Releul DVB -T2 din Bucegi a fost pus în funcţiune: acoperirea cu televiziune digitală terestră a crescut la peste 40% din populaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Releul de la Coştila este unul dintre cele mai importante din ţară FOTO maximusphotography.wordpress.com
Releul de la Coştila este unul dintre cele mai importante din ţară FOTO maximusphotography.wordpress.com

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii Radiocom (SNR) a anunţat, joi, că a pus în funcţiune releul de la Coştila, din munţii Bucegi, unul dintre cele mai importante din ţară, fapt pentru care aria de acoperire cu televiziune digitală terestră a crescut de la 24% la peste 40% din populaţie.

„Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. a extins aria de acoperire cu transmisii DVB-T2 prin punerea în funcţiune a emiţătorului de la Coştila, din munţii Bucegi, în canalul 21. Acoperirea în recepţie fixă realizată de acest emiţător cu semnal digital terestru este de aproximativ 28% din populaţia României“, spune SNR, într-un comunicat publicat, joi, pe site-ul propriu.

Astfel, potrivit SNR, aria de acoperire cu televiziune digitală terestră, în standard DVB-T2, a crescut de la 24% la peste 40% din populaţie. Ţinta de acoperire în recepţie fixă pentru finalul anului 2015 este de aproximativ 50% din populaţie, precizează SNR.

Trecerea de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră se face, momentan, cu o soluţie tranzitorie, prin intermediul unor emiţătoare analogice modificate de specialiştii Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii.

„Transmisiile DVB-T2 demarate în 17 iunie, din amplasamentele Bucureşti-Herăstrău, Cluj-Feleac, Iaşi-Pietrăria şi Timişoara-Urseni, se extind prin punerea în funcţiune a emiţătorului din amplasamentul Bucegi-Coştila. Amplasamentul Coştila, situat la aproape 2.500 m altitudine, este unul dintre cele mai importante la nivel naţional, prin aria deservită“, mai spune SNR.

Conform sursei citate, soluţia tranzitorie, alcătuită, în prezent, din cinci emiţătoare, va fi extinsă până la sfârşitul anului cu emiţătoarele din amplasamentele Oradea, Comăneşti, Suceava, Constanţa-Litoral, Craiova-Şimnic şi Târgu-Mureş.

Pachetul de programe de televiziune care pot fi recepţionate, în acest moment, în standard DVB-T2, cuprinde programele Societăţii Române de Televiziune - TVR1, TVR2, TVR3 şi TVR HD.

Până la 31 decembrie 2016, cel puţin 90% din populaţia ţării va avea acces la televiziunea digitală terestră, conform condiţiei impuse prin „Licenţa de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru MUX1“, deţinută de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A.

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii va menţine, temporar - până pe 31 decembrie 2016, emisia programului TVR 1 în format analogic, în banda de frecvenţă VHF, mai spune SNR.

Anunţul oficial al SNR privind punerea în funcţiune a releului de la Coştila vine după ce, marţi, la evenimentul International Digital Forum, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională, a declarat că, timp de nouă ani şi jumătate, „nu prea s-a întâmplat nimic cu tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, în stilul clasic al românilor, şi "abia în ultimul an au început să se mişte lucrurile.“

Trecerea la televiziunea digitală terestră trebuie finalizată, la nivelul întregii ţări, pe 31 decembrie 2016, conform celor mai recente reglementări legislative în acest sens.

Pe de altă parte, Bogdan Iana, directorul executiv al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a spus, la acelaşi eveniment, că ANCOM pregăteşte organizarea unei noi licitaţii pentru aplicarea strategiei de tranziţie la digital.

„Intenţia noastră este să continuăm cu o nouă licitaţie. Până la sfârşitul acestui an vom consulta public caietul de sarcini, iar începând de anul viitor vom face o nouă licitaţie“, a spus Bogdan Iana, precizând că prin noua licitaţie se va încerca acordarea a două multiplexuri naţionale, 27 regionale şi 18 locale, care nu au fost acordate până în prezent. „La licitaţia de anul viitor sper să avem clienţi“, a mai spus Iana.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite