Reportaj inedit marca TVR: o poveste realizată în 1974, reluată după 42 de ani cu aceleaşi personaje. „Viaţa a continuat să se scrie cu bucurii şi tristeţi“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia Jagolea, în 1974 FOTO TVR
Familia Jagolea, în 1974 FOTO TVR

Televiziunea Română a realizat un reportaj inedit cu membrii unei familii care au mai fost protagoniştii unui material TVR în urmă cu 42 de ani.

Reportajul TVR va fi prezentat în prima ediţie a seriei de documentare „Adevăruri despre trecut“, ce debutează sâmbătă, 29 octombrie, de la ora 14.30, la TVR 1 şi TVR +.

În anul 1974, unul dintre reportajele Televiziunii Române prezenta viaţa de zi cu zi a unei familii din Bucureşti, cu 11 copii (10 fete şi un băiat). Cea mai mică, Geanina, avea pe atunci doar 3 ani. Cel mai mare era băiatul, Emil, de 18 ani. Dincolo de discursul propagandistic, reportajul vorbea despre o familie obişnuită care încerca să supravieţuiască anilor negri ai României comuniste. 

După 42 de ani de la difuzarea reportajului, o echipă TVR i-a căutat şi i-a găsit pe toţi cei 11 copii ai familiei Jagolea. Cu urmaşi cu tot. Imaginea lor de atunci este pusă faţă în faţă cu cea a adulţilor de astăzi, visele lor din trecut sunt confruntate cu realizările şi eşecurile de acum. „Povestea familiei Jagolea a continuat să se scrie în toţi aceşti ani. Ca orice poveste, are în ea bucurii şi tristeţi. Ce s-a întâmplat cu cei 11 copii, cum au supravieţuit, cum şi-au trăit dramele şi bucuriile aflăm direct de la ei într-un documentar emoţionant. Este o poveste despre a creşte copii în România înainte şi după ‘89“, declară Raluca Rogojină, producătoarea seriei „Adevăruri despre trecut“ de la TVR 1.

Din 29 octombrie, seria de documentare revine la TVR 1cu noi episoade în fiecare sâmbătă, de la ora 14.30. Despre ce însemna să supravieţuieşti în epoca de aur, despre ce însemna să rămâi om deşi trăiai duplicitar. Despre statul la cozi şi despre peştele de pe televizor. Despre „descurcăreală“ şi despre a avea carne pe masă duminica. Despre repartiţii. Despre Dacii şi curajul de a divorţa în anii ‘80. Despre toate acestea ne vom aminti sau vom afla în cele opt episoade ale seriei „Adevăruri despre trecut“.

Documentarele vor prezenta oameni care au trăit toate aceste experienţe pe viu sau prin intermediul părinţilor şi bunicilor lor. Vor mai povesti, în episoadele seriei, despre ce au trăit în epoca de aur scriitorul Florin Iaru, criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu, interpreţii Oana Sîrbu, Mirela Fugaru, Mircea Vintilă, Cornel Ilie de la VUNK, actorii Florin Zamfirescu şi Marius Manole, solista de muzică populară Maria Cîrneci, scriitoarea Silvia Colfescu. 

„Este despre tinereţea, adolescenţa şi maturitatea noastră. Sunt imagini care arată tarele anilor ‘60-‘70-‘80, scoase la iveală pentru prima dată de la întâia lor difuzare pe post. «Adevăruri despre trecut» e despre adevărul vostru! Arhiva TVR a reţinut enorm din ce-am trăit. Încercăm, după 60 de ani, să redăm măcar o parte“, completează producătoarea Raluca Rogojină.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite