Armata separatistă din Ucraina, compromisă de „Dorei”: încă un soldat a postat o fotografie cu el în faţa lansatorului de rachete BUK

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Paşcenko, separatist prorus din Ucraina, s-a pozat mândru în faţa lansatorului şi, apoi, a postat fotografia pe VKontakte, cea mai populară reţea de socializare din Rusia.
Serghei Paşcenko, separatist prorus din Ucraina, s-a pozat mândru în faţa lansatorului şi, apoi, a postat fotografia pe VKontakte, cea mai populară reţea de socializare din Rusia.

Încă un militar separatist prorus a publicat pe VKontakte o fotografie în care apare, cu arma la piept şi în poziţie de drepţi, în faţa unui lansator de rachete despre care se crede că este sistemul BUK de fabricaţie rusă pe care separatiştii l-ar fi folosit pentru a doborî avionul malaysian joia trecută, ucigând 298 de oameni.

Ancheta internaţională privind tragedia aviatică din estul Ucrainei, unde 298 de oameni au murit după ce un avion civil a fost doborât cel mai probabil de o rachetă sol-aer trasă dintr-o zonă controlată de separatişti, pare a intra în sfârşit pe făgaşul normal. Dovezile continuă să se adune, iar informaţiile preliminare confirmă că aeronava Boeing 777 a fost atacată de proruşi, însă din eroare, după cum susţin oficiali americani. 

„Explicaţia cea mai plauzibilă este că e vorba de o eroare” şi că racheta a fost lansată „de un echipaj slab pregătit”, dat fiind faptul că sistemul utilizat - o baterie de rachete sol-aer de fabricaţie rusească BUK - necesită un anumit grad de cunoaştere şi de pregătire, a anunţat marţi un oficial american din domeniul securităţii, sub acoperirea anonimatului.

Această ipoteză este confirmată şi de o nouă fotografie cu un separatist prorus care s-a pozat în faţa lansatorului de rachete, postând imaginea pe VKontakte (Facebookul rusesc).

Serghei Paşcenko s-a pozat mândru în faţa lansatorului şi, apoi, a postat fotografia pe VKontakte, cea mai populară reţea de socializare din Rusia. Fotografia a fost imediat preluată de presa ucraineană şi o parte din cea rusă, multe adăugând mesajul: „Eşti un adevărat erou. Nu ai trădat Ucraina, ci tocmai ai oferit dovezi clare că BUK-ul era rusesc. Bravo!”. 

Între timp, contul Sergei Paşcenko a fost şters de pe VKontakte. 

Pe 21 iunie, la o zi după ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko declarase un armistiţiu de o săptămână, separatiştii proruşi au atacat baza militară ucraineană de la Adiivka, dotată cu rachete sol-aer (SAM). Săptămâna următoare, presa controlată de Kremlin citează separatişti din Armata Republicii Doneţk care susţin că au capturat un sistem de rachete BUK. Ministerul Apărării de la Kiev neagă că un sistem SAM a ajuns în mâinile rebelilor. Separatiştii se pozează chiar cu rachetele şi pun poze pe VKontakte, cea mai populară reţea de socializare din Rusia, şi alte platforme. 

foto

Pe 29 iunie, un cont de twitter asociat autoproclamatei „Republici Populare Doneţk” publica o fotografi cu sistemul BUK, lăudându-se că au capturat un sistem de rachete sol-aer de la armata ucraineană.

tweet republica populara donetk

Însă nu doar militarii cu rang jos au comis această gafă. Pe 17 iulie, la câteva momente de când avionul Boeing 777 a fost doborât, Igor Girkin, ofiţer rus care conduce acum forţele separatiste din Ucraina, a scris pe VKontakte că trupele sale au doborât încă un avion militar ucrainean (doborâseră deja două în acea săptămână), alături de cuvintele „aşa păţesc cei care ne încalcă spaţiul aerian”. Comentariul a fost şters după ce au aparut informaţii despre pierderea zborului MH17. 

 

Cum voiau separatiştii să-şi acopere urmele

Această ipoteză ar explica şi acţiunile ulterioare ale separatiştilor, care au împiedicat constant accesul specialiştilor străini la locul tragediei. În plus, noi interceptări ale convorbirilor proruşilor, de data aceasta publicate de serviciile britanice de informaţii, arată cum separatiştii intenţionau să împrăştie fragmente din alte avioane la locul tragediei pentru a compromite ancheta privind atacarea avionului civil. Miercuri, alte două avioane militare ucrainene au fost dobâre în imediata apropiere a locului în care a fost atacat avionul Malaysia Airlines. 

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei, suspectaţi că au doborât un avion civil al Malaysia Airlines săptămâna trecută, ucigând toţi cei 298 de oameni aflaţi la bord, intenţionau să împrăştie fragmente din alte avioane la locul tragediei pentru a compromite ancheta privind atacarea avionului civil.

Serviciile britanice de informaţii au dovezi potrivit cărora rebelii proruşi din Ucraina ar fi discutat despre răspândirea unor fragmente din alte avioane la locul prăbuşirii cursei MH17, pentru a sabota investigaţia în cazul catastrofei aviatice de joi, relatează Sky News, citat de Mediafax. 

infografie

Rebelii plănuiau să saboteze investigaţia în cazul prăbuşirii avionului Malaysia Airlines, răspândind fragmente din alte avioane la locul catastrofei, potrivit unor surse citate de Sky News. Serviciile britanice de informaţii au interceptat comunicaţii între rebelii proruşi, care discutau despre încercări deliberate de a altera scena dezastrului. Potrivit dovezilor, rebelii vorbeau inclusiv despre mutarea unor rămăşiţe ale victimelor de pe câmpul din Grabavo, unde a fost doborât avionul malaysian. Surse din cadrul Guvernului britanic au adăugat că rebelii intenţionau de asemenea să trimită cutiile negre ale avionului la Moscova.

Sursele citate au precizat că separatiştii intenţionau să îi încurce pe anchetatori, potrivit corespondentului Sky News. Aceste dovezi fac parte din "activitatea serviciilor de informaţii britanice, alături de agenţii de informaţii din toată lumea, menită să stabilească o imagine nu doar a ceea ce s-a întâmplat în momentul impactului, ci şi în orele şi zilele care au urmat", a precizat corespondentul Sky News. 

Joi seară, la câteva ore după prăbuşirea cursei MH17, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat interceptări ale unor conversaţii telefonice dintre liderii rebeli şi ofiţeri GRU (agenţia de informaţii externe a Rusiei), în care separatiştii recunosc că au doborât avionul civil MH17. 

- Tocmai am doborât un avion. A căzut în apropiere de Enakievo. 

- Piloţi? Unde sunt piloţii?

- Am plecat să căutăm avionul doborât şi să facem fotografii. Se vede o coloană de fum...

(...)

- Cum merg lucrurile? Sunt mulţi oameni?

- La dracu`! Resturile au căzut direct în curţile lor!

- Ce fel de avion e?

- Nu-mi dau seama încă. Nu m-am apropiat de fuselaj. Acum sunt în locul în care au căzut primele cadavre. Sunt bucăţi de avion, scaune, corpuri...

- Sunt arme?

- Absolut nimic. Obiectele civililor, resturi medicale, prosoape, hârtie igienică. 

- Documente sunt?

- Da. Ale unui student din Indonezia. De la UniversitateA Thomson. 

(...)

 - Cât despre avionul ăsta doborât lângă Snejnoe-Torez. S-a dovedit a fi unul de pasageri. A căzut la ieşirea din Grabovo, sunt o grămadă de trupuri de femei şi copii. Cazacii se uită acum prin jur. 

- La TV spun că este un avion AN-26 ucrainean. Dar scrisul de pe el zice „Malaysian Airlines”. Ce făcea deasupra Ucrainei?

- Păi înseamnă că aducea spioni. Ce dracului căuta să zboare? Suntem în război!

Sâmbătă, SBU publică un nou set de interceptări, din care reiese că ruşii ar fi trimis mai multe sisteme de rachetă sol-aer separatiştilor. Separatiştii se referă la bateria cu rachete BUK drept „frumoasa” şi-i întreabă pe comandanţii ruşi unde s-o amplaseze pentru a lovi mai eficient. Numele de cod dat de NATO pentru acest sistem rus de rachete, introdus în 1979, în timpul URSS, este „tăune”. 

- Te ascult, Bureatik
- Auzi, Nikolaevici, unde să o încărcăm pe frumoasa asta?
- Pe care? Pe asta?
- Da, pe cea pe care am adus-o. Sunt deja în Doneţk.
- Care B...
- Da, Buk.
- Este remorcată?
- Da, trebuie să o descărcăm ca să o ascundem.
- Este însoţită de echipaj?
- Da, cu echipaj.
- Nu trebuie să o ascunzi nicăieri. Va pleca acum acolo.

Duminciă, SBU a publicato nouă interceptare telefonică în care unul dintre comandanţii miliţiilor separatiste din Doneţk, Oleksandr Hodarkovski, le cere subordonaţilor săi să facă rost de toate doveziile importante de la faţa locului, precum şi să localizeze cutiile negre ale avionului malaysian, deoarece „Moscova întreabă de ele”, notează publicaţia „KyivPost”.

Hodakovski (comandant): Oamenii tăi lucrează la locul prăbuşirii?

Oleksi (rebel prorus): Da, lucrează.

Hodakovski: Tu eşti acolo sau nu?

Oleksi: Da, sunt aici.

Hodakovski: Cine are cutiile negre?

Oleksi: Noi nu le avem.

Hodakovski: Cine le are, Oleksi?

Oleksi: Încerc să aflu.

Hodakovski: Fă-o repede. Urgent. Moscova întreabă unde sunt cutiile negre. Te rog, anunţă-mă unde sunt. Trebuie să afli repede.

Oleksi: Da, în regulă.

Hodakovski: Cine mai e cu tine? Sunt şi oamenii lui Strelkov (lider al separatiştilor ucraineni)?

Oleksi: Nu ştiu, sunt doar cei de la OSCE.

Hodakovski: Vezi că ei vor fi interesaţi de soarta cutiilor negre. Trebuie să le găsim şi să le avem noi. Te rog să îndeplineşti această sarcină, da?

Oleksi: Ok.

Cursa MH17 a Malaysian Airlines zbura pe ruta Amsterdan-Kuala Lumpur şi a fost doborât cel mai probabil de o rachetă, susţine ucrainenii. Declaraţii similare au fost făcute de mai mulţi oficiali americani, inclusiv viceprerşedinte Joe Biden. Deocamdată, se ştie cu siguranţă doar căă avionul a explodat în aer.

Separatiştii proruşi au negat orice implicare în atac, susţinând că nu au armamentul necesar pentru a doborî un Boeing 777 de la o asemenea altitudine. Printre ipotezele vehiculate se numără varianta că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer (separatiştii au capturat recent un lansator de acest tip de la armata ucraineană) sau de o rachetă lansată dintr-un avion de luptă (separatiştii nu au astfel de aparate de zbor). 

Deja, SBU a făcut publice mai multe interceptări despre care susţine că arată cum separatiştii proruşi raportează comandanţilor lor din Rusia că au doborât un avion civil. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a negat însă orice implicare a forţelor armate ruse, susţinând că responsabilitatea pentru cele 298 de vieţi pierdute este în totalitate a Kievului, din cauza ofensivei demarate la 5 iulie împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării. 

Ucrainenii susţin că avionul a fost doborât însă pentru că separatiştii l-au confundat cu un avion militar ucrainean. Tot joi, cu câteva ore înainte, separatiştii au doborât un avion de luptă Suhoi-25 al ucrainenilor, iau luni au doborât un avion de transport militar AN-26. 

Totodată, Kievul susţine acum că separatiştii au capturat cutia neagră a avionului pentru a-şi şterge urmele, după ce rebelii au confirmat aseară că se află în posesia acesteia şi insistă să o trimită la Moscova pentru a fi analizată. 

Luni, 14 iulie, preşedintele Poroşenko acuză în Statul Major că Rusia şi separatiştii sprijiniţi de Rusia folosesc, de trei zile, un nou sistem de rachete împotriva forţelor armate ucrainene. Câteva ore mai târziu, un avion militar de transport Antonov-26 (AN-26), care zbura la 6.500 de metri, este doborât deasupra localităţii Izvarine. 

A doua zi, marţi, ucrainenii acuză separatiştii au au lovit cu rachetă un bloc de locuinţe din localitatea Snijne, omorând aproape 20 de civili. Proruşii neagă şi spun că, de fapt, armata a tras în bloc. O zi mai târziu, miercuri, un avion ucrainean de luptă Suhoi-25 a fost doborât în apropiere de Amvrosiivka. Guvernul de la Kiev acuză acelaşi sistem de rachete folosit de separatişti. 

A doua zi dimineaţă, joi, 17 iulie, un lansator similar sistemului BUK este văzut de jurnalişti în apropierea oraşului Snijne. La ora 14.15 GMT se pierde contactul radar cu zborul MH17 al Malaysian Airlines, aflat deasupra estului Ucrainei, la o altitudine de peste 10.000 de metri. La ora 14.50 GMT Igor Strelkov, liderul armtei separatiste şi identificat drept ofiţer de informaţii rus, scrie pe VKontakte (Facebookul rusesc) că trupele sale au doborât încă un AN-26, alături de cuvintele „aşa păţesc cei care ne încalcă spaţiul aerian”. Comentariul este şters după ce apar informaţii despre pierderea zborului MH17. 

Apar informaţiile despre doborârea unui avion civil de tip Boeing 777, operat de Malaysian Airlines pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, sub codul MH17. Câteva ore mai târziu, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) publică interceptări ale unor conversaţii telefonice dintre liderii rebeli şi ofiţeri GRU (agenţia de informaţii externe a Rusiei), în care separatiştii recunosc că au doborât avionul civil MH17. 

Kievul anunţă că avionul a fost doborât de „terorişti ruşi”. Rusia neagă orice implicare şi transmite că „evident că este vina statului pe teritoriul căreia s-a petrecut tragedia”, adăugând că „Poroşenko are mâinile pătate cu sânge pentru că a demarat ofensiva asupra separatiştilor”. 

Vineri, 18 iulie, apar fotografii şi imagini video cu un sistem de rachete BUK care se îndreaptă spre graniţa cu Rusia. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Tragedia aviatică din Ucraina: un student clujean şi prietena sa, nemţoaică, se numără printre victime. Colegii spun că ar fi ajuns un medic bun

Avion doborât în Ucraina. Comandantul SBU: „Prioritatea noastră este să aflăm care comandant rus a dat ordin ca avionul să fie atacat”

VIDEO Avion doborât în Ucraina. Mărturia unei femei care a ratat „cursa morţii“

Presa din Rusia: Ucrainenii au vrut să doboare avionul lui Putin, dar au greşit ţinta şi au nimerit în avionul de linie Malaysia Airlines

Mulţi dintre pasagerii avionului malaysian mergeau la o conferinţă despre SIDA, în Australia

MH17. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden: Avionul prăbuşit în estul Ucrainei a fost aruncat în aer în timpul zborului

 FOTO VIDEO Avion malaysian cu 298 de pasageri, doborât lângă Doneţk. Nu există supravieţuitori

Reacţiile liderilor politici după tragedia aviatică din Ucraina

Avion doborât în Ucraina. Putin: Tragedia nu ar fi avut loc dacă Kievul nu demara ofensiva asupra separatiştilor

29 iunie: rebelii din Doneţk se lăudau pe Twitter că au pus mâna pe un lansator de rachete Buk. Tweet-ul a fost şters azi

Ruşii, fără milă pe timpul războiului rece: cum au doborât un avion sud-coreean cu 269 de pasageri

FOTO Malaysia Airlines MH17 doborât în Ucraina: olandezul care şi-a anticipat moartea pe Facebook

VIDEO Istoria se repetă: Boeing doborât în Ucraina. Americanii au făcut la fel cu un Airbus cu 290 de civili. SUA le-a dat criminalilor medalii pentru curaj

Malaysia Airlines MH17, doborât peste Ucraina: cine este vinovat?

Cum arată şi ce poate face sistemul sol-aer Buk, care ar fi provocat prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite