„România, te iubesc!“, reportaj despre credinţă la muntele Athos: „Am ajuns aici după ani de insistenţe. Pentru televiziuni accesul este aproape imposibil“ VIDEO
0În ziua de Paşte, „România, te iubesc!“ invită telespectatorii Pro TV să pătrundă într-un loc al credinţei, un loc în care televiziunile primesc foarte greu acces. Alex Dima a mers la muntele Athos pentru a realiza acest reportaj şi pentru a le arăta telespectatorilor o lume ascunsă după ape ce există încă din primele veacuri ale creştinismului.
Muntele Athos este ţinutul rugăciunii, o fâşie de pământ lungă de 60 de kilometrii, care se află pe teritoriul Greciei, pe unul din cele trei braţe ale peninsulei Halkidiki, dar este zonă autonomă, administrată de reprezentanţii mănăstirilor care se întrunesc în Sfânta Chinotita, un fel de guvern local. În antichitate acest tărâm era considerat cel mai înalt de pe Pământ, aşezat deasupra norilor, locul în care zeii se întâlnesc să discute. În creştinism, muntele a devenit grădina Maicii Domnului, o enclavă monastică. În Athos trăiesc acum aproape două mii de călugări veniţi din toată lumea, care se roagă neîncetat, stau departe de murmurul lumii, separaţi de ape, se caută pe ei şi pe Dumnezeu. Pentru ortodocşi, aici e Sfântul Munte, capitala spirituală a lumii creştin-ortodoxe.
„Am ajuns în munte după ani de insistenţe şi discutii cu părinţii locului. Pentru televiziuni accesul aici este aproape imposibil. În fiecare zi au voie să intre în munte maxim 200 de pelerini şi ai nevoie de o viză specială. Este de fapt un fel de invitaţie din partea mănăstirii în care te duci. În viză ţi se spune ce ai voie să faci şi mai ales ce nu ai voie să faci în sfântul munte. Am primit viza de intrare de la Mănăstirea Vatoped. Aşezată într-un golf, mănăstirea apare ca o ultimă redută rămasă în picioare din imperiul Bizantin. La intrarea în mănăstire toţi pelerinii trebuie să prezinte vizele de acces. Prima oprire este la arhondaric, zona rezervată oaspeţilor. Fiecare e întâmpinat de călugări cu o kerasma. Pe muntele Athos accesul femeilor aici este interzis pentru a-i feri pe monahi de ispite.”, a declarat Alex Dima, corespondent special Stirile PRO TV.
Telespectatorii sunt invitaţi să descopere o lume învăluită în credinţă şi lumină, să vadă cum trăiesc călugării, ce viziune au despre viaţă si Dumnezeu, cum se desfărşoară activităţile, dar şi cum este o zi de sărbătoare pe muntele credinţei, duminică, de la ora 18.00, la „România, te iubesc!“.
FOTO PRO TV