Atentat la Nisa. Mesaje de condoleanţe şi solidaritate de la liderii lumii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii UE prezenţi la summitul ASEM (Asia-Europe Meeting) au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor atacului de la Nisa, în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 84 de persoane, a anunţat Comisia Europeană. Şi alţi şefi de stat şi de guvern au transmis condolenaţe şi sprijinul ţărilor lor.

Într-un comunicat publicat pe site-ul Comisiei Europene, preşedintele Executivului European, Jean-Claude Juncker, s-a declarat foarte “afectat şi îndurerat de încercarea grea care a lovit frumosul oraş Nisa în această zi de sărbătoare naţională”.

“Aş vrea să îmi exprim solidaritatea faţă de victime, faţă de familiile lor şi faţă de toţi francezii aflaţi astăzi în doliu, în urma acestui act de teroare atât de laşă”, a adăugat oficialul.

El a dat asigurări că Franţa poate conta pe Comisia Europeană şi pe restul statelor membre UE în lupta împotriva terorismului, atât în interiorul, cât şi în afara blocului comunitar.

“Hotărârea noastră va fi la fel de fermă ca şi unitatea noastră”, a conchis Juncker.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că liderii europeni şi asiatici le-au adus un omagiu victimelor atacului.

“Toţi uniţi împotriva urei şi violenţei”, a scris el pe Twitter. “Este un paradox tragic faptul că victimele atacului de la Nisa sunt oameni care sărbătoreau libertatea, egalitatea, fraternitate”, a adăugat Tusk.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a condamnat şi el cu fermitate joi seara "ceea ce pare a fi un atac terorist oribil" la Nisa. "Suntem solidari cu Franţa, cel mai vechi aliat al nostru, într-un moment în care ea face faţă acestui atac", a declarat Obama într-un comunicat. 

"În acest 14 iulie (sărbătoarea naţională care marchează Revoluţia franceză din 1789), ne amintim (...) de valorile democratice, care au făcut din Franţa o sursă de inspiraţie pentru întreaga lume", afirmă preşedintele american. 

Angela Merkel: o “crimă în masă”

Cancelarul german Angela Merkel a calificat atacul de la Nisa drept o “crimă în masă” şi a dat asigurări Franţei că o susţine în lupta împotriva terorismului, relatează ITV.

 “Noi toţi cei strânşi la summitul ASEM suntem uniţi în sentimentele noastre de stupoare faţă de (…) crima în masă de la Nisa”, a declarat cancelarul german Angela Merkel în marja summitului la care iau parte lideri europeni şi asiatic, în Mongolia.

„Germania stă în lupta împotriva terorismului alături de Franţa, uniţi cu mulţi, mulţi alţii”, a adăugat ea.

“Sunt convinsă că, în pofida tuturor dificultăţilor, vom câştiga această luptă”, a subliniat Merkel.

Londra, gata să ajute Parisul

Premierul britanic Theresa May este ţinută la curent în legătură cu “incidentul îngrozitor” de la Nisa, iar autorităţile britanice sunt pregătite să le ajute pe cele franceze, a anunţat vineri Guvernul de la Londra, citat de Reuters.

 Biroul premierului s-a declarat “şocat şi îngrijorat” de scenele din staţiunea mediteraneană.

“Gândurile noastre sunt alături de cei afectaţi de acest incident teribil în ceea ce ar fi fost o zi de sărbătoare naţională”, a precizat purtătorul de cuvânt al Theresei May.

Premierul canadian, Justin Trudeau, şi-a exprimat joi solidaritatea cu francezii şi este, împreună cu toţi canadienii, şocat "de atentatul de la Nisa", unde un camion a lovit în viteză mai multe zeci de persoane, transmite AFP. 

"Canadienii sunt şocaţi de atentatul comis joi seară la Nisa, a scris Justin Trudeau pe contul său de Twitter.

O mulţime importantă era adunată joi seară la Nisa, în sud-estul Franţei, pentru a privi focurile de artificii cu ocazia zilei naţionale când un camion a lovit în viteză persoane pe o distanţă de aproape doi kilometri. Ultimul bilanţ al autorităţilor anunţă cel puţin 77 de morţi.

"Simpatia noastră se îndreaptă spre victime, iar solidaritatea spre poporul francez", a adăugat şeful guvernului de la Ottawa. 

Cioloş: România este alături de Franţa; condoleanţe familiilor îndoliate 

Premierul Dacian Cioloş a arătat, vineri dimineaţa, că România este alături de poporul francez "încercat încă o dată de un atentat de o violenţă incalificabilă" şi a transmis condoleanţe familiilor îndoliate. 

"Franţa este în lacrimi. La Nisa, bucuria sărbătorii Zilei Naţionale s-a transformat în dramă. Vieţile a zeci de oameni care celebrau libertatea, egalitatea, fraternitatea au fost secerate într-un act inuman. 

În aceste momente, România este alături de Franţa, de poporul francez încercat încă o dată de un atentat de o violenţă incalificabilă. Doresc să transmit condoleanţe familiilor îndoliate şi tărie tuturor celor care trec prin această grea cumpănă", a scris Cioloş, pe Facebook.

Premierul român a transmis de asemenea condoleanţe în limba franceză poporului francez şi familiilor afectate de "acest act de barbarie oarbă".

"Rămânem solidari împotriva urii şi a violenţei", a completat Dacian Cioloş mesajul său în franceză. 

Şi Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, pe Facebook, condoleanţe victimelor atacului "înfiorător" de la Nisa: „Condamn ferm atacul înfiorător care a avut loc azi noapte la Nisa, de Ziua Naţională a Franţei. Teroarea a lovit din nou poporul francez, a lovit din nou Europa. O zi de sărbătoare s-a transformat într-una de doliu, după ce o mână criminală a curmat vieţile a zeci de oameni şi a lăsat în urmă peste o sută de răniţi. Flagelul terorismului trebuie combătut, actele de cruzime trebuie stopate şi putem face asta doar uniţi împotriva celor care nu au nicio justificare pentru actele lor. Transmit condoleanţe familiilor victimelor şi multă putere celor răniţi! România este alături de Franţa în aceste clipe îngrozitor de dureroase“

Clotilde Armand: Cei care fac propagandă teroristă islamistă trebuie deportaţi

Consilierul local USB Clotilde Armand condamnă atacurile de la Nisa şi spune că ea susţine deportarea celor care fac propagandă teroristă islamistă şi care sunt condamnaţi de instanţele europene, iar moscheile care au clerici radicali trebuie închise, fiind nevoie de "fermitate" în faţa valului de terorism islamic. „Eu personal susţin deportarea tuturor celor care se fac responsabili de difuzarea propagandei teroriste islamice şi sunt condamnaţi astfel de instanţele europene. De asemenea, moscheile cu clerici radicali islamişti ar trebui închise. Libertatea religioasă nu mai trebuie să fie abuzată pentru a instiga la comiterea unor astfel de atrocităţi", scrie fostul candidat USL la Primăria Sectorului 1.

Armand subliniază că teroriştii islamişti „au profitat de spiritul european de toleranţă” pentru a ne face rău, iar Europa trebuie să dea dovadă de solidaritate, „dar şi de fermitate în faţa acestui val de terorism islamic".

"Este momentul să spunem răspicat că musulmanii veniţi în Europa, imigranţi de dată recentă sau chiar din a doua sau a treia generaţie, trebuie să respecte valorile civizilizaţiei europene, de toleranţă, respect pentru drepturile şi libertăţile celorlalţi, inclusiv pentru drepturile femeilor, sau se pot gândi la a se muta în statele din Orientul Mijlociu", adaugă franţuzoaica, fost candidat al USB la Sectorul 1.

   Papa Francisc îşi exprimă apropierea spirituală faţă de poporul francez

Vaticanul a urmărit "cu o enormă îngrijorare" derularea evenimentelor la Nisa şi condamnă în mod "absolut" atacul care s-a soldat cu 84 de morţi din acest oraş din sudul Franţei, relatează AFP.

"Am urmărit, în această noapte (de joi spre vineri), cu o enormă îngrijorare, teribilele veşti de la Nisa", a declarat preotul Federico Lombardi, un purtător de cuvânt al Vaticanului, citat într-un comunicat în franceză.

"Exprimăm din partea Papei Francisc participarea şi solidaritatea cu suferinţa victimelor şi a întregului popor francez", într-o "zi care trebuia să fie o mare zi de sărbătoare", adaugă Lombardi.

ONU a condamnat atacul “barbar şi laş”

ONU a condamnat atacul “barbar şi laş” ce a avut loc în noaptea de joi spre vine la Nisa, soldat cu 80 de morţi, relatează Le Parisien.

Consiliul de Securitate al ONU a “condamnat cu cea mai mare fermitate atacul terrorist barbar şi laş”, se arată într-un comunicat.

Cei 15 membri ai Consiliului şi-au exorimat într-o declaraţie unanimă “profunda simpatice şi condoleanţele” adresate familiilor victimelor şi Guvernului francez.

Ei au reafirmat că “terorismul sub toate formele sale reprezintă una dintre cele mai grave ameninţări la adresa păcii şi securităţii internaţionale”.,

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite