Mobilizare pentru salvarea Parteneriatul Trans-Pacific în cazul retragerii Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reuniune Trans-Pacific FOTO Erik S. Lesser/EPA/CP
Reuniune Trans-Pacific FOTO Erik S. Lesser/EPA/CP

Mai multe state şi-au exprimat marţi speranţa că Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) poate fi salvat, după decizia preşedintelui american Donlad Trump de a retrage Statele Unite din acordul comercial, relatează Associated Press.

Premierul australian Malcolm Turnbull a recunoscut că decizia lui Trump este o lovitură serioasă dată acordului care reuneşte 12 naţiuni, dar a sugerat că alte ţări, precum China, ar putea ocupa locul lăsat de Statele Unite.

„Pierderea Statelor Unite din acordul TPP este mare, nu este nicio îndoială. Dar nu vom renunţa la angajamentul făcut pentru locurile de muncă din Australia“, a spus Turnbull.

Una dintre primele acţiuni ale lui Trump ca preşedinte a fost abandonarea acordului TPP, luni, el afirmând că este în detrimentul companiilor americane. Trump preferă acordurile bilaterale cu alte state.

Liderii unora dintre celelalte 11 ţări din TPP au spus că vor merge mai departe cu acordul, într-o anumită formă, cu sau fără Statele Unite.

Turnbull a arătat că a discutat recent despre viitorul TPP cu premierii din Japonia, Singapore şi Noua Zeelandă şi crede că pactul poate supravieţui fără Statele Unite.

Alţi membri ai TPP sunt Canada, Mexic, Peru, Chile, Vietnam, Malaysia şi Brunei.

Japonia a finalizat procesul de ratificare a TPP săptămâna trecută, cunoscând faptul că Trump vrea să renunţe la acord.

Premierul japonez Shinzo Abe a apreciat că obiectivele TPP sunt încă importante pentru Japonia şi că acesta poate fi un model pentru acordurile comerciale cu alte naţiuni, inclusiv cu cele din Europa.

Un reprezentant al Ministerului Comerţului din Malaysia, Ong Ka Chuan, a spus că restul de 11 state membre ale TPP vor organiza o întâlnire pentru a discuta paşii următori.

Turnbull a arătat la rândul său că, în teorie, China ar putea să se alăture TPP după plecarea Statelor Unite, dar asta ar necesita modificări.

În actuala formă, TPP poate intra în vigoare doar dacă este ratificat de şase ţări care reprezintă 85% din PIB-ul combinat al statelor participante. Statele Unite reprezentau 60% din PIB-ul combinat al TPP, aşa că acordul actual nu poate fi implementat.

Premierul Noii Zeelande, Bill English, s-a arătat prea puţin entuziasmat de un acord bilateral cu Statele Unite.

„Dacă mă întrebaţi astăzi, văd puţine şanse ca acordul să aibă loc într-o formă satisfăcătoare“, a afirmat English la Wellington.

English a spus că este de acord cu opinia predecesorului său John Key, că Statele Unite riscă să cedeze o parte din influenţă Chinei în regiuna Pacific, fără TPP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite