Confesiunile unui fost operator de drone în războiul din Afganistan: „I-am privit cum au murit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drona Predator. FOTO: Reuters
Drona Predator. FOTO: Reuters

Un fost operator al dronelor americane a acordat un interviu pentru revista GQ, în care descrie experienţa traumatizantă din spatele monitoarelor ce controlează aeronavele de atac, la mii de kilometri depărtare de zonele de conflict. Acesta a spus că este „bântuit de experienţa sa de criminal la distanţă” şi că funcţiona asemenea unui „zombi”, deşi a primit distincţii pentru misiunile reuşite şi numărul mare de „inamici” ucişi.

Brandon Bryant, fost pilot al avioanelor de luptă Predator, de la bazele militare din Nevada şi New Mexico, a dezvăluit informaţii din culisele slujbei de operator de drone, lăudat pentru misiunile sale în zonele de conflict ale lumii.

Americanul şi-a amintit de prima sa experienţă de operator al aeronavelor nepilotate de om, pe când avea 21 de ani, în urmă cu şase ani. Trei bărbaţi mergeau pe un drum bătătorit din munţii Hindu Kush, Afganistan, când Bryant a primit ordine să deschidă focul, deoarece un comandant credea că au de-a face cu insurgenţi.

După ce racheta Hellfire i-a lovit pe cei trei, recrutul a urmărit ultimele gesturi ale victimelor de pe ecranul monitorului din faţa lui, cu ajutorul unui radar cu infraroşu. După ce praful s-a aşezat, Bryant a observat silueta unui bărbat căruia îi fusese retezat piciorul drept de la genunchi.

„Îşi ţinea piciorul şi se răsucea, iar sângele curgea din ciot, cădea pe pământ. Sângele era cald, dar se răcea atunci când atingea pământul. Balta de sânge se răcea cu repeziciune”, şi-a amintit operatorul dronei care a eliberat racheta. „S-a chinuit mult timp până când a murit. L-am privit în continuare. Am văzut cu s-a transformat culoarea corpului lui la fel ca cea a pământului”, a mai spus Bryant, explicând cum şi-a dat seama că afganul a murit în cele din urmă.

Atâţi morţi, atâtea distincţii

Un alt episod marcant a fost acela când rachetele dronelor sale au ucis copii nevinovaţi. Bryant şi-a amintit în mod special de ziua în care monitoriza atacul unei drone care a lovit un alt sat afgan. Operatorul a observat o siluetă a ceea ce a fost sigur că era un copil, chiar înainte să fie omorât de o rachetă. Atunci când le-a transmis superiorilor lui descoperirea, aceştia i-au respins informaţia şi au spus că era vorba de un câine.

Ulterior însă, Bryant a urmărit de mai multe ori caseta cu înregistrarea, iar imaginile nu au făcut decât să-i întărească părerea.

Atunci când a părăsit Forţele Aeriene ale armatei SUA în 2011, i-a fost reprezentată o listă de realizări ale escadrilei din care făcea parte şi care stabilise numărul total al „inamicilor ucişi” la 1.626. „Acel număr mi-a întors stomacul pe dos”, a spus Bryant în interviul publicat în cel mai recent număr al revistei GQ.

Războiul, „mai mult decât un joc video”

După ce a părăsit armata, fostul operator a fost diagnosticat cu tulburare de stres post-traumatic, afecţiune care este întâlnită relativ des în rândul foştilor soldaţi. Viaţa lui după serviciul militar a fost distrusă de alcoolism şi depresii, însă a vrut să vorbească despre experienţa lui pentru a-i convinge pe oameni că a fi operator al dronelor este „mai mult decât un participant într-un joc video”.

Cu toate acestea Washingotnul continuă să apere şi să justifice importanţa dronelor în războiul cu terorismul. „Operaţiile antiterorism ale Statelor Unite ale Americii sunt precise, conforme legii şi eficiente, iar ţara noastră nu întreprinde atacuri letale dacă noi sau partenerii noştri pot captura teroriştii în mod individual. Avem mare grijă şi ne asigurăm că misiunile noastre împotriva terorismului sunt în conformitate cu toate legile interne şi internaţionale şi că respectă valorile şi politicile Statelor Unite”, a răspund un oficial american din Apărare, rugat să comenteze pe marginea interviului lui Bryant.

 

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite