Cum se distrează oficialii aliaţi. Miniştrii de Externe ai NATO au cântat „We are the World“ la reuniunea din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lăsând la o parte discuţiile despre crizele din Ucraina şi Libia care i-au ţinut ocupaţi în timpul zilei, mai mulţi miniştri de externe şi oficiali ai NATO, reuniţi, miercuri, în Antalya, la summitul Alianţei Nord-Atlantice, au cântat, fără inhibiţii, cunoscuta melodie a anilor '80 „We are the World“, informează DPA.

Cotidianul turc „Hurriyet“ a postat pe site-ul său un video înregistrat miercuri seară în care, pe o scenă şi ţinându-se de braţ, apar miniştrii de externe grec Nikos Kotzias şi turc Mevlut Cavusoglu. Între Grecia şi Turcia au existat mereu tensiuni, îndeosebi din cauza Ciprului divizat, remarcă DPA.

Pe scenă se mai aflau secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaltul reprezentant al diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi comandantul suprem al forţelor aliate din Europa (SACEUR), generalul Philip M. Breedlove. 

Miniştrii de Externe ai Greciei şi Turciei au cântat unul lângă celălalt, în timp ce Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg şi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini au dansat pe scenă, pe acordurile celebrului cântec "We Are the World", la un summit al NATO.

Ministrul de Externe din Turcia, Mevlut Cavusoglu, gazda evenimentului, a urcat pe scenă pentru a mulţumi formaţiei care a cântat pentru oaspeţii evenimentului, după prima zi de discuţii, potrivit Hurriyet.

În timp ce acea formaţie muzicală interpreta piesa "We Are the World", compusă de Michael Jackson şi Lionel Richie în 1985 pentru o campanie internaţională împotriva foametei din Africa, Mevlut Cavusoglu i-a invitat pe ceilalţi miniştri, militari şi participanţi la summit să i se alăture pe scenă.

Ministrul de Externe al Greciei, Nikos Kotzias, a acceptat imediat această ofertă, prinzându-l de încheietura mâinii pe omologul său turc şi dansând alături de acesta pe acordurile celebrei piese. 

NATO, concentrat pe combaterea „războiului hibrd“

Înainte de distracţie, liderii NATO şi UE au convenit să-şi intensifice colaborarea în combaterea tehnicilor de război hibrid observate în timpul conflictului din Ucraina şi să abordeze totodată într-un mod mai integrat situaţiile de instabilitate create de grupările de teroriste în vecinătatea sudică a continentului european.

Anunţul a fost făcut joi la Antalya de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii miniştrilor de externe din statele Alianţei şi în urma discuţiilor avute cu şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini. Aceasta din urmă a cerut ca NATO să lucreze în mod „complementar“ cu UE şi ambele organizaţii să facă schimb de informaţii despre „noul tip de ameninţări din jurul nostru“.

În urma acestui acord, NATO şi UE vor încerca „să colaboreze mai rapid şi eficient în eventualitatea unei ameninţări hibride îndreptate împotriva oricăruia dintre membrii noştri“, a completat Stoltenberg, adăugând că 'obiectivul principal este garantarea faptului că, în cazul unei ameninţări hibride, se va putea determina clar când şi de unde provine aceasta'.

Alianţa Nord-Atlantică a avertizat anterior că în timpul conflictului din Ucraina a observat aplicarea unor tehnici militare hibride, ce combină operaţiunile militare convenţionale şi cele paramilitare cu campaniile de dezinformare.

În acest context, Stoltenberg a precizat cu ocazia reuniunii din Antalya că NATO va lua măsuri pentru intensificarea schimbului de informaţii şi de consolidare a apărării cibernetice, anunţând totodată constituirea a două fonduri, unul pentru sprijinirea comunicaţiilor strategice şi celălalt pentru consolidarea instituţiilor din sectorul apărării.

El a menţionat de asemenea că NATO va spori schimbul de informaţii despre situaţia din zona Mării Baltice cu Suedia şi Finlanda, în perspectiva efectuării mai multor aplicaţii militare comune cu aceste două state care nu fac parte din Alianţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite