici convinşi
Nigel Farage şi Geert Wilders, doi eurosceptici convinşi

Olanda şi Marea Britanie sunt statele membre care deschid joi, 22 mai, sesiunea alegerilor europarlamentare 2014, când alegătorii sunt chemaţi la urme ca să aleagă eurodeputaţii de la Bruxelles pentru următorii cinci ani. Cele două state au înregistrat cotele cele mai mari de euroscepticism în ultimul an, fapt ce creează îngrijorări cu privire la componenţa viitorului Parlament European.

Alegătorii din Olanda vor vota pentru ocuparea celor 26 de locuri deţinute în cadrul Parlamentuli European, în timp ce britanicii vor alege 73 de eurodeputaţi. 

Experţii au avertizat că deşi rata de participare la alegeri va fi cea mai scăzută din istoria Uniunii Europene, euroscepticii vor veni la vot în număr mare, înclinând negativ balanţa pentru formaţiunile moderate.

Ultimul sondaj electoral realizat în Marea Britanie a scos la iveală creşterea uriaşă în popularitate a partidului extremist UK Independence Party, condus de europarlamentarul Nigel Farage. 

UKIP se clasează pe primul loc în preferinţele britanicilor care vor merge la vot, fiind aşteptat un rezultat de aproape 31% după alegerile de mâine.

image

FOTO Nigel Farage şi afişele UKIP

În Olanda, Partidul Libertăţii (PVV), condus de politicianul anti-UE Geert Wilders, va înregistra un scor bun la finalul votului european, conform sondajelor. 

Wilders împărtăşeşte viziunea lui Farage şi eurodeputatei ultranaţionaliste din FRanţa, Marine Le Pen, cu privire la „distrugerea Uniunii Europene din interiorul său“ şi nu exclude o alianţă a partidelor extremiste de dreapta după aflarea rezultatelor finale.

FOTO Geert Wilders în timp ce taie steagul UE

Geert Wilders în timp ce taie steagul UE

În urmă cu o zi, Wilders şi-a manifestat dispreţul faţă de UE prin tăierea steagului european în public. Obiectivele sale, asemănătoare cu cele ale colegilor săi din MArea Britanie şi Franţa, sunt retragerea Olandei din Uniunea Europeană, reintroducerea graniţelor şi limitarea imigraţiei.

alegeri europarlamentare 2014 FOTO Parlamentul European

În timp ce majoritatea statelor UE vor vota duminică 25 mai, inclusiv România, irlandezii merg la urne vineri 23 mai, urmaţi de letoni, maltezi şi slovaci, care îşi aleg eurodeputaţii sâmbătă 24 mai.  Aproape 400 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne în cele 28 de state UE pentru desemnarea celor 751 de deputaţi ai Parlamentului European, pentru un mandat de cinci ani

ALegerile europene se vor încheia duminică ora 23.00 (00.00, ora României) în Italia, iar primele estimări în legătură cu componenţa noului Parlament European sunt aşteptate duminică în jurul orei 20.00 GMT (23.00, ora României), iar primele rezultate la puţin timp după închiderea secţiilor de votare italiene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite