Cutremur în Nepal: autorităţile cer echipelor străine de salvare să nu mai vină. Localnicii se bat cu poliţiştii, încercând disperaţi să fugă la câmpii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Kathmandu este de părere că au fost mobilizate suficiente echipaje de intervenţie după cutremurul din Nepal. Situaţia rămâne însă critică: încă nu au fost găsite spaţii ce pot fi folosite ca morgi, iar populaţia s-a luat la bătaie cu poliţiştii în eforturile disperate de a părăsi capitala de teama unor alte cutremure. Între timp, un bărbat de 28 de ani a fost scos în viaţă de sub ruine la 82 de ore de la cutremurul din Nepal.

Cutremur în Nepal: peste 5.000 de oameni au murit

Primele ajutoare străine au ajuns în Kathmandu luni, la mai bine de 30 de ore de la cutremurul din Nepal, de 7,8 pe Richter, care a mutat capitala ţării cu trei metri şi a ucis, conform celor mai recente date, peste 5.000 de persoane şi a rănit mai bine de 8.500 de oameni. 

De atunci, însă, aeroportul din Kathmandu a devenit unul dintre cele mai aglomerate din lume, iar asta în contextul în care are o singură pistă. Avioanele străine continuă să aducă ajutoare, echipaje de intervenţie pentru operaţiunile de salvare şi recuperare a cadavrelor, precum şi specialişti pentru a contribui la organizare şi la gestionarea victimelor. 

Cutremur în Nepal: Guvernul nu mai vrea ajutoare străine

„Membrii guvernului nepalez consideră că au acum suficiente mijloace pentru a acoperi nevoile imediate în ceea ce priveşte operaţiunile de căutare şi salvare. Echipajele care sunt deja pe drum pot veni, însă se cere ca acelea care se pregătesc să plece spre Nepal să nu mai vină”, a transmis Jamie McGoldrick, coordonarul ONU pentru Nepal, citat de agenţia de ştiri AFP. 

Situaţia devină însă critică pentru locuitorii care încă sunt blocaţi în Capitală. În fiecare zi, zeci de mii de nepalezi fac eforturi disperate pentru a prinde locuri în autobuzele care părăsesc Kathmandu, însă acestea nu fac faţă. Încercând să restabilească ordinea după ce zeci de persoane încercau să se urce într-un autobuz supraîncărcat, poliţiştii au fost atacaţi de localnicii care încercau să fugă cu orice preţ. 

Cutremur în Nepal: încă se găsesc supravieţuitori

Însă pe măsură ce operaţiunile de căutare încep să se concentreze din ce în ce mai mult pe recuperarea cadavrelor şi nu salvarea supravieţuitorilor, echipajele continuă să scoată oameni încă în viaţă, aflaţi de zeci de ore sub ruine. Miercuri, un bărbat a fost salvat dintre dărămâturi la mai bine de 82 de ore de la cutremurul din Nepal. Marţi, un alt supravieţuitor al cutremurului din Nepal, tot un bărbat, a fost scos în viaţă de sub ruine la 62 de ore de la producerea seismului care a cauzat şi o serie de avalanşe pe Everest. 

Cazurile sunt însă foarte rare. În continuare, mii de persoane rămân dispărute, iar şansele de a fi găsite în viaţă scad cu fiecare minut. Până acum, cele mai recente date oficiale anunţă recuperarea a 5.006 cadavre. Marţi însă, premierul nepalez a indicat că se aşteaptă ca bilanţul morţilor cauzaţi de acest cutremur din Nepal să depăşească 10.000 de persoane. 

Cutremur în Nepal: criza umanitară se acutizează

Eforturile disperate de a găsi supravieţuitori printre dărămăturile rămase în urma cutremurului de 7,8 pe Richter şi a zecilor de replici puternice produse de sâmbătă încoace au intrat în faza critică. Pe măsură ce ajutoarele internaţionale au început să sosească în Nepal, autorităţile avertizează că este prea târziu pentru miile de persoane declarate dispărute şi care, cel mai probabil, sunt moarte. 

Însă criza umanitară din Valea Kathmandu se acutizează. Autorităţile încă nu au găsit spaţii în care să poată depozita cele peste 5.000 de cadavre, dintre care multe rămân înşirate pe străzi, spitalele sunt supra-aglomerate, iar răniţii aşteaptă sub cerul liber să primească îngrijiri. Riscul apariţiei unor focare de infecţie creşte din cauza lipsei apei curate. Peste opt milioane de persoane au fost afectate de cutremur, a anunţat ONU, dintre care un milion sunt copii. 

Cutremur în Nepal: continuă operaţiunile de salvare a alpiniştilor de pe Everest

Tragedia din vale nu a eclipsat însă eforturile continue de salvare a celor aproximativ 800 de persoane care se aflau pe Muntele Everest atunci când cutremurul a declanşat o serie de avalanşe. 18 alpinişti au murit, dintre care patru erau cetăţeni americani. Operaţiunile iniţiale de pe munte i-au vizat mai întâi pe cei aflaţi la altitudinile cel mai ridicate.

Pe rând, aceştia au fost coborâţi la tabăra de bază, aflată la poalele Everestului, de unde încep traseele de escaladare a celui mai înalt munte din lume. Echipajele celor trei elicoptere care au primit această misiune întâmpină însă greutăţi din cauza aerului rarefiat de pe „Acoperişul Lumii”. Cele trei aparate au zburat non-stop duminică, luni şi marţi, reuşind să coboare de pe munte 180 de alpinişti.

Printre aceştia s-au numărat şi doi români - Justin Ionescu şi Zsolt Torok, care se aflau în tabăra aflată la 6.000 de metri altitudine. Ceilalţi doi alpinişti români care se aflau pe Everest, dar la altitudini mai mici, sunt, de asemenea, în siguranţă. 

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite