„Apocalipsa antibioticelor”: şefa serviciilor medicale din Marea Britanie atenţionează că medicina s-ar putea întoarce la stadiul pre-antibiotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
antibiotice

Şefa serviciilor medicale din Marea Britanie Dame Sally Davies a atenţionat că suprautilizarea antibioticelor la nivel mondial duce la scăderea eficienţei şi resurgenţa infecţiilor netratabile, conform „The Guardian”.

Davies se ocupă de strategia naţională împotriva rezistenţei microbiene pentru Marea Britanie, preluând şi un rol mondial în lupta împotriva neutralizării antibioticelor, despre care spune că este deja o problemă mondială cel puţin la fel de importantă ca terorismul sau schimbările climatice. 

Medicul britanic estimează că peste 50.000 de persoane mor anual doar în Europa şi Statele Unite din cauza ineficienţei antibioticelor în faţa noilor bacterii.

„Vedem deja consecinţele rezistenşei microbiene (...) Proiecţiile pentru viitor sunt mult mai îngrijorătoare. Este posibil – şi chiar plauzibil – că era recentă a scăderii ratei mortalităţii va fi urmată de mulţi ani de creştere” a scris Davies drept cuvânt înainte a unui raport guvernamental pe această temă.. Astfel, medicul englez crede că ne confruntăm deja cu „apocalipsa antibioticelor”, ale cărei consecinţe ar putea fi drastice pentru medicina modernă.

Raportul menţionează o predicţie îngrijorătoare: 10 milioane de persoane pe an ar putea muri din cauza infecţiilor în jurul anului 2050, din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice, depăşind numărul total al deceselor provocate de cancer.

Antibioticele sunt esenţiale în prevenirea şi tratarea infecţiilor, iar neutralizarea acestora ar putea rezulta într-o întoarcere la medicina din urmă cu mai mult de un secol – în care orice operaţie chirurgicală, inclusiv cele considerate simple precum cezariana, ar avea risc de moarte, iar afecţiuni precum pneumonia sau tuberculoza aveau rate ridicate de mortalitate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras recent atenţia asupra răspândirii cazurilor de tuberculoză multi-rezistentă la antibiotice (MDR-TB), care necesită un tratament cu antibiotice mai puţin răspândite, scumpe şi inaccesibile în anumite ţări. Peste 480.000 de cazuri de MDR-TB au fost semnalate în 2015, rezultând în 190.000 de morţi; însă pericolul mai mare este cel al apariţiei unor bacili TBC extrem de rezistenţi la medicamentele actuale, cu o rată de mortalitate mai mare.

Companiile farmaceutice sunt şi ele puse în impas de ritmul tot mai rapid de rezistenţă microbiană, dezvoltând antibiotice noi din ce în ce mai greu şi într-un ritm prea lent pentru a le înlocui pe cele neutralizate de rezistenţa microbiană. Astfel, orice antibiotice noi ar trebui folosite cât mai rar pentru a le menţine viabilitatea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite