Constituţia Republicii Federale Germania împlineşte 70 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadro Germania

Astăzi, Republica Federală Germania aniversează 70 de ani de la intrarea în vigoare a Constituţiei ţării, în baza căreia statul devastat de război s-a reîntors în comunitatea popoarelor civilizate şi a devenit fondator al Uniunii Europene.

La 23 mai, Republica Federală Germania aniversează 70 de ani de la un eveniment de mare importanţă, care a intrat, însă, într-un con de umbră: în acea zi a anului 1949 a intrat în vigoare, la Bonn, legea fundamentală („Grundgesetz“), elaborată de cei 61 de „taţi“ dar şi de cele patru „mame“ ale sale. Constituţia, în baza căreia tânăra Germanie Federală postbelică, devastată de război, s-a reîntors în comunitatea popoarelor civilizate, devenind membru fondator al Uniunii Europene.

Până la căderea Zidului Berlinului şi la Reunificare, ziua de 23 mai era considerată ziua naţională a Germaniei Federale de atunci, chiar dacă, în contextul divizării celor două Germanii, nu purta această denumire. Chiar dacă se numea simplu Ziua Constituţiei, era, totuşi, sărbătorită. Această zi ocupă încă un loc special în inima mea – mai ales pentru că, aflat la primul meu post în străinătate, în Ghana, am cunoscut-o pe soţia mea la recepţia oferită cu prilejul Zilei Constituţiei.

Constituţia este un text puternic. Cu precădere articolele privind drepturile fundamentale sunt deosebit de pregnante, având totodată o simplitate şi o frumuseţe aproape poetică: „Demnitatea umană este inviolabilă“ (articolul 1), „Toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Bărbaţii şi femeile se bucură de drepturi egale“ (articolul 3), „Libertatea presei şi libertatea de informare, prin intermediul programelor de radio şi de televiziune şi al filmelor, sunt garantate. Nu există cenzură“ (articolul 5).

Pe lângă conţinutul lor etic şi bazat pe principiile statului de drept, aceste articole privind drepturile fundamentale nu au pierdut nimic din actualitatea lor politică – mai degrabă au revenit în actualitate, aşa cum suntem nevoiţi să constatăm, din păcate, în contextul anumitor evoluţii recente din Europa şi din întreaga lume.

Germanii sunt pe bună dreptate mândri de Constituţia lor, fiindcă şi-a dovedit rezistenţa în faţa multor crize concrete, a ţinut piept unor curente naţionaliste şi extremiste, demonstrându-şi baza solidă chiar şi în vremurile terorismului intern din anii 70. Democraţia întemeiată pe Constituţie s-a dovedit mereu capabilă să se apere, în timp ce prima democraţie modernă pe teritoriu german, cea a Republicii de la Weimar, s-a destrămat în urma crizelor suferite.

Totodată, nu este cazul să ne culcăm pe lauri, fiindcă există şi o altă interpretare a istoriei, în opinia unor însemnaţi experţi în dreptul constituţional, iar aceasta sună cam aşa: Republica Federală a rezistat în timp, mai ales datorită consensului mai larg, mai puternic, mai ferm al cetăţenilor săi decât în vremea Republicii de la Weimar şi pentru că provocările au fost de dimensiuni mult mai mici şi mai slabe. Altfel spus: şi Constituţia de la Weimar s-ar fi putut preta pentru perioada postbelică, în timp ce şi Constituţia de astăzi ar fi putut eşua în faţa încercărilor din perioada Republicii de la Weimar.

Să lăsăm această discuţie în seama experţilor. Eu sunt, însă, profund convins de următorul lucru: în fond, orice Constituţie democratică este la fel de puternică precum voinţa cetăţenilor săi de a o apăra, la nevoie, în faţa provocărilor şi a crizelor. În spiritul ei, nu doar în litera legii! Altfel ar fi o doar „formă fără fond“, aşa cum inspirat a numit-o Titu Maiorescu. 

Adevărata miză de astăzi, în contextul global al unor crize de tip nou, este tocmai această hotărâre a cetăţenilor Europei de a apăra realizarea atâtor decenii – acest proiect al păcii, libertăţii şi prosperităţii, fără precedent istoric, numit Uniunea Europeană – împotriva numeroaselor provocări interne şi externe. În Germania, în România, în întreaga Europă!

Aceasta consider eu că este adevărata lecţie – atât în urma greşelilor, cât şi a succeselor trecutului: nimic nu este de la sine înţeles şi veşnic, totul trebuie permanent apărat şi reconfigurat. 

În câteva zile, la 26 mai, cetăţenii Europei – printre care se află şi mulţi care votează pentru prima oară – au preţioasa şansă de a-şi dovedi în mod marcant angajamentul democratic printr-o participare activă la alegerile pentru Parlamentul European.

Aşadar, dacă există un mesaj extrem de actual pe care şi această aniversare a celor 70 de ani de la introducerea Constituţiei Republicii Federale Germania îl transmite tuturor partenerilor din familia noastră europeană, acesta este: Haideţi să mergem la vot!

Cord Meier-Klodt

Ambasadorul Republicii Federale Germania în România

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite