Breşă în unitatea NATO. Alexis Tsipras condamnă doborârea avionului rus, denunţând incursiuni aeriene turce în spaţiul grec

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul grec Alexis Tsipras
Premierul grec Alexis Tsipras

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, l-a criticat dur pe omologul său turc, Ahmet Davutoglu, după doborârea bombardierului rus de către armata turcă, explicând că avioane militare turce pătrund frecvent în mod ilegal în spaţiul elen şi denunţând ineficienţa Turciei în criza imigraţiei. Premierul turc Ahmet Davutoglu a refuzat luni să prezinte scuze pentru doborârea bombardierului Suhoi 24 de către aviaţia turcă.

"Se cheltuiesc miliarde de euro pe armament. Turcia are cele mai moderne sisteme aeriene, dar la sol nu este capabilă să prindă traficanţii care îneacă oameni nevinovaţi. Ceea ce se întâmplă în Marea Egee este revoltător şi incredibil", a scris Tsipras pe contul său de Twitter.

"Şi avioanele turce pătrund ilegal în spaţiul nostru aerian, iar noi le interceptăm. Îi spun premierului Davutoglu: Din fericire, piloţii noştri nu sunt atât de imprevizibili cum sunt cei turci împotriva ruşilor", a subliniat liderul de la Atena.

Ahmed Davutoglu a replicat recomândându-i lui Alexis Tsipras să se concentreze pe agenda bilaterală "pozitivă".

Armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus, la frontiera dintre Siria şi Turcia. Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc, deşi nu există dovezi în acest sens. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spaţiul aerian turc, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea "consecinţe grave". Cei doi piloţi ai avionului s-au catapultat, unul fiind împuşcat mortal de insurgenţi sirieni de etnie turcă, iar celălalt fiind salvat într-o operaţiune specială ruso-siriană.

Turcia nu-şi cere scuze

Premierul turc Ahmet Davutoglu a refuzat luni să prezinte scuze pentru doborârea unui avion rus de bombardament Suhoi 24 de către aviaţia turcă, marţi, la graniţa cu Siria, şi a cerut Moscovei să reconsidere sancţiunile economice adoptate în urma incidentului de săptămâna trecută, relatează AFP. 

 „Niciun prim-ministru turc, niciun preşedinte, nicio autoritate nu se va scuza“, a declarat Davutoglu după o întrevedere la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Niciun stat nu ne poate pretinde scuze, pentru că nu ne-am făcut decât datoria“, şi anume „protejarea spaţiului nostru aerian şi a frontierei noastre“, a adăugat premierul turc.

„Sperăm că Rusia va reconsidera' sancţiunile economice decretate, a mai spus Davutoglu, subliniind că acestea 'contravin intereselor ambelor părţi“.

„Suntem pregătiţi să discutăm, prin canale diplomatice şi militare, cu Rusia“, şi „nu avem nicio intenţie de a avea o escaladare“ a situaţiei cu Moscova, a mai afirmat şeful guvernului de la Ankara.

Kremlinul a anunţat luni că, în marja Conferinţei internaţionale privind schimbările climatice (COP21), începută în cursul zilei la Paris, nu este prevăzută nicio întrevedere între preşedintele rus Vladimir Putin şi cel turc Recep Tayyip Erdogan, în pofida unei solicitări în acest sens a liderului de la Ankara. 

Trupul neînsufleţit al unuia dintre cei doi piloţi ai avionului rus de bombardament Suhoi SU-24, doborât marţi de aviaţia turcă la graniţa cu Siria, a fost predat luni autorităţilor ruse şi transportat la Moscova, relatează agenţia Anadolu, citată de AFP. 

 Cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze, dar unul dintre ei, Oleg Peşkov, a fost ucis de focurile de armă trase asupra sa probabil de rebelii sirieni. Celălalt pilot a supravieţuit şi a fost salvat în urma unei operaţiuni de comando a trupelor ruse şi siriene. Cadavrul lui Peşkov a fost recuperat duminică de autorităţile turce în regiunea Hatay şi dus în capitala Ankara, unde s-a desfăşurat un serviciu funerar la care au fost prezenţi şi diplomaţi ruşi.

Avionul SU-24 a fost doborât de avioane de vânătoare F-16 ale armatei turce după ce desfăşurase o misiune în nord-vestul Siriei. Potrivit Turciei, avionul rus a pătruns în spaţiul ei aerian şi a primit zece avertismente înainte ca avioanele F-16 să-şi lanseze rachetele asupra lui. Însă Rusia susţine că avionul SU-24 nu a ieşit deloc din spaţiul aerian al Siriei şi că nu a primit niciun mesaj înainte să fie doborât. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite