Consiliul European de iarnă: Liderii UE dezbat o strategie faţă de o Rusie aflată în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii UE dezbat joi viitorul relaţiilor lor cu Rusia, angajată în conflictul din Ucraina şi afectată de o criză financiară fără precedent, în reuniunea în care polonezul Donald Tusk îşi face intrarea pe scena europeană, relatează AFP.

Şefii de stat şi de guverne urmează totodată să dea undă verde planului de investiţii în valoare de 315 miliarde de euro anunţat la sfârşitul lui noiembrie de către Jean-Claude Juncker, noul preşedinte al Comisiei Europene (CE) de o lună şi jumătate.

Ei se reunesc în plin haos financiar în Rusia, o consecinţă a sancţiunilor economice pe care i le-a impus Occidentul. "Situaţia economiei ruseşti va fi prezentă în mintea tuturor", notează un diplomat european. Preşedintele rus Vladimir Putin, care a fost foarte discret până în prezent, îşi susţine conferinţa de presă anuală.

Tusk, care a preluat funcţia de preşedinte al Consiliului European la 1 decembrie, a programat încă de la primul său summit o dezbatere asupra "strategiei" de adoptat faţă de Moscova, potrivit mai multor surse europene. El a fost timp de şapte ani premierul Poloniei, una dintre ţările cel mai angajate în reacţia europeană faţă de conflictul armat din Ucraina.

Nicio nouă sancţiune nu va fi decisă. UE "nu se află în logica înăspririi", afirmă un diplomat. "Nu prea avem chef să-l provocăm pe Putin", afirmă altul. "Este necesar să continuăm calea politică", adaugă o sursă franceză.

Preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au discutat marţi cu Putin şi cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. Ei i-au îndemnat pe aceştia să "reia negocierile" şi "să nu mai piardă timp" în procesul de pace.

În plus, Cei 28, care vor să menţină un echilibru între fermitate şi dialog cu Moscova, urmează să reflecteze la ceea ce este de făcut după sancţiunile dure impuse în vară, până în iunie 2015. "Toată lumea este de acord că sancţiunile au un impact, dar ele nu sunt un scop în sine", apreciază o sursă europeană, subliniind că Rusia nu şi-a modificat o iotă politica faţă de Ucraina.

Această criză "rămâne un subiect de gravă preocupare şi (...) este important să trimitem un mesaj politic clar", a cerut Tusk.

UE, care a cheltuit deja 1,6 miliarde de euro cu Ucraina, urmează să reafirme că este pregătită să facă mai mult, dar în schimbul aplicării unor reforme. Fiindcă nu a fost invitat la summit, aşa cum dorea, Poroşenko a decis să boicoteze Bruxelles-ul.

Celălalt subiect important este planul de investiţii al CE în vederea relansării creşterii economice. Acesta provoacă un început de conflict între Bruxelles şi capitalele europene. Cu o zi înainte de summit, Juncker i-a îndemnat pe şefii de stat şi de guverne să "bage mâna în portofel" şi să contribuie la fondul de garanţie care urmează să fie creat în lunile următoare cu bani europeni.

"Mai multe state au manifestat un interes potenţial. Aştept acum propuneri concrete şi nu doar «vorbe, vorbe». Am nevoie de «money, money», de bani peşin", a declarat el fără reţinere.

Însă Cei 28 sunt încă departe de acest lucru. Ei vor ca mai întâi să afle cum va funcţiona programul, care sunt proiectele şi ce obţin ţările lor. "Nu cred că mâine sau poimâine statele vor proceda la o decizie cu privire la o participare", a declarat miercuri o sursă guvernamentală germană. "Nu va fi o conferinţă a donatorilor", rezumă o sursă franceză, lăsând însă uşa deschisă unor asemenea contribuţii naţionale "în a doua etapă".

Tusk vrea, în mod evident, să-şi impună stilul. Concluziile vor fi mult mai scurte ca înainte, iar dezbaterile - nu vrea să depăşească miezul nopţii. În cazul epuizării subiectelor, reuniunea prevăzută pentru două zile ar putea să se încheie, în premieră, încă de joi seara.

UE adoptă noi sancţiuni care interzic investiţiile şi croazierele în Crimeea

 Uniunea Europeană a adoptat joi noi sancţiuni vizând Crimeea, prin care interzice toate investiţiile europene, precum şi croazierele, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de "anexarea ilegală" a acestei peninsule ucrainene de către Rusia, relatează AFP.

UE "a impus importante sancţiuni suplimentare privind investiţiile, serviciile şi schimburile cu Crimeea şi Sevastopol, cu scopul de a reafirma politica Uniunii, care constă în nerecunoaşterea unei anexări ilegale de către Rusia", a anunţat într-un comunicat Consiliul European, care reprezintă cele 28 de state membre.

Şefii de stat şi de guverne din UE s-au reunit în plin haos financiar în Rusia, o consecinţă a sancţiunilor economice pe care i le-a impus Occidentul, pentru a dezbate viitorul relaţiilor lor cu Moscova.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite