Coreea de Nord avertizează SUA cu „o confruntare nucleară“ în cazul anulării summitului Trump-Kim. Ce a răspuns preşedintele american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un şi Donald Trump
Kim Jong-un şi Donald Trump

Adjunctul ministrului nord-coreean de Externe a declarat că regimul de la Phenian nu va "cerşi pe lângă SUA pentru dialog" şi a ameninţat Washingtonul cu "o confruntare nucleară" în cazul anulării summitului între liderii celor două ţări. Liderul de la Casa Albă a răspuns că America va garanta „siguranţa" lui Kim Jong-un dacă va urmări denuclearizarea, promiţând că acest lucru îl va face pe liderul nord-coreean „fericit", iar ţara sa „bogată".

 Choe Son-hui, adjunctă a ministrului nord-coreean de Externe, a declarat că regimul de la Phenian nu va "cerşi pe lângă SUA pentru dialog" şi a ameninţat Washingtonul cu "o confruntare nucleară" în cazul anulării summitului între liderii celor două ţări, subliniind că soarta reuniunii depinde în "totalitate" de Statele Unite. Declaraţiile dure ale oficialului nord-coreean vin în contextul în care preşedintele american Donald Trump a semnalat marţi că întrevederea programată cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, ar putea fi amânată.

Regimul din Coreea de Nord a schimbat recent tonul faţă de Coreea de Sud şi faţă de Statele Unite, semnalând intenţia de a anula întrevederea lui Kim Jong-Un cu Donald Trump, criticând dur exerciţiile comune efectuate de militari sud-coreeni şi americani. 

 Într-un comunicat dat publicităţii de agenţia nord-coreeană de ştiri KCNA, Choe Son-hui l-a catalogat drept "nătâng politic" pe vicepreşedintele american Mike Pence pentru că acesta a comparat Coreea de Nord "un stat cu arme nucleare, cu Libia, care doar a instalat câteva echipamente şi s-a jucat în jurul lor".

Oficialul nord-coreean l-a descris drept "ignorant şi inept" pe Pence după ce aceasta a afirmat că regimul de la Phenian ar putea "ajunge precum Libia". 

Dictatorul libian Muammar al-Gaddafi a renunţat în 2003 la programul său nucelar în urma presiunilor internaţionale, după care regimul său s-a prăbuşit după o revoluţie, sprijinită de mai multe state NATO, Gaddafi fiind ucis de rebeli. 

Ieri, după întâlnirea cu omologul său sud-coreean  Moon Jae-in, Trump a declarat că Washingtonul va garanta „siguranţa" lui Kim Jong-un dacă va urmări denuclearizarea, promiţând că acest lucru îl va face pe liderul Coreei de Nord „fericit", iar ţara sa va deveni „bogată".

Ajungerea la un acord privind denuclearizarea în timpul summitului de pe 12 iunie, la care vor participa Trump şi Kim Jong-un, va fi foarte benefică pentru Phenian şi va pregăti calea pentru Coreea de Nord pentru a deveni „măreaţă", a declarat preşedintele Trump marţi, în cadrul întrunirii la Casa Albă cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in.

„Va fi în siguranţă, va fi fericit, ţara lui va fi bogată. Kim va fi extrem de fericit dacă acordul va da rezultate bune", a spus Trump.

Trump a mai declarat că liderii Coreei de Sud, Chinei şi Japoniei i-au spus că sunt gata să investească „sume foarte mari" în economia Coreei de Nord dacă acordul va funcţiona. Coreea de Nord va putea apoi să ajungă la nivelul de dezvoltare al Coreei de Sud, care a primit „trilioane de dolari" din partea SUA de-a lungul anilor.

Dacă summit-ul de pe 12 iunie nu va da rezultate, Kim Jong-un nu va putea fi „fericit", a avertizat Trump. Preşedintele american a remarcat o „schimbare de atitudine" din partea nord-coreenilor după ultima întâlnire dintre Kim Jong-un şi preşedintele chinez Xi Jinping. De asemenea, el l-a descris pe Xi drept un „jucător de poker de clasă mondială", considerându-l a fi un „mare prieten" al său şi doreşte să creadă că se dedică menţinerii păcii în Peninsula Coreeană.

„Dacă nu se va întâmpla, poate se va întâmpla mai târziu. Este posibil să nu se desfăşoare pe 12 iunie", a mai precizat însă Trump.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite