Bloggeri arestaţi şi ameninţaţi cu moartea
0Românii au luptat pentru libertatea noastră de gândire şi de exprimare şi, din păcate, mulţi oameni au plătit cu viaţa pentru ca noi, astăzi, să putem spune ce gândim fără să ne fie frică. În Bangladesh, însă, acest lucru încă nu este posibil.
Dragi prieteni, sunt îngrijorat pentru bloggerii din Bangladesh. Ca om, ca politician, ca blogger, ca membru al unei comunităţi umaniste. Vorbim despre o situaţie gravă şi îngrijorătoare. Noi ne aflăm acum pe un blog în care fiecare ne împărtăşim opiniile şi nu ne facem griji pentru libertatea noastră de gândire, de exprimare şi nici de opiniile noastre politice diverse. Dar, din păcate, nu este cazul şi pentru bloggerii atei şi liberi cugetători din Bangladesh a căror libertate şi viaţă este în pericol. Partidele politice islamiste au pus la dispoziţia guvernului o listă de 84 de bloggeri şi cer pentru aceştia pedeapsa cu moartea pentru că, susţin ei, aceştia „insultă religia”. Şi din nou ajungem la acelaşi paradox... De ce oamenii comit crime în numele religiilor, dacă religiile te învaţă să fii tolerent, să-ţi iubeşti aproapele, să ierţi? De ce mai poţi fi considerat credincios dacă eşti capabil să doreşti moartea cuiva? De ce le este permis acestor oameni fără discernământ să facă astfel de cereri? Nu este posibil să mai avem comportamente medievale în acest secol. Bloggerii respectivi doar îşi manifestă nişte opinii. Nu ucid oameni, nu violează copii sau femei, nu fură.
Este firesc ca toată lumea să aibă o opinie şi complet aberant să nu aibă voie să o împărtăşească. Şi totuşi 100 000 de mii de oameni au ieşit vineri pe străzile capitale Bangladeshului, Dhaka, cerând moartea bloggerilor atei. De asemenea, acest protest extremist a cauzat victime şi în rândul secular-umaniştilor ce ieşiseră în stradă la rândul lor pentru a susţine eliberarea bloggerilor. Pentru ce atâtea suferinţă şi atâta durere? Câţi ani trebuie să mai treacă pentru a înţelege că luptele în numele religiilor nu aduc nimic bun? Nici măcar mai mulţi adepţi... Până când religiile vor mai justifica crime şi nedreptăţi împotriva umanităţii?
Ştiu că vă gândiţi că nu putem face nimic noi pentru ei din România. Dar în calitate de preşedinte al Asociaţiei Umaniste Române, afiliată a Federaţiei Umaniste Europeane şi a Uniunii Internaţionale Umaniste şi Etice, este datoria mea să vă informez despre pagubele majore pe care le pot aduce gândirea extremistă religioasă asupra libertăţii noastre şi, de multe ori, chiar asupra vieţii noastre. Sigur, poate comparaţia e puţin exagerată, dar priviţi la situaţia ultimilor zile din România când parlamentarul Remus Cernea a propus un proiect de lege privind finanţarea cultelor religioase şi a fost ameninţat cu violenţă fizică, i s-au adus nenumărate injurii injuste şi a fost criticat de către politicieni aşa-zişi practicanţi creştini-ortodocşi. De asemenea, şi eu la rândul meu, am fost adesea „certat”, blamat, ba chiar mi s-a propus de curând o exorcizare, pentru că am curajul să spun cu voce tare ce gândesc. Cu siguranţă că aceste ameninţări nu se vor concretiza şi sunt conştient că situaţia nu este la fel de gravă în România, dar din păcate, nu putem spune acelaşi lucru şi despre Bangladesh. De aceea, vă invit să vă spuneţi şi voi părerea. Să susţineţi libertatea de gândire şi de exprimare, atât în ţara noastră, cât şi în întreaga lume.
Puteţi, de asemenea, să vă exprimaţi solidaritatea pentru bloggerii din Bangladesh prin a trimite un e-mail Consulatului General Onorific al Republicii Populare Bangladesh la Bucureşti, accesând: www.mae.ro/foreign-missions/10461