Cum pune Turcia în pericol acordul cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ImaginePre;edintele Turciei, Recept Tayyip Erdogan
ImaginePre;edintele Turciei, Recept Tayyip Erdogan

Preşedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan refuză să modifice legea antiteroristă turcă, după cum a cerut Bruxelles-ul,  în schimbul ridicării vizelor pentru cetăţenii turci. Mai mult, dă lecţii Europei de democraţie.

După anunţul demisiei premierului Ahmet Davutoglu, europenii au mai primit o veste proastă de la Ankara. Preşedintele  turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat  vineri că nu va  modifica legea anti-terorism, aşa cum cere Uniunea Europeană pentru ridicarea vizelor pentru cetăţenii turci. 

„Turcia este vizată de atacuri teroriste din toate părţile, iar UE ne spune să modificăm legile antiteroriste în schimbul obţinerii vizelor“, a declarat Erdogan, citat de BBC.

„Uniunea Europeană le-ar permite teroriştilor să instaleze corturi şi le-ar oferi oportunităţi, în numele democraţiei. Acum, ne cer să schimbăm legislaţia antiteroristă pentru a primi vize. Îmi pare rău, noi vom merge pe drumul nostru, iar voi pe al vostru“, le-a spus Erdogan liderilor UE.

Bruxelles-ul cere Turciei să modifice legislaţia antiteroristă, pentru a beneficia de vize în Spaţiul Schengen, în cadrul acordului privind limitarea imigraţiei.

În prezent, autorităţile turce acuză de terorism majoritatea disidenţilor, inclusiv jurnaliştii, şi simpatizanţii mişcărilor separatiste kurde, notează BBC.

Dacă Recep Erdogan nu va îndeplini solicitările Uniunii Europene, Parlamentul European nu va supune la vot iniţiativa de eliminare a vizelor pentru cetăţenii turci, iar întregul acord UE-Turcia privind limitarea imigraţiei riscă să fie anulat.

Parlamentul European nu va favoriza în niciun fel Turcia în procesul de eliminare a vizelor de călătorie în Spaţiul Schengen, a atras atenţia Martin Schulz, preşedintele PE. „Nu vor exista scurtături în procedurile parlamentare. Toate ţările care solicită eliminarea vizelor de călătorie vor fi tratate în acelaşi fel. Turcia va trebui să îndeplinească toate criteriile înainte de a se organiza vot în Parlamentul European“, a declarat Martin Schulz după o reuniune cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European.

Propunerea Comisiei Europene privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci în Spaţiul Schengen va deveni activă doar dacă Ankara va îndeplini toate criteriile şi include o clauză privind reintroducerea vizelor în cazul unui aflux masiv de imigranţi.

Comisia Europeană a propus miercuri eliminarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii turci în Spaţiul Schengen, în schimbul intensificării acţiunilor Ankarei de limitare a afluxului de imigranţi spre Uniunea Europeană. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a atras atenţia că Turcia trebuie să mai îndeplinească cinci dintre cele 72 de condiţii. „Nu va face nimeni nimic nereglementat“, a subliniat Timmermans.

Propunerea CE, care trebuie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul UE, include o clauză de reintroducere a vizelor în cazul în care va exista un aflux masiv de cetăţeni turci în Spaţiul Schengen. Clauza a fost propusă de Franţa şi Germania, care se tem să relaxeze condiţiile de călătorie pentru Turcia, o ţară cu 79 de milioane de locuitori.

Erdogan vrea puteri extinse 

În cadrul aceluiaşi discurs, Erdogan a declarat că reforma constituţională, care i-ar conferi puteri extinse preşedintelui, trebuie să fie supusă rapid la vot în cadrul unui referendum. 

„O nouă constituţie şi un sistem prezidenţial sunt o necesitate urgent“, a declarat el, la o zi după retragerea premierului său, Ahmet Davutoglu, de la conducerea Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamo-conservator) şi, implicit, a guvernului, o decizie care ar urma să consolideze puterea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. 

Erdogan, care conduce Turcia din 2002, iniţial ca şef al executivului, apoi ca preşedinte ales pentru prima dată prin sufragiu universal în 2014, subliniază în mod regulat „necesitatea“ ca Turcia să treacă de la un sistem parlamentar la unul prezidenţial. 

Pentru a face aceasta, este necesară o modificare la Constituţie, însă proiectul este susţinut în parlament doar de partidul său, AKP, în timp ce opoziţia îi este extrem de ostilă. Erdogan a câştigat toate alegerile de după 2002 şi, potrivit sondajelor, va câştiga şi referendumul dacă acesta va fi organizat.

„Şefule, poţi să mă faci premier?“ 

Retragerea lui Ahmet Davutoglu a lăsat liberă poziţia de premier, iar dacă apropiaţii preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan par să deţina întâietate pentru ocuparea acestei funcţii, cetăţenii obişnuiţi sunt dispuşi şi ei să îşi încerce norocul, scrie AFP.

Folosindu-se de o scurtă oprire făcută sâmbătă dimineata de convoiul lui Erdogan pe străzile din Istanbul, un turc şi-a oferit serviciile strigându-i preşedintelui: „şefule, poţi să mă faci prim-ministru? Nu va găsi pe nimeni mai devotat decât mine!“

Libertatea presei, în pericol

Doi jurnalişti din opoziţie cunoscuţi în Turcia au fost condamnaţi, vineri, la închisoare pentru divulgarea unor secrete de stat, o acuzaţie foarte controversată în acest proces emblematic pentru libertatea presei în ţară, scrie AFP.

Can Dundar (foto), redactor-şef al cotidianului Cumhuriyet, a fost condamnat de un tribunal din Istanbul la cinci ani şi zece luni de închisoare. Erdem Gul, şeful biroului din Ankara al acestei publicaţii, va executa cinci ani. 

Cei doi  ziarişti, care riscau închisoarea pe viaţă, au fost achitaţi pentru „spionaj“, însă au fost condamnaţi pentru că au dezvăluit că Ankara ar fi livrat arme grupărilor jihadiste din Siria. Ei nu vor fi plasaţi imediat în detenţie, până când Curtea de Apel nu se va pronunţa în dosarul lor. 

Cu câteva ore înainte de acest verdict, un individ a deschis focul asupra lui Can Dundar rănind uşor un jurnalist, înainte ca atacatorul să fie arestat. 

Statele Unite au criticat dur vineri condamnarea jurnaliştilor de la Cumhuryiet. ”Statele Unite sunt îngrijorate de verdictele date astăzi în procesul redactorului-şef al Cumhuriyet, Can Dundar, şi a editorului biroului din Ankara, Erdem Gul. Cei doi au fost condamnaţi pentru dezvăluirea unor secrete de stat prin intermeidul activităţii lor jurnalistice”, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, John Kirby.

”Repetăm faptul că Statele Unite susţin libertatea de expresie şi cerem autorităţilor turce să sprijine independenţa şi libertatea presei, care este un element esenţial al unei societăţi transparente şi democrate”, a completat Kirby.

De asemenea, Washington-ul a cerut Ankarei să respecte principiile democraţiie.

”Din poziţia de prieteni ai Turciei, cerem din nou autorităţilor turce să respecte angajamentele luate în faţa OSCE de a respecta principiile fundamentale ale democraţiei, inclusiv independenţa judiciară, procesul drept şi libertatea de expresie. Aceste principii sunt elemente cheie ale unei democraţii sănătoase şi sunt înscrise în constituţia turcă”, a explicat Kirby.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite