Qatar construieşte ferme în deşert pentru a evita o criză a alimentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clima deşertică din Qatar este o mare provocare pentru dezvolatatori
Clima deşertică din Qatar este o mare provocare pentru dezvolatatori

Qatar, ţară unde creşterea economică a înregistrat cele mai mari progrese decât oricare alt stat, intenţionează să investească în agricultură pentru a depăşi dependenţa de importurile de alimente. Fiind un stat cu o climă deşertică, specialiştii qatarieni plănuiesc să construiască ferme speciale pentru a ajuta ajute Qatarul să evite o criză a alimentelor.

Statul Qatar este mai degrabă o ţară mică, ce s-a bazat pe importurile de alimente din ţările vecine pentru a asigura hrana celor două milioane de locuitori: aproximativ 90% din alimentele din Qatar provin din importuri. Mai mult, ponderea importurilor din bugetul statului a depăşit un miliard de dolari doar în 2010.

Liderii din Qatar iau în considerare posibilitatea ca ţările partenere să fie ameninţate de o posibilă criză a alimentelor şi au decis să se concentreze pe dezvoltarea agriculturii, deşi au de-a face cu o climă deşertică, nefavorabilă culturilor.

Asigurarea unei securităţi alimentare a devenit o prioritate în strategia naţională şi capătă formă printr-un proiect îndrăzneţ, iniţiat în 2008 şi care urmează să devină operaţional în 2014: construcţia mai multor ferme în deşert. Până acum, au fost ridicate 12 dintre ele, proiectul fiind finanţat de Programul Naţional de Securitate Alimentară din Qatar.

 „Suntem o ţară ce contribuie la comerţul internaţional, dar credem în schimbările climatice şi în consecinţele care afectează agricultura” a declarat Fahab Bin Mohammed Al-Attiya, preşedintele programului qatarian, citat de cotidianul francez „Le Monde”. „În viitor, unele ţări riscă să-şi reducă exporturile, iar noi nu ne mai permitem să rămânem dependenţi de ele.”

Autorităţile din Qatar speră să asigure 60% din necesarul de alimente al ţării, deşi nu este deloc o misiune uşoară: „Agricultura noastră întrebuinţează metode vechi , iar producţia este foarte slabă. Va trebui să implementăm tehnici moderne, să instruim lucrătorii şi să tehnologizăm procesul”, a concluzionat oficialul qatarian.

Salariul mediu al qatarienilor este de 8.000 de euro, fiind cu cel mai mare Produs Intern Brut pe cap de locuitor din lume, potrivit informaţiilor prezentat de site-ul Maxi Sciences, iar pe scena mondială este al treilea cel mai mare producător de gaz natural.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite