Ţările din UE formează un front comun în favoarea utilizării dronelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţările europene îşi unesc forţele pentru a crea drone mai performante. FOTO: Reuters
Ţările europene îşi unesc forţele pentru a crea drone mai performante. FOTO: Reuters

Şapte ţări  membre ale Uniunii Europene au căzut de acord marţi asupra înfiinţării unui parteneriat militar care urmăreşte dezvoltarea tehnologiei de construire a dronelor, proiect care va fi lansat începând cu 2020.

Parteneriatul a fost a fost acceptat în cadrul unei întâlniri la Bruxelles a Agenţiei Europene de Apărare (AEA) cu Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia şi Spania, notează ziarului online „EU Observer”.

Grupul miniştrilor de Apărare din cele şapte ţări au semnat o „scrisoare de intenţie” prin care au cerut AEA să elaboreze un studiu legat de producţia în comun de avioane de altitudine medie şi durabilitate prelungită, nepilotate de om, ce pot lovi ţinte militare sau pot supraveghea ambarcaţiunile cu imigranţi care traversează Marea Mediterană.

Obiectivul acestei comunităţi nou-formate este „de a schimba informaţii, de a identifica şi de a facilita cooperarea între statele reunite în cadrul planului RPAS (Sisteme de Pilotare la Distanţă a Aeronavelor)”, potrivit comunicatului de presă publicat de AEA.

În plus, proiectul va reprezenta o competiţie pentru Israel şi Statele Unite, în condiţiile în care cei doi aliaţi construiesc majoritatea dronelor militare mobilizate în toată lumea.

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al Apărării, a subliniat că „ţările (comunitare) trebuie să-şi reunească capacităţile şi să acţioneze într-un mod pragmatic”, dacă Europa speră să-şi menţină poziţia strategică importantă. Oficialul francez a numit comunitatea celor şapte ţări „clubul ţărilor care folosesc drone”.

Decizia AEA a fost luată în contextul unui viitor summit european pe tema apărării, programat în decembrie, şi se adaugă la o serie de alte proiecte legate de drone deja existente.

Tot marţi, opt ţări europene (Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franţa, Italia, Spania şi Marea Britanie) au semnat un al doilea acord potrivit căruia dronele vor avea permisiunea de a zbura pe lângă avioanele civile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite